Gizem TABAN/İZGAZETE- İpekyolu Derneği Başkanı Afganistanlı kadın aktivist Valvala Jalal, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Atölye Kültür Sanat işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Kadın Sempozyumu’nda konuşmacı olarak yer aldı. Program sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Jalal, Afganistan’daki Taliban yönetimi ve kadınların durumuna dair değerlendirmelerde bulundu. Yaklaşık 20 yıl önce Taliban yönetiminin Afganistan’ı ele geçirmesiyle birlikte ülkeden kaçarak Türkiye’ye gelen Afganistanlı kadın aktivist Valvala Jalal, Taliban’ın tekrar yönetimi ele almasıyla birlikte verdikleri 20 yıllık mücadelenin tamamen karanlığa gömüldüğünü söyledi. Dünyaya geldiği dönemde ülkede iç savaş olması nedeniyle gürültü-patırtı anlamına gelen Valvala isminin kendisine verildiğini söyleyen 29 yaşındaki Jalal, Türkiye’de yaşamaktan mutlu olduğunu belirtti. İpekyolu Derneği aracılığıyla Türkiye’deki Afgan sığınmacılara yardımcı olmaya çalıştığını ifade eden Jalal, Afganistan’daki akrabaları, arkadaşları olan kadınlarla sürekli irtibat halinde olduğunu dile getirdi. 

‘KORKUDAN DIŞARIYA ÇIKAMIYORLAR’

Taliban yönetimine ilişkin konuşan Valvala Jalal, “Afganistan’ın bu karanlıktan kolaylıkla çıkabileceğini düşünmüyorum. Taliban her ne kadar kadınlara karşı haklarını vermek istese de aslında biz Afgan kadınları başımıza neler geleceğini çok iyi tecrübe ettik ve biliyoruz. Şimdiki Taliban yönetiminin de asla değişeceğini düşünmüyorum. Afganistan’da hayat durmuş. İnsanlar korkudan dışarıya çıkamıyor. Özellikle kadınlar ve kız çocukları büyük bir korku içinde... Bu sürede kadınlar Afganistan’da bir mücadele gösteriyor. Kadınlar, insan hakları olan okumak ve işe gitmek istiyorlar. Ne acıdır ki bunun mücadelesini vermek… Maalesef Taliban yönetiminin, kadın haklarına verdiği değer ortada” açıklamalarında bulundu. 

‘ATATÜRK GİBİ BİR LİDERE SAHİP OLAMADIK’

‘Türkiye’deki kadın mücadelesini nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusunu yanıtlayan Jalal, “Türkiye son 20 yılda büyük bir değişim gösteriyor. Kadınların elde ettiği haklar unutulmaya çalıştırılıyor. Yeni kuşak kadınlar haklarını biliyor ve bunun için mücadele ediyor. Ben dokuz yaşımdan sonra Atatürk’ü tanımaya başladım. Tanıdığım günden beri de Atatürk’e çok büyük bir hayranlık duyuyorum. Maalesef biz Afgan kadınları olarak hiçbir zaman Atatürk gibi bir lidere sahip olamadık. Türk kadınlarının 98 yıldır sahip olduğu özgürlük bize verilmiş olsaydı acaba biz Afgan kadınları nerede olurduk, neler başarmış olurduk? Şu son iki aydır maalesef bütün umutlarımız, verdiğimiz 20 yıllık mücadele tamamen karanlığa gömüldü. Bu karanlıktan da kolay kolay çıkacak gibi görünmüyoruz” diye konuştu.

‘AFGAN KADINLARI GÜLÇLÜDÜR’

Afganistan’daki akrabaları, arkadaşları olan kadınlarla iletişim halinde olduğunu söyleyen Jalal, “Bir mücadele yürütüyoruz. Öncelikle, Afganistan’da mahsur kalan, hayatı tehlikede olan kadınlara yardımcı olmak onları başka bir ülkeye taşımayı hedefliyoruz” dedi. Jalal, Afgan kadınlara da şu mesajı verdi: “Afgan kadınları göründüklerinden çok daha güçlüdür, ben eminim ki bu dönemi de atlatacağız ve bu dönemden de inşallah aydınlıkla çıkacağız. Ve bir gün bunların hepsi hiç olmamış gibi unutacağız.”

Editör: Haber Merkezi