Her köşesi ayrı bir cennet illerimizden biri de Muğla. Muğla aynı zamanda tarihi güzellikleri ile de dikkat çeker. Bu yerlerden biri de Knidos Antik Kenti. Antik Kent, İzmir'de yaklaşık 5 saatlik uzaklıkta yer alıyor. Peki Knidos Antik Kenti nerede? Knidos Antik Kenti giriş ücreti ne kadar? Knidos Antik Kenti'nde neler var?

Antik dönemin ünlü merkezlerinden Kos ile Rodos adaları arasında kurulmuş olan Knidos, Karya bölgesinin en önemli merkezlerinden biri ve Halikarnassos’tan sonra bilinen ikinci bir Dor kentidir. Peleponnes’ten gelen Dorlar, Rodos ve Kos yerleşimlerinden kısa bir süre sonra Knidos kentini kurmuşlardır.

Strabon, kentin teraslar üzerinde kurulu olduğunu ve bir tiyatro gibi kıyıdan akropolise doğru yükseldiğini belirtmektedir. Gerçekten de arazinin dağlık yapısından dolayı Knidos bir teraslar kentidir.


 
Şehir dar bir kara parçasıyla deve boynu ya da Kap Krio olarak adlandırılan adacıkla birleşmiştir. Bunun sonucunda oluşan iki koya birer liman yapılmış, bunlardan batıdaki savaş gemileri, doğudaki ise ticaret gemileri tarafından kullanılmıştır.

Knidos, ticareti çok gelişmiş bir merkezdir. Şaraplarıyla ünlü olan kent aynı zamanda ürettiği şarapların ihracatını da yapmıştır. Kent MÖ 6. yüzyıldan başlayarak Hellen dünyasında önemli bir rol oynamıştır.

Knidos Antik Kenti'nde neler var?

Anakara kısmında, akropol ve kenti çevreleyen sur duvarları bulunmaktadır. Şehrin doğusunda ünlü Demeter Kutsal Alanı ve büyük tiyatro yer alır. Bu tiyatro, kente hâkim bir mevkide olup, taşları Dolmabahçe Sarayı'nın yapımında ve Kahire’de Mehmet Ali Paşa’nın sarayı ile camisinde kullanılmak üzere sökülerek kentten taşınmıştır. Günümüzde ise tiyatrodan geriye sadece duvar kalıntıları kalmıştır.

Kentin çeşitli yerlerinde bilinen 7 adet kilise mevcuttur.

Ayrıca, kentin doğusunda, çok iyi korunmuş bir durumda, Hellenistik Dönem’den freskli bir villa bulunmaktadır.

Anakara kısmının kuzeydoğusunda Korinth düzende bir tapınak mevcuttur. Bu tapınağa ait mimari elemanlar, olduğu yerde dökülmüş bir vaziyette bulunmaktadırlar. Bu alanın daha batısında, adını burada bulunan yuvarlak bir yapıya ait temel kalıntılarından alan “Yuvarlak Tapınak Terası” yer alır.

Yuvarlak Tapınak Terasının hemen aşağısında ise Apollon Terası yer alır.

Büyük limanın hemen kuzeyinde, küçük tiyatronun batısında, burada bulunan Dionysos Tapınağı'ndan dolayı “Dionysos Terası” olarak adlandırılan alan bulunmaktadır. Söz konusu tapınak, daha sonraları kilise olarak kullanılmıştır.

Knidos Antik Kenti nerede?

Knidos Antik Kenti, Muğla'nın Datça ilçesinde yer almaktadır.

Knidos Antik Kenti giriş ücreti

Knidos Antik Kenti'ne 60 TL'ye alabileceğiniz Müze Kart ile giriş yapabilirsiniz.

Knidos Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

Aracınızla giderken Marmaris–Datça yolunu kullanabilirsiniz. Knidos, Datça’dan 35 km uzaklıkta bulunuyor. Bunun yanında Datça’dan kalkan minibüs ve deniz taksisi seferleri de bulunuyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz