Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Balçova Arsa Mağdurları hakkında basın toplantısı düzenledi. Konak’ın Çankaya semtinde bulunan Egemenlik Evi’nde gerçekleşen toplantıda; Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ile Balçova Arsa Mağdurları Avukatı Kemal Turan da yer aldı. Açıklamalar öncesinde; Balçova Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile şahıs mülkiyetlerinin bulunduğu bölgede uzun yıllardır yaşanan arsa sorunu ile ilgili teknik sunum yapıldı. Geçmişten günümüze gelişen sürecin teknik bilgilerinin verildiği sunum sonrasında Başkan Soyer ve Başkan Çalkaya açıklamalarda bulundu

_MR35057

Yok saymamız mümkün değildi

Kentte uzun süredir gündemde olan Balçova Arsa Mağdurları sorunu konusunda gelinen son aşamayı paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu 50 yıllık bir mesele… Balçova Belediyesi 50 yıl önce arsa satışı yapmış, kamunun mağdur ettiği bu insanlarla ilgili çözüm üretmemiz gerekiyordu, bunu yok saymamız, kulak arkası etmemiz mümkün değildi. O yüzden göreve gelmeden önce net bir şekilde bu sorunu çözeceğimizi söylemiştim. 50 yıldır sorunu kilitleyen alanlarla ilgili çözüm üretmeyi başardık. 40 kurumdan olumlu görüş gerekiyordu, 37 tanesini tamamladık, 3 tane kaldı. Bu olumlu görüşlerle yüzde 76 zayiat, yüzde 45’e indi, Maliye Hazinesi olarak gözüken 109 bin dönümlük alanı da imar planına dahil etme imkânı bulduk. Engel olan hususlar ortadan kalkmış oldu. Çok hızlı bir şekilde imar planı ile ilgili çözümü ortaya koyabileceğiz” açıklamalarında bulundu.

Hem imar hakkı hem konut

Vatandaşlara hem imar hakkı hem de konut müjdesi veren Başkan Soyer, “3 Haziran’da hak sahipleri ile toplantı yapacağız ama buradan bir müjde vermek istiyorum; biz sadece bu vatandaşlarımıza imar hakkı veriyor olmayacağız, konutlarının anahtarlarını da vereceğiz. En küçük mülkiyet hakkı sahibi arkadaşımızı dahi anahtarını teslim ederek ev sahibi yapacağız. Bunu belediyemiz şirketleri marifetiyle yapacağız. Oradaki hiçbir hak sahibini borçlandırmamış olacağız, müteahhitle kat katışığı pazarlık noktasına getirmeyeceğiz. Vatandaşımızın cebinden bir kuruş çıkmadan anahtarlarını teslim edeceğiz. Belediye olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Böylece hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine izin vermeyeceğiz. Sadece imar hakkını değil, konutlarının anahtarlarını da teslim edeceğiz.  Bundan 4 sene önce verdiğimizi sözün müjdesini paylaşıyor olmanın heyecanı ve mutluluğu içindeyim. Çok zor bir meseleydi ama hiçbirimiz yılmadık. Bunu başardığımız için çok mutluyum” diye konuştu.

Halk konut devreye girecek

Vatandaşların konutlarının da teslim edileceğine dair projesini açıklaması üzerine yöneltilen ‘Finansman sorununu nasıl çözeceksiniz?’ sorusunu yanıtlayan Başkan Soyer, “Bizim Halk Konut adıyla başlattığımız bir kentsel dönüşüm modeli var. Türkiye’ye örnek olacağını düşündüğümüz bir model. Belediye şirketini, müteahhit gibi yüzde 1 kâr marjıyla imalata sokuyoruz, müteahhit kârını ortadan kaldırıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak ticari gaye gütmüyoruz. Bunu da Halk Konut ile yapacağız” dedi.

Kamu buna karşı çıkamaz

Başkan Soyer, arsa sorununda ürettikleri çözüm üzerine yetki konusunda hükümet ile sorun yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna ise, “Devlet vatandaşı mağdur edecek bir şey yapamaz. Bizim getirdiğimiz çözüm Hazine’nin hak kaybına yol açacak bir şey olamaz. Kamunun hakkını da koruyacağız ama biz 50 yıllık sorunu çözüyorsak kamu da buna ‘hayır’ diyemez.  Devlet mevzuat üzerinden yürür, mevzuat çerçevesinde 37 kurumdan olumlu görüş almışız, en kısa sürede tamamlayıp getireceğiz, vatandaşlarımızın haklarını koruyacak bir çözümü de buna ilave ediyoruz. Buna kamunun hiçbir kurumu hiçbir şekilde karşı çıkamaz. Kamuyu zarara uğratmadan vatandaş için bunu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

_MR35084

Gereken çalışmaları yaptık

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya da şunları söyledi: “Balçova ve İzmir’in 45-50 yıldır büyük bir sorunu olan arsa mağdurlarının çözümü noktasında son viraja geldik. 2019’da göreve geldiğimizde hem Tunç başkanımız hem ben, ‘2024’e kadar gereken çalışma ne ise yapacağız’ demiştik, söz vermiştik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü’nü davet ettik, bölgeyi gezdik. Hemen yol almaya başladık. Burası aslında plansız değil. 2011’de planlandı ama zayiat çok yüksekti, uygulanabilirliği düşüktü, orman sınırları içinde kalan parseller vardı. Büyükşehir Belediyemiz ile çalışmalara başladık. 2021’de jeolojik etütleri yapmaya başladık. Bakanlıkların birçok kurumuna görüşlerini sorduk. İki ay önce Orman ile Çevre ve Şehircilik’ten cevap geldi, 2019’dan bugüne kadar bu bölge ile ilgili tüm çalışmaları yaptık. Balçova’da çözülmesi gereken bir sorundu, insanlar 40-50 yıldır mağdurlar... Para ödemişler ama mağdur olmuşlar. Gelen kurum görüşleri, jeolojik etütlerin iyi çıkması bizi bu noktaya getirdi. Yakın zamanda bu sorunun çözülmüş olacağını düşünüyorum, umarım bu müjdeyi vermiş olacağız.”

Editör: Duygu Kaya