Şeffaf plak kullanımı öncelikle hekim kararına bağlıdır. Hekimin de uygun görmesi ile ortodonti tedavi süresince diş tellerinin görünmesini istemeyen ve daha güzel gülüşlere sahip olmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Şeffaf plak hem kullanım şekli hem de tedavi süresi açısından diş tellerine göre çeşitli avantajlara sahiptir.

Şeffaf diş plaklarının diş tellerinden üstün yönleri nelerdir?

Şeffaf plaklarının diş tellerine göre üstün yönü isteğe bağlı olarak çıkarılabilmesi, yemek yerken ve diş fırçalama sırasında kullanılmamasıdır. Şeffaf plaklarını diş tellerinden ayıran en önemli özelliklerden biri de her yaştan kişi tarafından kullanılabilmesidir. Diş teli tedavisinde ağrı ve sızı gibi durumlar daha sık yaşanırken, şeffaf plaklarda ağrı hemen hemen yoktur.

Şeffaf plak, diş ve ağız sağlığına önem veren herkese uygulanabilir. Şeffaf plaklar diş teli tedavisine göre çok daha estetik bir tedavi yöntemidir. Şeffaf plakların diş tellerine göre avantajlarından biri de tedavi süresinin daha kısa olmasıdır.

Şeffaf plaklar ile diş telleri arasındaki farklar için Diş Teli Mi Şeffaf Plak Mı? başlıklı blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Kimler şeffaf diş plağı kullanabilir?

Şeffaf diş plakları öncelikli olarak gençler tarafından kullanılır. Aynı zamanda her yaştan hastada uygun koşulları sağlanıyorsa şeffaf plaklar uygulanabilir. Son yıllarda en çok tercih edilen ortodonti tedavi alternatifi olan şeffaf plaklar, estetik bir görünüm sunması ile diş tellerinden ayrılır. Şeffaf diş plağı kullanımına uygun kişiler;

·        Diş çapraşıklığı ile estetik kaygılar yaşayan,

·        Diş ve çene yapısının şeffaf plak tedavisine cevap vereceği belirlenen,

·        Çene yapısında düzeltilebilecek boyutta anormalikleri olan,

·  Günlük yaşamda estetik kaygıları yüksek olan kişiler şeffaf plaj tedavisinden yararlanabilir.

Şeffaf plak tedavisi nasıl uygulanır?

Şeffaf plak uygulaması hekim gözetiminde bilgisayarlı tomografi ile başlar. Bilgisayarlı tomografi aracılığı ile hastanın mevcut diş görüntüsü alınır ve bilgisayar destekli yazılım sayesinde dişlerin hareketlerine göre belli süre kullanılacak ağız kalıpları tasarlanır. Hekim ihtiyaç duyarsa, tedavi planını diş hareketlerine göre yeniden değerlendirir.

Tedavi süresince ağız kalıpları alınır. Şeffaf plak, setler halinde hastaya uygulanır. Her şeffaf plak seti, yaklaşık 2 hafta kullanılacak şekilde planlanır. Plakların kullanım süresi hastanın tedavi planına göre değerlendirilir.

Şeffaf diş plaklarının avantajları nedir?

Şeffaf diş plakları günümüzde en sık başvurulan ortodonti tedavi yöntemlerinden biridir. Diş teli tedavisindeki estetik kaygıları yaşamak istemeyen kişilerin öncelikli tercihi olan şeffaf plaklar, her yaştan kişiye uygulanabilmesi ile avantajlıdır. Şeffaf diş plaklarının diğer avantajları şu şekildedir.

·      Hafif ve ince yapısı ile hem estetik bir görünüm sunar hem de dişlerde ağırlık yapmaz.

·        Diş hekimine gitme sıklığını kısaltır.

·        Tedavi sırasında ağrı ve sızı gibi durumlar çok az yaşanır.

·        Çıkarılabilir olmaları, ağız hijyeninde kolaylık sağlar.

·        Şeffaf plaklar yemek yerken ve sıcak içecek tüketirken çıkarılır.

Şeffaf plak, istenen yaşta ortodonti tedavisi için ideal bir tedavi yöntemidir. Bir an önce güzel gülüşlere sahip olmak istiyorsanız, siz de şeffaf plak tedavisinden yararlanabilirsiniz.

Editör: Duygu Kaya