T24'ün haberine göre; NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Türkiye’nin 22 yıl sonra ev sahipliği yapacağı NATO Zirvesi öncesinde İsveç’in Helsingborg kentinde bir araya geldi. Ankara’da 7-8 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek zirve öncesindeki toplantıda savunma yatırımları, Ukrayna’ya destek ve zirveye yapılacak davetler masaya yatırıldı.

İsveç’in NATO’ya katılımının ardından ilk kez ev sahipliği yaptığı toplantıya, ittifakın 32 üye ülkesinin dışişleri bakanları katılıyor. Türkiye’yi toplantıda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.

Sumud aktivistlerine İsrail'de insanlık dışı uygulama: Dünyadan tepki yağdı
Sumud aktivistlerine İsrail'de insanlık dışı uygulama: Dünyadan tepki yağdı
İçeriği Görüntüle

SAVUNMA HARCAMALARI VE ÜRETİM KAPASİTESİ GÜNDEMDE

Toplantının en önemli başlıklarından birini savunma yatırımları oluşturuyor. NATO liderleri geçen yıl Lahey’de düzenlenen zirvede savunma harcamalarının artırılması ve savunma sanayisi kapasitesinin güçlendirilmesi yönünde kararlar almıştı.

Helsingborg’daki görüşmelerde, müttefik ülkelerin bu hedefleri ne ölçüde yerine getirdiği ve önümüzdeki döneme ilişkin savunma planlaması değerlendiriliyor. Bakanların ayrıca NATO’nun savaş kabiliyetlerinin artırılması ve ortak savunma altyapısının güçlendirilmesine yönelik adımları ele alması bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de Brüksel’de yaptığı açıklamada, Lahey Zirvesi’nde alınan kararların uygulanmasının önemine dikkat çekerek, müttefiklerin verdikleri taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

ZELENSKİ’NİN DAVETİ DEĞERLENDİRİLİYOR

Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne davet edilecek isimler de toplantının dikkat çeken gündem maddeleri arasında yer aldı. Avrupa Birliği kurumlarının liderlerinin zirveye katılması kesinleşirken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin davet edilip edilmeyeceği konusunda da değerlendirmeler yapılıyor.

İSTANBUL İŞBİRLİĞİ İNİSİYATİFİ YENİDEN GÜNDEMDE

Toplantıda ayrıca, 2004 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen NATO Zirvesi’nde hayata geçirilen İstanbul İşbirliği İnisiyatifi’nin temsilcilerine davet gönderilmesi konusu ele alınıyor.

Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt’in yer aldığı girişimin temsilcilerinin Ankara’daki zirve kapsamında yeniden bir araya gelmesinin, Türkiye tarafından doğal bir devamlılık olarak değerlendirildiği ifade ediliyor.

Üye ülkelerin onay vermesi halinde, İstanbul İşbirliği İnisiyatifi çerçevesindeki temasların zirve marjında ayrı bir toplantı şeklinde düzenlenmesi seçenekler arasında bulunuyor. Ancak katılımın liderler düzeyinde gerçekleşmesinin beklenmediği belirtiliyor.

TRUMP’IN KATILIMI BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılıp katılmayacağına ilişkin belirsizlik sürüyor. Zirveye ilişkin diplomatik temasların önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ