Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, CHP Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Emin Karameşe, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk bıraktı. 

Etkinlikte konuşan Tugay, “Bir seçim süreci yaşadık, seçim sürecinde sizlere misafir olduk ve bizleri kucakladınız, destek oldunuz. Size sözler verdik, bunları hiçbirini unutmadık. Seçimden çok kısa bir süre geçti ama aklımız, kalbimiz sizlerle, tüm İzmir’le ve sözlerimizi vaatlerimizi yeniden yerine getireceğimizi hatırlatayım. Şunu hatırlamakta fayda var, İzmir pek çok farklı kültürü barındıran büyük bir şehir, onu bu haliyle seviyoruz. Bu yönümüzü koruyarak daha iyi bir şehir olalım diye çalışıyoruz, her geçen yıl nasıl fark yarattığımızı göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Adaletsizliklere maruz kaldınız

Roman toplumunun adaletsizliklere maruz kaldığını ve yerel yönetimler olarak bunu bitirmek için Romanlarla birlikte çalışacaklarını kaydeden Tugay, “Roman toplumu, bu yaşam içerisinde bazı adaletsizliklere maruz kaldılar. Doğumlarından itibaren içinde bulundukları ortam, kültür onlar için yeterli imkan sağlamıyor. Bu adaletsizlikleri bitirmek için yapacağımız çok şey var. En çok gençlerimiz, çocuklarımız, masum insanlar doğduğu andan itibaren bize aitler. Bizim görevimiz onları daha iyi bir yaşama hazırlamak için eğitim ve sağlıklarıyla ilgilenmek, bunu yapacağız. Çocuklarımızın eğitimlerini daha iyi almaları için imkan sunacağız, iş sahibi olmaları için imkan sunacağız. Çok yetenekli pek çok Roman kardeşimiz var, onların sosyal yaşamda ve iş yaşamında var olmaları için imkan sunacağız” dedi.

Var gücümüzle çalışacağız

Eşit yurttaşlık için var gücüyle çalışacaklarını ifade eden Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Bugün bir farkındalık günündeyiz, 330 bin nüfusluk Konak’ta kimi rakamlara göre 80-85 bin nüfusluk Roman kardeşlerimizin farkındalık talebiyle yola çıktılar. Seçim çalışmalarımızda bir sloganımız vardı ‘Adil bir kenti eşit yurttaşlık’. Bir ülkede herkesin kendisini eşit yurttaş olarak hissetmesi lazım. Roman yurttaşlarımızın da istihdam anlamında, kenti kullanma anlamında kentin bir parçası olma anlamında kendilerini eşit olma talepleri kuşkusuz çok değerli. Bu talep için önümüzdeki 5 yıl içerisinde olağan gücümüzle çalışacağız” diye konuştu.

Eğitimde fırsat eşitliği yaratmalıyız

Romanlar için eğitimde fırsat eşitliği yaratmaları gerektiğini ve 5 yılın sonunda Romanların bizden biri gibi hissedeceğini söyleyen Çınarlı Mutlu, “Bu beş yıl içerisinde Roman yurttaşlar bizden biri gibi hissedecek kendisini. Ötekileşme duygusunu gidermek anlamında çalışacağız. İstihdam anlamında Romanların sadece birkaç iş kolları ile anılmaları hem onlar için hem de Konak İçin çok acı. Bunun için de eğitimde fırsat eşitliğini yaratmamız gerekiyor. Bu dönem eğitimde fırsat eşitliğini Konak’ta hayata geçireceğiz. Her çocuğumuzun eğitimden eşit yararlanarak büyüdüğü, yetiştiği Konak hayal ediyoruz. Ayrımcılığa uğramamaktan bahsettik, farklı iş kollarından bahsettik ve tüm bunlar için kampanyalar yapacağız. Herkesi de farkındalığa davet edeceğiz. Romanların herkesle aynı olduğunu bu beş yılda benimseteceğiz. Sadece eğlenceyle değil her işin altından kalkan bambaşka dostlarımızın olduğunu tüm İzmir bilecek” şeklinde konuştu.

Yıllar önce 5 kişiydik

8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü Cumhuriyet Meydanı’nda 5 kişiyle kutladıklarını ancak şimdi yüzlerce kişiyle burada olduklarını ifade eden CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Emin Karaaslan şöyle konuştu:
“Biz yıllar önce 8 Nisan’ı bu meydanda beş kişi ile kutlamıştık. Şimdi yüzlerce kişi ile kutluyoruz. Bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkamız Cemil Tugay ve Konak Belediye Başkanımız Nilüfer Çınarlı Mutlu yanımızda. Geldiğimiz süreç bizim için çok değerli. Seçim sürecinde de genel başkanımızın takdirine layık olacak bir seçim süreci geçirdik. Sadece İzmir’de değil Türkiye’nin her ilinde Romanlar çektikleri ekonomik sıkıntıların faturasını iktidara keserek CHP’nin yanında olduğunu gösterdiler. Başta Konak’ta olmak üzere tüm İzmir’deki Romanların seçim sürecinde gösterdikleri özveriden dolayı teşekkür ederim. Seçim sürecinde başta kanaat önderlerimiz olma üzere çok çalıştık. CHP bayrağını en tepeye taşımak amacıyla gecemizi gündüzümüze kattık. Sonucunda da istediğimiz sonucu aldık. İnşallah tüm İzmir’de beş yıl boyunca Romanların milat yılı olacağına canı gönülden inanıyorum.”

Editör: Tuğkan Üsküp