Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye, 21 yıllık AKP hükümeti döneminde; esnafın baş tacı olduğu bir ülkeden, toplumla karşı karşıya getirilen, kaderine terk edilen, borçlanmaya mecbur bırakılan, ayakta kalmak için adeta savaş veren bir esnaf camiasının oluştuğu bir ülkeye dönüştü. Özellikle son yıllarda kapatılan binlerce kepenk, ülkede esnaf kesiminin hangi şartlara mahkum edildiğini gözler önüne serdi. Esnaf da 14 Mayıs sonrasında hak ettiği bir yaşam ve çalışma koşulları talep ediyor. İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, esnafın 14 Mayıs sonrasına ilişkin beklentilerini 10 maddede anlattı. 

iknci mnşt1+SOL (2)

1.     Ülkede ekonomik istikrarın sağlanması.

2.     Esnafın üzerindeki vergiye dayalı mali yükümlülüklerin hafifletilmesi.

3.     Özel ve devlete ait esnafın kiralık işyerlerine ilişkin kira artış oranlarının esnafı mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmesi.

4.     Elektrik, su, doğalgaz gibi genel giderler ile ilgili esnafa özel düzenlemeler yapılması.

5.     Pandemi dönemde borçlanmaya maruz bırakılan esnafın borç faizlerinin silinmesi ve borçların esnafın kolaylıkla ödeyebileceği şekilde yapılandırılması. 

6.     Esnafın üretken hale getirilmesi için yerli üretimin desteklenmesi.

7.     Küçük esnaf ile AVM’ler arasında haksız rekabet oluşturan koşulların kaldırılması ve küçük esnafı mağdur etmeyecek düzenlemelerin yapılması.

8.     Esnafın olduğu tarihi sit alanlarının turizm alanı ilan edilmesi.

9.     Eski zanaatların kaybolmaması için bunlarla ilgili meslek okullarının desteklenmesi ve bu zanaatları destekleyen uygulamaların hayata geçirilmesi.

10.  Esnafa yönelik sosyal hakların tekrar gözden geçirilmesi ve günün standartlarına uygun hale getirilmesi. 

Ortak metinde neler yer aldı?

Millet İttifakı Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ndeki Esnaf ve Sanatkârlar başlıklı bölümde yer alan vaatlerden bazıları şöyle:

·       Ticaret Bakanlığını Esnaf ve Ticaret Bakanlığı şeklinde yeniden yapılandıracağız.

·       Esnafımızın salgın sürecinde kullandığı kredilerin faizleri ile BAĞ-KUR ve vergi borçlarının faizlerini silecek, kalan anaparanın uygun vadede ödenmesini sağlayacağız

·       İşyeri kira ödemelerinde stopaj oranını sıfırlayacağız

·       Şoför esnafının 10 yaşın üzerindeki araçlarının yenilenmesinde ÖTV almayacağız.

·       Küçük esnafımızı zincir marketler, büyük marketler, AVM’ler karşısında korumak ve haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli düzenlemeleri hızla hayata geçireceğiz.

·       Esnafımızın emekli olabilmesi için en son 2000-2008 arası için uygulanan geriye doğru borçlanma hakkını, ticari sicil kayıtlarına ve esnaf odalarına bağlı kalınan süreleri göz önünde bulundurarak tanıyacağız

Editör: Duygu Kaya