Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda Anayasa Mahkemesinin yeni üyesi Yılmaz Akçil'in yemin töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törende konuşan Arslan'ın sözleri törene damga vurdu.

Son günlerde AYM tarafından alınan kararlara uyulmadığına dikkat çeken Arslan, “Temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra AYM’nin verdiği karar ve yaptığı yorumdan sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarının uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur” ifadelerini kullandı.

Arslan, konuşmasında Erdoğan'ın yüzüne karşı "Bireysel başvurunun etkili olabilmesi; ihlalin giderilmesi ve sonuçların ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Bu sebeple AYM, ihlalin tespiti yanında, bunun nasıl giderileceğini göstermek zorundadır. Elbette AYM kararları beğenilmeyebilir. Kararlara katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur" dedi.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı davasında tutuklanan Can Atalay için tahliye kararı vermiş ancak karar uygulanmamıştı. Milletvekili de seçilen Atalay'ın tahliyesi Yargıtay kararı ile engellenmişti. Atalay'ın milletvekilliği de düşürüldü.

Editör: Özlem Çimen Durmaz