Geçtiğimiz yıl Çeşme ve Alaçatı’da yaşayanların bir araya gelerek oluşturduğu Alaçatı Gıda Topluluğu (AGT) oluşumu bölgede yaşayan üretici ve tüketicilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Topluluk, amaçlarını “İyi gıdaya doğrudan ve tercihen yerli üretici yoluyla ulaşabilmek, daha az karbon ayak izi için uzaklardan getirilecek ürünleri toplu sipariş edip üretici ile tüketiciyi buluşturmak” olarak açıklıyor.

Kısa bir süre içinde 219 katılımcıya ulaşan oluşum geçtiğimiz yaz Ovacık’ta bir limon bahçesi hasadı ile Ildırı’da enginar hasadı etkinlikleriyle ilk adımını attı. Ardından katılımcılar yine Ovacık’taki yerel üreticilerle buluşup mısır hasadı, bostan hasadı ve kavun hasadı etkinlikleriyle yeni deneyimler kazanma fırsatı yakaladı.

Bölgenin en eski yerleşimlerinden Germiyan’daki buluşmada ise yörenin kopanisti peyniri ve geleneksel yöntemlerle susuz tarım uygulamasıyla üretilen Çeşme kavunu hakkında bilgi verildi.

Yeni projeye başlangıç yapıldı

AGT’nin en önemli hedefi ise üretici-tüketici bağını oluşturan Topluluk Destekli Tarım uygulaması projesinin yıl boyu devamlılığını sağlamak. Bu kış Ovacıklı yerel üretici Nuri-Özlem Avcı’nın paydaşlara alan tahsisi ve ev sahipliğiyle, S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz’ın teknik bilgi katkılarıyla yeni bir projeye de başlangıç yapıldı. Üretici ailenin AGT için tahsis ettiği 3 dönümlük arazide iyi tarım uygulamaları eşliğinde biyolojik zirai bakım ürünleri ile kışlık fide dikimi yapıldı. 4 hasat buluşmasıyla tarladaki ürünler bizzat üyeler tarafından toplanıp paydaşlar arasında dağıtıldı. Üretim fazlalarına çevrenin sahip çıkmasıyla İYTE Vakfı’na burs ve Hayatın Anlamı Kitap projesinde de Çeşmeli 200 ilköğretim öğrencisine kitap olarak katkı sağladı.

Bu proje deneyiminden yola çıkılarak topluluğa üye paydaşların gruba tahsis edeceği daha geniş tarım arazilerinde yaz sebzeleri üretimi ile uygulamaya devam edileceği bilgisi paylaşıldı.

Editör: Duygu Kaya