İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri, 13 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan CMK Görevlendirmelerine Yapılacak Ödemelere İlişkin Ücret Tarifesinin avukatın emeğinin sömürü belgesi olduğunu ifade ederek İzmir Adliyesi’nde oturma eylemi başlattı.

Eyleme ilişkin bir açıklama yayınlayan İzmir Barosu, ilan edilen tarifeyle CMK görevi ücretlerinin, yeniden değerleme oranı gözetilerek sadece %58 oranında artırıldığını ifade ederek “Ülkemizde yaşanan benzeri görülmemiş ekonomik altüst oluş sürecinde, yurttaşların yaşadığı mağduriyeti gidermeye dahi yetmeyen ve arka arkaya yapılan asgari ücret artışları ortadayken, aynı dönemde hiçbir artış yapılmayan CMK ücretlerine getirilen yeni düzenleme asla kabul edilemez.” ifadelerine yer verildi.

Avukatların hem itibarsızlaştırmanın, hem fiziksel şiddetin hem de ekonomik şiddetin mağdurları olduğu ifade edilen açıklamada özellikle mesleğe yeni başlayan avukatların ekonomik düzenin yarattığı zorluklarla karşı karşıya geldiğinde, mutsuzluğun ve umutsuzluğun sürüklediği bir zeminde var olma savaşı verdiği dile getirildi.

Ne dün sustuk ne de yarın susacağız

Avukatın, bir kamu hizmetinin öznesi olarak var olduğu en belirgin alanın CMK görevlendirmeleri olduğu belirtilen açıklamada  “Bu kamu hizmeti için belirlenen ücret, asla bu hizmetin, verilen emeğin karşılığı olarak kabul edilemez. Yaşadığımız ekonomik ve fiziksel şiddete karşı ne dün sustuk, ne bugün susuyoruz, ne de yarın susacağız!” denildi.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu ayrıca aldığı karar ile kadın ve çocuğa yönelik şiddet ve istismar dosyaları ile acil görülen diğer işler hariç olmak üzere otomatik CMK atama sistemini de kapattı.

Tepki çeken tarife şöyle:

Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince yapılan hukuki yardımlara yönelik işlemlerde;

a) Soruşturma evresinde takip edilen işler için 2.292,00 TL,

b) Sulh ceza hâkimliklerinde takip edilen işler için 3.570,00 TL,

c) Asliye ceza mahkemeleri:

1) Takip eden davalar için 3.930,00 TL,

2) Seri muhakeme usulü uyarınca takip edilen işler için 1.641,00 TL,

ç) Ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 7.050,00 TL,

d) Çocuk mahkemeleri:

1) Çocuk mahkemelerinde takip edilen davalar için 3.930,00 TL,

2) Çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 7.050,00 TL,

e) İcra Ceza ve Fikrî ve Sınaî Haklar ceza mahkemesi gibi mahkemeler ile İnfaz Hâkimliklerinde takip edilen davalar için 3.930,00 TL,

f) Kanun yolları mahkemeleri:

1) Bölge adliye mahkemelerinde görülen duruşmalı davalar için 7.050,00 TL,

2) Yargıtayda görülen duruşmalı davalar için 7.937,00 TL, ödenir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz