İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara uğradığının ortaya çıkması Türkiye’yi ayağa kaldırdı.

Baba Yusuf Ziya Gümüşşel, anne F.G. ve imam nikahıyla evlendirildiği K.İ. hakkında “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan dava açıldı.

Anne ve babanın 22 yıl 6 aya kadar, imam nikahlı evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapsi isteniyor.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasının ardından gözaltına alınan sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel geçen yıl aralık ayında tutuklandı.

Tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel ile tutuksuz sanık Fatıma Gümüşel ilk kez bugün hakim karşısına çıktı.

Duruşma öncesi kadın ve sivil toplum örgütleri açıklama yaptı. Topluluk, “Yaşasın kadın dayanışması”“H.K.G. yalnız değildir”“Cemaatlere karşı hiçbir çocuk, hiçbir kadın yalnız değildir” sloganları attı.

“Çocukların istismar edilmesine, intihar adı altında cinayetlerin örtbas edilmesine sessiz kalmıyoruz! Çocuk susmadı, Biz de susmayacağız!” yazılı pankart açan CHP Bodrum Kadın Kolları yaptığı açıklamada, “Bugün burada görülecek dava kadınların ve toplumsal muhalefetin mücadelesiyle açıldı. AKP'nin 20 yıllık iktidarı boyunca tüm olanakları önüne serdiği tarikatlar ne ilk ne de münferit. Yoksul halk çocuklarının Aladağ’da, Taşkent’te, Hiranur Vakfı’nda başına gelenler iktidarın beslediği tarikatların yaydığı karanlığın sonucudur” dedi.

CHP Milletvekili Suzan Şahin, ise “Bu çocuk istismar gördükten sonra bir kadın, bir anne olmuş ve devletin bakanlıklarına Aile Bakanlığı’na sığınmış. Devlet ne yapmış? İki yıl boyunca bu sorumluların hiçbiri emniyete alınmamış tutuklanmamış herhangi biri hakkında bir işlem yapılmamış. Bu bakanlılar ne işe yarar. Bunların üstünü örtelim diye mi varlar” dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü Grubu adına yapılan açıklamada, “Bu çocuk istismarında cemaat ve devlet kurumlarının adeta bir suç şebekesi gibi çalıştığını gördük. H.K.G.’nin 14 yaşındayken gittiği hastanede yaşı reşit birinden alınmış örnekle çarpıtılmış rapor hazırlayanlardan takipsizlik kararı veren savcılığa hepsi bu suça ortak oldu” ifadelerini kullandı.

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, davanın görüleceği İstanbul Anadolu Adalet Saray'ı önünde açıklama yaptı:

“Şunu çok iyi biliyoruz: Tek başına değil, H.K.G tek kurban değil. On binlerce, yüz binlerce çocuk hiçbir denetimi olmayan bu tarikatlara, şer odaklarını kurban verilmiş durumda. Buralarda ne olduğunu bilmiyoruz. Bu çocukların başına ne geldiğini biliyoruz, bu dava münferit bir sapığın davası değil, bu dava bu ülkenin çocuklarına sistematik olarak bir işkencenin davasıdır. Türkiye İşçi Partisi de işte bu yüzden bugün buradadır. Kamuoyuna çağrımızdır: Bu davanın peşini bırakmayın, bu çocuklar bizim çocuklarımız.”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da, “Bir kereden bir şey olmaz demişlerdi. O bir kere dedikleri olaylar üzerinden onlarca yüzlerce çocuk istismara uğradı. Bu siyasi iktidarın politikaları sonucu istismara uğradı.

Davanın görüldüğü duruşma salonunun bulunduğu koridor bariyerlerle kapatıldı.

Adliye önünde toplanan Yusuf Ziya Gümüşel’in müritleri “Hocamıza özgürlük” yazılı pankartlar taşıdı.

Müritlerden bazıları “Yusuf Hocamız yalnız değildir”, “Mahkeme, azgın azınlığa yol verme” sloganları attı..

DURUŞMA KONFERANS SALONUNDA YAPILIYOR

Duruşma öncesi, duruşma salonuna girmek isteyen hukukçular, siyasetçiler ve gazetecilerle güvenlik görevlileri arasında sık sık tartışma yaşandı.

Yoğun ilgi karşısında duruşmanın daha geniş olan konferans salonunda yapılmasına karar verildi. Saat 11.00 sıralarında tarafların çoğunluğu salonda yerini aldı.

ANNE GÜMÜŞEL VE MAĞDUR H.K.G. DURUŞMAYA KATILMADI

Tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli cezaevinden getirildi. Tutuksuz sanık Fatıma Gümüşel, müşteki H.K.G. ise duruşmaya katılmadı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, H.K.G. müşteki, baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatma Gümüşel ve imam nikahlı evlendirildiği Kadir İstekli şüpheli olarak yer aldı.

Mahkeme başkanı, avukatların itirazlarına rağmen iddianameyi okumaksızın katılma taleplerini almaya başladı. SEGBİS kaydı da açılmadı.

Mahkeme heyeti, savunmalara geçilmeden önce 40 ilin baro temsilcisine katılma taleplerini sordu. Baro temsilcileri SEGBİS kaydına alınarak önce iddianamenin okunmasını talep etti.

“DURUŞMA KAPALI YAPILSIN”

Şu anda iddianamenin tamamı okunuyor… Duruşma taleplerin alınmasıyla devam ediyor. Sanık Kadir İstekli'nin avukatı Eyüp Akıncı söz alarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dışındaki katılma taleplerinin reddine karar verilmesini talep etti. Duruşmanın kapalı yapılmasını istedi.

AVUKATTAN TEPKİ ÇEKEN SÖZLER

Fatıma Gümüşel'in avukatı, sanıklar ve müvekkili hakkında hakaretler edildiğini belirterek, “İslama ve Müslümanlara olan kinini kusmak isteyenleri bu salonda gördüm” diye konuştu. Gümüşel'in avukatının bu beyanı salonda tepki çekti.

Yusuf Ziya Gümüşel'in avukatının müvekkili için “üstat” ifadesini kullanması dikkati çekti. Duruşmada söz verilen cumhuriyet savcısı duruşmanın kapalı görülmesini talep etti. Saat 15.40’ta duruşmaya beş dakika ara verildi.

Mahkeme heyeti, bakanlık dışındaki tüm katılma taleplerinin reddine karar verdi. Kapalı yapılmasına karar verildi. Salonun boşaltılmasına karar verildi. (SÖZCÜ- FIRAT FISTIK, BEGÜM SEVGİM YAVUZ)

Editör: Duygu Kaya