Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de 21 yıllık AKP hükümeti döneminde; baskılanan, intihara sürüklenen, emeklerinin karşılığını alamayan, engellenen sanatçılar da haklarını istiyor.  İzmir Müzisyenleri Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu, sanat emekçilerinin 14 Mayıs sonrasına ilişkin beklentilerini 10 maddede anlattı.

1. Olası deprem ve benzeri felaketlerde yıkılma riski bulunan tüm binaların devlet desteğiyle aşamalı olarak yıkılması ve planlı yapılaşmanın sağlanması.

2. Enflasyon, işsizlik, güvencesiz çalışma ve yoksullukla etkili şekilde mücadele edilmesi için sosyal politikaların hayata geçirilmesi, gelir adaletsizliğinin giderilmesi.

3. Yolsuzluk, rüşvet, liyakatsizlik başta olmak üzere her türden hukuksuzluğun en ağır şekilde cezalandırılarak bitirilmesi.

4. Düşünce, bilim, sanat, ifade özgürlüğünün sağlanması, siyasetin bu özgürlüklere müdahalesinin kısıtlanması, temel hak ve özgürlüklerin anayasal güvence altına alınması.

5. Sanat üretiminin desteklenmesi, özendirilmesi, yaygın ve herkes için ulaşılabilir bir sanat eğitiminin sağlanması, sanat etkinliklerinin toplumun tüm kesimlerine ulaştırılması. 

6. Sanatçıların özlük haklarının güvence altına alınması, kayıt dışı ve düşük ücretlerle   çalışmanın son bulması, sanatın ve sanatçının değersizleştirilmesine, itibarsızlaştırılmasına son verilmesi

7. Tüm toplumsal gruplara ve canlılara yönelik yaygınlaşan şiddetin, nefret suçlarının etkin şekilde cezalandırılması, dezavantajlı gruplara yönelik koruyucu politikaların geliştirilmesi.

8. Bölgede ve dünyada barış için gerekli adımların atılması.

9. Nefret söylemlerinin, ırkçı ve ayrımcı uygulamaların, farklı kesimlere yönelik düşmanca ve şeytanlaştırma içeren yaklaşımların terk edilmesi.

10. Eğitim ve sağlık alanlarında ciddi reformlar yapılarak bu hizmetlerin niteliklerinin arttırılması.

gizemmGizem TABAN

Muhabir/. Politika haberleri/ izgazete.net

Editör: Duygu Kaya