Menemen Otobüsçüler Kooperatifi avukatı Cihan Türsen, "Minibüsçülerin talebini reddeden 4 karar ve aynı mahkemece tam aksi kabul edilen 2 karar tartışmalara neden oldu. Konu Danıştay'da sonuçlandırılacak. Ancak minibüsçülerin iptal talebini kabul eden karar, 30 gün içinde UKOME tarafından uygulanmak zorunda olduğu için Şubat ayı sonu itibariyle Menemen- İzmir hattında 70 otobüsün çalışması durdurulacak. Danıştay'dan karar gelinceye kadar, taşımacılığın devam etmesi yönünde çözüm bekliyoruz" dedi.

İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali ile Menemen İlçesi arasında sefer yapan bazı minibüslerin sahipleri, aynı güzergahta yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin, UKOME kararı gereği "Güzergah İzin Belgesi" aldıklarını, ancak bu belgenin süresinin dolduğu ve maddi kayıp yaşadıklarını belirterek, kararın iptal edilmesi yönünde İzmir 2. İdare Mahkemesi'ne 2, 3. İdare Mahkemesi'ne 4 dava açtı. Sonuçlanan davalarla ilgili bilgi veren Menemen Otobüsçüler Kooperatifi'nin avukatı Cihan Türsen, minibüsçülerin 6 davadan 2'sini kazandığını, 4'ünü kaybettiğini belirtti. Avukat Türsen, "Menemen İzmir hattında otobüs ve minibüslerle yolcu taşımacılığı uzun süredir yapılıyor. Süreç içinde minibüs ve otobüs sahiplerinin hukuki boyutlara taşınan çekişmeleri yaşanmışsa da son 10 yıldır, sorunsuz olarak taşımacılık sürüyor. 2014 yılında, minibüs sahiplerince otobüs taşımacılığında 'Güzergah İzin Belgesi'ni yenileyen UKOME kararı aleyhine iptal davası açıldı. 2'si İzmir 2. İdare Mahkemesi, 4'ü İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde görülen davalarda, İzmir 2. İdare Mahkemesi, minibüs sahiplerinin otobüsle taşımacılığı iptal taleplerini reddetti. 3. İdare Mahkemesi'nde görülen iki dosyada daha otobüs taşımacılığının iptali talebi mahkemece reddedildi, ancak aynı 3. İdare Mahkemesi'nde, mahkeme başkanının katılmadığı, mazeretli olduğu bir günde, değişen heyet üyelerince minibüsçülerin iptal talebi kabul edildi" diye konuştu.

"TARTIŞMAYA YOL AÇTI"

Aynı konular hakkında farklı karar verildiğini, bunun da tartışmaya yol açtığını söyleyen avukat Türsen, "Bu durumda, minibüsçülerin talebini reddeden 4 karar ve aynı mahkemece tam aksi kabul edilen 2 karar bilinçsizliğe ve tartışmalara neden oldu. Konu Danıştay'da sonuçlandırılacak. Ancak minibüsçülerin iptal talebini kabul eden karar, 30 gün içinde UKOME tarafından uygulanmak zorunda olduğu için Şubat ayı sonu itibariyle Menemen- İzmir hattında yaklaşık 70 otobüsün çalışması durdurulacak. Menemen Otobüsçüler Kooperatifi 4 davayı kazandıkları halde heyet değişikliği ile aleyhlerine karar verilmesi karşısında şaşkına dönmüş vaziyette. Son 2 kararın objektif ve tarafsız olmadığı düşüncesindeler. Özellikle Danıştay'ın vereceği karara saygılı olacaklarını, ancak kazandıkları 4 dava olduğu halde, Danıştay incelemesi beklenmeksizin yolcu taşımacılığına müdahale edilmesi halinde, hukuki bir senaryo ile karşı karşıya kaldıkları için bu uygulamaya, sert bir tepki içindeler" dedi.

"SÜRE VERİLSİN"

Danıştay'dan karar gelinceye kadar, taşımacılığın devam etmesi yönünde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği'nden bir çözüm talep ettiklerini belirten Türsen, "Otobüsçüler, artık adalete karşı güvenlerinin kalmadığını, nasıl olur da 4 dava kazandıkları halde, ne olduysa heyetin değişip aleyhlerine karar verildiğini anlamadıklarını, bu duruma seyirci kalmayacaklarını, yüzlerce kişinin ve çalışanın ekmeğiyle oynama karşısında idarecilerden çözüm istediklerini ifade ediyorlar" diye konuştu.


Tufan HAMARAT / İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi