İzmir’i başkente taşıyacak Ankara- İzmir Yüksek Hızlı Tren projesi’nin, seneler geçmesine rağmen bitirilmemiş olduğunu belirterek neden bu kadar yıldır bitirilememe nedenini sordu.

İzmir Milletvekili Bilici, “ 2013 yılında temeli atılan ilgili hat, aradan geçen 11 yıllık süreye rağmen halen tamamlanamamıştır. 2013 yılındaki temel atma töreninde dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projenin 1080 günde bitirileceğini ifade etmiş; fakat bu plana göre 2016 yılında hizmete geçmesi gereken proje tamamlanamamıştır. 2018 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turan ise projenin en geç 2021 yılının ilk çeyreğinde hizmete açılacağını ifade etmiş fakat bu hedef de tutturulamamıştır” diyerek Bakan Uraloğlu’na sorular sordu. 

İzmir Milletvekili Bilici’nin sorduğu sorular şu şekilde: 

  1. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren projesi hangi aşamadadır? Tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarının yüzde kaçı tamamlanmıştır?
  2. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi, hangi yıl tamamlanacaktır? Proje hangi sebep ve sebeplerle açıklanan tarihlerde tamamlanmamıştır?
  3. Projenin başlatıldığı 2013 yılından, bu soru önergesinin Bakanlığınıza ulaştığı tarihe kadar, projeye ne kadar kaynak aktarılmıştır?
  4. Aradan geçen zamana rağmen ilgili hattın açılmaması, kamuyu ne kadar zarara uğratmıştır?
  5. İlgili ulaşım hattının tamamlanması için yabancı ülkelerden kredi sağlanmış mıdır? Sağlandı ise hangi ülkeden ve ne tutarda kredi sağlanmıştır? Kredinin geri ödemesi hangi planda yapılacaktır? 
Editör: Esra Seyirden