MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- BUCAKUT Arama ve Kurtarma Ekip Lideri Mehmet Fatih Barış, İzTV’de yayınlanan Pınar Teke ile Deprem Günlükleri programının konuğu oldu. Deprem bölgesindeki deneyimlerini aktaran Barış, dayanışmanın önemini vurguladı.

6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,4 şiddetli depremin ardından deprem bölgesinde çalışmalar yürüten BUCAKUT Arama Kurtarma Ekip Lideri Mehmet Fatih Barış İzTV’ye konuştu. Barış, “2020 İzmir Depremi’nden itibaren Bucakut Arama Kurtarma ekibindeyim. Çalışmalarımızı beklenen İstanbul ve İzmir depremlerine yönelik yürütüyorduk. Yaşadığımız Kahramanmaraş depremi bizim için beklenmedikti ve bu kadar büyük bir deprem olacağını tahmin etmedik. Bölgeye gittiğimizde bize verilen adreslere ulaşamıyorduk. Çevredeki ekiplerin ve vatandaşların bizlere verdiği bilgiler doğrultusunda hareket ettik. Etrafımız enkaz ve bekleyen insanlarla doluydu. Her geçen dakika bizim için umut azalıyor, umutsuzluk artıyordu. Fakat biz yine de umudumuzu koruyarak çalışmalarımızı sürdürdük. Kimsenin ümidini yitirmesini istemediğimiz için çalışmalarımıza ara vermeden devam ettirdik” dedi. 

manşett2

Nefes arıyoruz

12 gün boyunca deprem bölgesinde çalışmalar yürüten Barış, “12 günün hiçbir saniyesini unutamam. Duyguların en üst seviyede yaşandığı zamanlar oldu. Cansız bedenlerle karşılaşsak bile her saniye ümidimizi yitirmemeye çalıştık. Biz orada nefes arıyorduk” diye konuştu. Ayrıca Barış, “Aldığımız eğitimler ve yaşadığımız tecrübeler bizlere soğukkanlı olmayı öğretiyor ve bu şekilde davranınca olumlu sonuç alabileceğimizi biliyoruz. Yoksa duygusal açıdan normal vatandaşlardan bir farkımız yok. Biz de aynı şekilde üzülüyor, ağlıyoruz” dedi.

Sebep: Yapısal sorun

Deneyimlerini aktaran Barış, “Yaptığımız çalışmalarda, verdiğimiz eğitimlerde, bilimin bize öğrettiği şekilde bilgileri aktarıyoruz ve yanına da tecrübelerimizi ekliyoruz. Enkaz çalışmalarında çök kapan tutun yöntemi yapmış cansız bedenlere de ulaştık. Vatandaşlarımızın bu hareketi yaparken hayatlarını kaybetmelerinin sebebi binalardaki yapısal sorundur. Burada bunu konuşmak gerekir. Biz doğaya karşı mücadele etmek yerine doğayla birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Artık herkes evinde en güvenli yeri belirlesin ve tatbikat yapsın. Çocuklarımıza da bu eğitim verilmeli. Çünkü deprem her an olabilir” şeklinde konuştu. 

Sarılırsak acılarımız azalır

Deprem bölgesindeki dayanışmanın önemine değinen Barış, “Biz İzmir’den çıkarken yanımıza yiyecek ve içecek gibi birtakım malzemeler almıştık. Fakat enkaz başında yakınlarını bekleyen insanlar o haldeyken bile bize yardımcı oldu ve yemek getirdi. Biz ne olursa olsun birbirimize sarılmak zorundayız. Sarılırsak acılarımız azalır. Biz bedensel olarak buradayız ama aklımız hala orada. Bu çalışmalar bitmeden biz bu travmaları atlatamayacağız” dedi.

Editör: Duygu Kaya