Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Aslanoğlu, CHP İzmir İl Başkanlığı binasında gerçekleşen toplantıda deprem sürecine yönelik değerlendirmeleri paylaştı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

724dc786-a434-4bb7-af00-804a1847c910

Fazlasına ihtiyaç var

Deprem sonrası İzmir’deki kurum ve kuruluşları ziyaret ettiğini belirten CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Depremde İzmir, gerçekten İzmir’e yakışır şekilde dayanışma ruhunu gösterdi. Bölgedeki izlenimimde de İzmir’in bu işi tüm kurum, kuruluşlarıyla, doğru, zamanında, mümkün olan en az eksikle yapabildiğini görüyorum. İzmir depremi tecrübelerimiz şehre çok ciddi bir tecrübe kazandırmış. O yüzden tüm şehirde, Maraş depremine destek olan, elinden geleni ortaya koyan tüm kurumları ziyaret ediyorum. Tüm İzmirliler adına teşekkür ediyorum. Bunda herhangi bir ayrım yapmıyorum. Aynı kurum kuruluşlarla yapılan çalışmayı, bilgilendirmeyi paylaşıyorum. Çok fazla dayanışma oldu ama çok daha fazlasına ihtiyaç var. Bu, 1-2 günde çözülecek konu değil. Vatandaşların, kurum ve kuruluşların çok daha fazla katkı koyması gerekiyor ki orada soğukta kalan vatandaşlara çözüm bulabilelim” diye konuştu.

İzBB neler yaptı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) deprem bölgesine yaptığı yardımlardan söz eden Aslanoğlu, “Bugün 8’inci gün, İzBB; 3 uçak, 2 gemi, 1 otobüs kargosu, 147 tır, 119 kamyon, 487 bin 872 battaniye, yaklaşık 8 bin yorgan, 900 bine yakın giyim malzemesi, 18 bin hijyen paketi, 23 bin 500 gıda paketi, 33 bin 500 bebek bezi ve maması, 850 çadır, 9 bin 600 soba, 172 ton yakacak, 65 jeneratör ve 700 üzerinde personel gönderdi… İzBB, 4 şehirde çalışmalarını yoğunlaştırıyor, Hatay, Adıyaman, Maraş ve Osmaniye… Burada koordinasyon merkezleri kuruldu. Şu an oradaki içme suyu sorunundan çocuk psikoloğuna kadar birçok hizmet var” açıklamalarında bulundu.  

Konteyner çağrısı

İzmir’de her geçen gün büyüyen dayanışmanın öneminin altını çizen Aslanoğlu, İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) başlattığı konteyner çalışması için İzmirlilere destek çağrısı yaptı. Aslanoğlu, “İZTO, demonte halde konteyner geliştirdi, 18 konteyner… Biz de elimizden geldiğinde katkı koyacağız. Çadır çok geçici bir çözümken konteyner daha iyi bir çözüm… Çok ihtiyaç var. İzmir’in bu konuda güzel ve büyük işler yapacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.  

Merhem oluyorlar

CHP’li ilçe belediyelerinin deprem bölgesinde yoğun bir çalışma yaptığını belirten Aslanoğlu, şunları söyledi: “İlçe belediyelerimiz onlarca tır yardım malzemesi götürdüler, bölgede aş evleri kurdular, hala hizmet veriyorlar, iş makinası gönderdiler. Ellerinde geldiğince bölgedeler ve bölgede yaralara merhem olmaya çalışıyorlar.”

Seçim zamanında olur

Seçimin ertelenip ertelenmeyeceği noktasındaki görüşünün sorulması üzerine Aslanoğlu, “Anayasa çok açık. Seçim, zamanında yapılır. Tek alternatif var savaş koşulları… Resmi tarih Haziran’dır. Haziran’a çok uzun süremiz var, biz OHAL’de seçim yaptık, seçim yapmamızı engelleyecek bir durum yok” dedi.

Koordinasyon yetersiz

Deprem bölgesine dair izlenimlerini aktaran Aslanoğlu, “Yeterli koordinasyon yok. İlk 2 gün devlet ulaşmakta çok güçlük çekmiş. Hala enkaz altında binlerce insan var, kurtarılmayı bekleyen… Bugün depremin 10’uncu günü, hala büyükşehirlerden deprem bölgelerine düzenli gidip gelen uçak başarabilmiş değiliz. Bölgeye deniz yoluyla yardımların ulaştırılması konusu halen zayıf… Bunların her biri planlı olmalıydı” dedi.

Neyi bekiyorlar ki?

Aslanoğlu, depremde zarar gören bölgelerin toparlanmasının oldukça uzun bir süre alacağını vurgulayarak AFAD’ın da yetersiz kaldığını belirtti.  Aslanoğlu, şöyle konuştu: “Bölgenin yapılandırılması, toplanması 2-3 yıl değil çok uzun vadeli bir süreç ve ekonomik boyutu da çok büyük. İzmir depremine benzemiyor onun ile kıyaslanır bir tarafı yok. Koordinasyonun eksikliğini hiçbir şey haklı çıkarmıyor, acil durum planlarının olmamasının hiçbir şey haklı çıkarmıyor, bir iş yerinde bile tek tek düşünürsünüz başınıza gelebilecek her şeyi, iş yerinize bir yangın çıkarsa ne yapacaksınız, kiminle nasıl iletişim kuracaksınız? Diye düşünürsünüz devletin ve AFAD’ın da işi budur bu senaryoları her türlü çalışmanız lazım bir şehirde deprem olursa ne yaparsınız, 3 ilde deprem olursa ne yaparsınız, 40 ilde olursa ne yaparsınız. Elektrik gider bunların düşünülmesi lazım. Benim gördüğüm tabloda ise böyle değildi. Oraya gittik ve bazı arama kurtarama ekipleri havaalanında bekliyor, böyle şey olur mu acil durumlarda o uçak havalandığında sizin orada kim alacak, nasıl alacak o ekipleri planlamış olmanız lazım. Acil bir durum ve 1 dakika bile önemlidir onlar orada neyi bekliyor ki?”

Vatandaş ikna edilmeli

Kentsel dönüşüm sorusuna ilişkin İzmir özelinde değerlendirmelerde bulunan Aslanoğlu, “Kentsel dönüşüm İzmir’in en önemli ihtiyaçlarından biri… Yapı stoku iyi mi, değil. İzmir’in gecekondu sorunu, İstanbul ve Ankara’ya benzer de değil, 3-4 katlı gecekondular var, bunları yerinde dönüştürmek gerek… Emsal artışı ile çözülebilecek bir problem değil. İzmir’de kentsel dönüşümü başarmamız lazım. Vatandaşı ikna ediyor olmamız lazım. İnsanları alıp şehrin en uç noktasına atıp mal varlıklarına konmak bizim düşüneceğimiz şeyler değil. Yerinde dönüşüm lazım, vatandaşın ikna edilmesi lazım” diye konuştu.

Siz devlet değilsiniz!

AKP’ye yönelik eleştirilerde bulunan CHP’li Aslanoğlu, “AK Parti İzmir İl Başkanına söyledik, tekrar söyleyelim; siz devlet değilsiniz, hükümetsiniz, kendinizi devlet yerine koymaktan vazgeçin. Dün Vali ziyaretimde söyledim; Vali AK Partililerin, MHP’lilerin valisi değil, bizim de valimiz, İzmir’in Valisi… Valilik eşit olacak, biz de valimize sahip çıkacağız. Devletin çivisinin çıktığı nokta şudur; belediyeler de devletin bir kurumudur, belediyenin bir şey yapmasını engellemeye çalışmak çivisini çıkarmaktır. Örneğin AFAD devletin kurumudur, CHP’lilerin de AFAD’ıdır ama sizin yönetici olarak başına koyduğunuz kişileri beceriksiz olduğunu herkes gördü. Yönetemiyorsunuz. Hala çadır götüremediğiniz yerler var” açıklamalarında bulundu. 

Hilton’a seslendi

İzBB’nin de hissedarı olduğu Hilton Oteli’nin depremzedelere açılmasına yönelik gündeme gelen tartışmanın sorulması üzerine Aslanoğlu, “Tunç başkan, Valilik’ten Hilton’un açılması konusunda öncü olmasını istemiş, ‘emir versin, talimat versin’ konusu değil bu… Bir holdinge ait bir mal var, ortağı da İzBB ama çok küçük bir hissesi var. Konu sadece Hilton değil, açılabilecek tüm alanların depremzedelere açılması… Biz de ilgili holdinge seslenmiş olalım; çok büyük bir yıkım var, lütfen ellerindeki bu imkanı depremzedelere açsınlar” ifadelerini kullandı.

Topluma sorsunlar

Aslanoğlu, hükümetin deprem yardımları konusunda belediyeleri engellediği yönündeki iddialara ilişkin ise, “Eğer, ‘Belediyelerin yaptığı işleri engelledik mi?’ diye soruyorlarsa bence topluma sorsunlar, engellemişler mi engellememişler mi, vatandaşa sorsunlar” dedi.

Editör: Duygu Kaya