Didem Köse/İz Gazete - Bornova Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Ulusal Down Sendromu Derneği’nin ortak çalışmasıyla açılan +1 Down Cafe hayallerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Beş Down sendromlu bireyin çalıştığı kafe, İzmir halkının duyarlılığı ile isimlerini günden güne daha fazla duyuruyor.

+1 Down Cafe’de çalışan Down sendromlu Barış Demirel “ Burada 4-5 saat çalışıyorum ve gelen müşterilerle arkadaş oluyorum.  Çay, kahve ve içecek dağıtıyorum. Kafeyi okuldan daha çok seviyorum”dedi.

Barış’ın mutluluğu diğer arkadaşları gibi gözlerinden okunuyor ve enerjisiyle gelen müşterilerin yüzünü güldürmeyi çok iyi beceriyor. Barış gelenlerle fotoğraf çektirmeyi ve onlarla muhabbet etmeyi de aksatmıyor.

“İŞE GELMEK İÇİN SABIRSIZLANIYOR”

Barış’ın ablası Remziye Demirel: “Burası İzmir’de bir ilk oldu. Barış’ın sosyal hayatını çok olumlu yönde etkiledi. Sabahları işe gelmek için sabırsızlanıyor. Hatta uyanması gereken saatten daha erken uyanıyor. Buraya tek başına otobüse binip geliyor. Kafe olmadan önce sadece okula ve kursa gidip geliyordu. Kafe sayesinde insanlarla iletişimi arttı. Ayrıca çocuklar Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ‘Meslek Edindirme Sertifika Programına’ katılıyorlar.

Demirel, “Belediyenin yardımıyla açılması tanıtım açısından çok iyi oldu. İzmir halkı bu konuda çok duyarlı. Kafe açılmadan önce hayallerimiz ve beklentilerimiz vardı. Bunların hepsi gerçek olarak bize geri dönüyor. Bu yüzden Bornova Belediyesine tekrardan çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

“ONLARI YAKINDAN TANIDIM”

Kafeye devamlı müşteri olarak gelen Burcu Güreşçi Çapar ise şunları söyledi: “Benim de iki tane çocuğum var. Her şeyden öte onlarında burada vakit geçirebileceği güzel bir mekân tasarlamışlar. +1 Down Cafe açılmadan önce Down sendromlu bireylerle hiç iletişime geçme şansım olmamıştı. Hatta insanlar konuşmaktan bile çekiniyordu. Fakat burası sayesinde onları yakından tanıdım. Çalışanların hepsini tek tek tanıyorum, hepsinin adını biliyorum”

Down sendromlu bireyleri topluma kazandıran +1 Down Cafe, kendilerine gösterilen ilgiden çok memnunlar. Gösterilen duyarlılık sayesinde inanç ve istekleriyle devam edecekler.

Editör: Haber Merkezi