Mutfakların vazgeçilmez lezzeti balığın yanında her zaman roka ve helva yenilir? Peki balığın yanında neden helva verilir? Balık roka helva üçlüsünü bir arada yemenin nedeni nedir? Sizin için araştırdık.

İnsanlığın en eski besin kaynaklarından biri olan balık, protein içeriği bakımından yüksek olması sebebiyle sağlıklı beslenme için çok önemlidir. Balık eti, D vitamini K vitamini B grubu (B1, B2, B6, B12) açısından da zengindir. Ayrıca iyot, fosfor, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve selenyum mineralleri yönünden iyi bir besin kaynağıdır. İnsan vücudunun üretemediği omega-3 (EPA, DHA) yağ asitlerinin bir numaralı kaynağı olan balık, tam bir dengeli beslenmeyi neredeyse bize sunmaktadır. Ancak C vitamini (askorbik asit) yönünden yetersiz kalmaktadır. C vitamini isiya karşı hassas olduğundan pişirilen her besinde yüksek oranda yıkıma uğrar. Dengeli beslenmek için balık yanında salata yenilmesi hem sindirimi yavaşlatacaktır; hem de C vitamini yönünden eksik kalan balık gibi besinleri tamamlayıcı rolü üstlenecektir. Peki neden daha çok roka yenir sorusu aklımıza gelecektir. Roka diğer sebzelere oranla oksalat yönünden daha fakirdir.

İnsan metabolizması için gerekli olmayan oksalat, sebzelerde metabolik artık ürün olan bir maddedir. Bitkiler bu maddeleri yapraklarında biriktirdikten sonra yapraklarını dökerek atar. Oksalat maddesi kalsiyum ve demir ile birleşerek bağırsaklardan emilmeden gaita ile dışarı atılmaktadır. Bu yüzden kalsiyum ve demir emilimini azaltmaktadır. Sebzeler içinde oksalat miktarı en az olanlardan biride rokadır. Bir miktar kalsiyum ve demir emilimini azaltsa da C vitamini takviyesi olarak çok iyi dengelemektedir.

Balık eti protein ve yağ açısından çok besleyici olmasına rağmen karbonhidrat yönünden eksiktir. Sadece balık tüketilmesi diyet yapanlar için İyi bir seçimdir. Ancak karbonhidratı her öğünde tüketen bir toplum olarak sadece balık eti yiyerek öğünü geçiştirmek kan şekerinin kritik seviyelere inmesine neden olmaktadır. Bu yüzden balık üzerine kan şekerini dengelemesi için tatlı yenilmesi (diyet uygulamıyor iseniz veya şeker hastalığınız yok ise) önerilir. Balık etinde eksik olan karbonhidratın en iyi kaynağı ise helva olarak gösterilmektedir. Sütlü tatlılar eğer balık taze değil ise histamin seviyesini yükseltebileceğinden uygun değildir. Şerbetli tatlılar ise midede yanma ve ekşimeye neden olduğu için çok tercih edilmemektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz