Batuhan KAYA/İz Gazete - Konak’ın yeni döneminde Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı 2’nci birleşimi, CHP Konak Grup Başkanvekili Kazım Umdular başkanlığında gerçekleştirildi. Yeni dönemin ilk meclis toplantısının 2’nci birleşiminde gündem Konak Belediyesi geçmiş dönem Faaliyet Raporuydu. AKP Grubu 2019-2023 yıllarını kapsayan Faaliyet Raporunu reddetti.

Özen: Konak halkına gereken hizmet verilmemiş”

Faaliyet Raporunu incelediklerini ve reddedeceklerini belirten AKP Grup Sözcüsü ve Başkanvekili İsmail Özen, "Raporu inceledik, inceleme sonucunda konuşulacak çok konu olduğunu gördük. En başta 2023 mali yılı fonksiyonel sınıflandırma bütçesi. İskan ve toplum refah hizmetlerine ayrılan bütçenin yalnızca yüzde 40'ı kullanılmış. Buradan Konak halkına ne kadar az değer verildiğini görüyoruz. Aş evinden gıda yardımı alan vatandaş sayısı hedeflenen 10 bin gerçekleşen 650. İkiçeşmelik projesi olduğu gibi duruyorken, hedef gösterilen yüzde 95'e nasıl ulaşılmış bu da bizim kafamızdaki bir soru işareti. Tarihi yapılara da çok fazla yatırım yapılmadığını görüyoruz. Hizmet binalarına yapılan bakım ve onarımlara hedeften 7oo'den fazla bakım onarım yapılmış. Konak belediyesinin 2023 yılında da gözle görülen herhangi bir çalışması olduğunu düşünmüyoruz. O nedenle Faaliyet Raporuna ret oyu vereceğiz" diye konuştu.

Umdular açıkladı: Normal koşullarda geçmedi

CHP Konak Grup Başkanvekili Kazım Umdular AKP Grubuna, “2019-2023 yılları arasındaki dönemin normal koşullar altında geçmediğini, pandemi ve 6 Şubat Depremlerinin gerçekleştiğini biliyoruz. Fiziğin temel kurallarından birisi şu elimdeki su kabını eğer deniz seviyesinde buharlaştırmak isterseniz yüz santigratta buharlaşır ama dağın tepesinde 95-92’lere düşer çünkü atmosfer basıncı azalır. 2019-2023 dönemi tam da normal koşullar altında yaşanmamış bir dönemdir. TÜİK’e göre ortaya konan yüzde 69 gibi son yılların en yüksek enflasyonu var” diye yanıt verdi

Zor koşullara rağmen başarılı işler yapıldı

CHP Konak Belediyesi Meclis Üyesi Emine Işık Doğusoy, geçmiş dönem Konak Belediye Başkanlığı görevini üstlenen Abdül Batur’a ve ekibine özel olarak teşekkür ederek, “Geçmiş dönemde çok zor koşullara rağmen çok başarılı işler yapılmıştır, bu başarılı işlerden dolayı Abdül Batur Bey’e, tüm çalışanlara ve bürokratlarımıza teşekkür ediyoruz. 2024’te önceki yılı örnek alarak daha iyi hizmetler yapacağımıza ve tüm meclis üyelerimizle Konak’a hizmet edeceğimize inanıyorum. 2023’ün faaliyet raporu kesin olarak önümüzdeki günlerde daha net olarak gelecektir” dedi.

CHP’den enflasyon ve döviz salvosu

Doğusoy, AKP Grup Başkanvekili ve Grup Sözcüsü Özen’e döviz kurlarındaki dramatik artışı ve enflasyonu hatırlatarak, “Abdül Batur belediyeyi devraldığında 1 Nisan 2024 günü dolar 35 lira asgari ücret ise 17 bin TL’dir. Enflasyon TÜİK’e göre yüzde 74 ENAG’a göre yüzde 150’dir. Türkiye gibi politika belirsizliğinin yüksek kurumsal yapının zayıf olduğu ülkelerde isabetli öngörü yapmak zordur. Pandemi başlamış 2 yıl devam etmiştir, beklenmeyen kayıp ve ekstra maaliyetler olmuştur. 2022’de 20 bin kişi belediye maddi yardım için başvurmuştur. Tüm masraflar belediyelerce kendi bütçelerinden karşılanmıştır, Konak Belediyesi de kendi bütçesinden karşılaşmıştır. İzmir depreminde, orman yangınlarında ve 6 Şubat Depremlerinde Konak Belediyesi yardımlar yapmıştır. 20 Aralık 2021 KKM dediğimiz sistem ülkeyi yönetenler tarafından hayata geçirilmiş bir uygulama olup Türkiye ekonomisine getirdiği yük sebebiyle sonlandırılmıştır. Bu sistem TL’nin değer kaybını arttırmıştır” dedi.

2019-2023 dönemini kapsayan Faaliyet Raporu oy çokluğuyla kabul edildi.

Muhabir: Batuhan KAYA