Aliağa’da faaliyet gösteren Ravago Petrokimya işyerinde devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, işverenin önce yüzde 15,75, ardından yüzde 30’luk zam teklifi dolayısıyla tıkanmış, işverenin teklifini ‘hakaret’ saydıklarını ifade eden işçiler masadan kalkarak tepki eylemlerine başlamıştı. Fabrikada örgütlü Petrol-İş sendikasının işyeri temsilcisi Akın Damar, TİS sürecini ve fabrikada yaşadıkları zorlukları İz Gazete’ye anlattı.

Fabrikada sendikada örgütlü yaklaşık 460 işçi olduğunu söyleyen Damar, “Bu işyerinde 7 dönemdir Toplu İş Sözleşmesi yapıyoruz ama bu dönem ülkenin ekonomik ve siyasi şartlarıyla işveren bütün tasarrufu işçiye verdiği paradan sağlamak istediği için sıkıntı yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir'den yeşil dönüşüme çağrı: Sürdürülebilir binalar uzak değil
İzmir'den yeşil dönüşüme çağrı: Sürdürülebilir binalar uzak değil
İçeriği Görüntüle

"Bu rakamları hakaret saydık"

İşverenin yüzde 15,75 ve yüzde 30’luk teklifle işçileri küçümsediğini düşündüklerini ifade eden Damar, “İşveren bize yüzde 15,75 zam teklifiyle geldi. Daha sonra biz yüzde 125 bir teklif sunduk. Petrokimya sektöründe, kimyasalların içinde yeri geliyor 12-16 saat çalışıyoruz. Üstüne bir de vergiler belimizi büküyor. İşverenin bu teklifle bizi küçümsediğini düşünüyoruz. 17 Nisan’daki görüşmemizden sonra ilk görüşmemiz önümüzdeki günlerde olacak. O dönemde de yüzde 30 teklif vermişlerdi ve biz gün almamıştık. Bu rakamları hakaret saydık ve direkt yüzüne söyledik” dedi.

"Çocuklarımızın beslenme çantalarını dolduramıyoruz"

Aliağa’da ve Türkiye’de yaşam şartlarının belli olduğunu ve mevcut ücretleriyle çocuklarının beslenme çantalarını doldurmakta bile zorluk çektiklerini aktaran Damar, “Aliağa’da ev kiraları 25-30 bin TL civarlarında ve bizim ortalama ücretimiz zaten 35 bin TL dolaylarında. Geçinemiyoruz. Çocuklarımızı okula gönderiyoruz ama ne harçlık verebiliyoruz ne de beslenme çantalarına yiyecek koyabiliyoruz. Tüm bu sıkıntılar artık işçilerin canına tak ettirdi” diye konuştu.

"Anlaşma sağlanmazsa greve çıkacağız"

20, 23 ve 29 Mayıs’taki görüşmelerde de anlaşma çıkmazsa 17 Haziran’da greve çıkacaklarını kaydeden Damar, “Eğer bu görüşmelerde de bir yol kat edemezsek tepki eylemlerimiz başka bir boyuta geçecek. Artık yemek yememe eylemleri yapacağız. Zaten halihazırda hiçbir mesaiye katılmıyoruz, işverenin etkinliklerinin hiçbirine katılmıyoruz ve görüşme tarihlerini bekliyoruz. Mayıs ayı itibariyle grev ilanımızı astık, anlaşma sağlanamazsa 17 Haziran tarihinde greve çıkacağız. Son görüşme teklifi işverenden geldi. Aslında bir geri adım var gibi görünüyor” dedi.

Muhabir: BATUHAN KAYA