Gizem TABAN ŞEBER/İZ GAZETE- Romanlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nı henüz belirlemeyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’ne seslendi.

CHP İzmir İl Başkanlığı önünde toplanan Romanlar, CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak mevcut başkan Tunç Soyer’i görmek istediklerini net bir şekilde belirtti. Yüzlerce Roman vatandaş ve Roman STK temsilcisi, ‘Tunç yoksa oy yok’ sloganları atarken, ellerinde; ‘İlle de Tunç Soyer Olsun’, ‘Aşkla İzmir Aşkla Tunç Soyer’ yazılı pankartlar taşıdı. Başkan Soyer’in bir dönem daha göreve devam etmesi için CHP Genel Merkezi’ne çağrı yapan Romanlar, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için ismi geçen Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’e ise tepki gösterdi. Başkan Soyer’in 2019’daki seçim şarkısı olan ‘Aşkla İzmir’ eşliğinde desteklerini duyuran Romanlar adına basın açıklamasında CHP İzmir önceki dönem Roman Milletvekili Özcan Purçu ve Emir Sultan Mahalle Muhtarı Hüseyin Heptepe konuştu. İzmir Seyyar Esnaf Meclisi Başkanı Evren Laçin de sokak emekçilerinin sonuna kadar Tunç Soyer’in yanında olduğunu söyledi.

CHP yanlış yaptı, oy kaybetti

CHP’nin genel seçimlerde aday belirleme konusunda yanlış yaparak oy kaybettiğini belirten CHP İzmir önceki dönem Milletvekili Özcan Purçu, Türkiye’nin neresine giderseniz gidin Romanlar mağdur, Romanlar mutsuz, işsiz, yoksul ve çaresiz. Cumhuriyet tarihinde yerel yönetimler olarak ilk defa bir başkanla İzmir hizmet almaya başladı. Tunç Başkan ile yeni bir dönem açılmıştı ama yeni dönem şu anda belirsizliklerle oldu. Bizler Roman mahallelerinde hizmet almak istiyoruz. Romanların tercihlerinin siyasetçilere kanaat olarak yansımasını istiyoruz. Genel seçimleri yaşadık. 6 milyon Roman’ın şu an Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsilcisi yok. 24 yıldan beri yürüttüğümüz Roman siyaset çalışmasını maalesef bu genel seçimlerde CHP sonlandırdı. Genel seçimlerde Türkiye’nin her yerine, Roman mahallelerinden CHP’ye gelen oylara bakın yüzde kaç düşmüş. En son seçimlerde CHP Genel Merkezi yanlış yaptığı seçimlerden dolayı yüzde 50’den fazla oy kaybetti. Masa başında belirledikleri adaylar yüzünden…¨ ifadelerini kullandı.

Romanlar çantada keklik değil

“Bari bu yerel seçimlerde hata yapmayın” sözleriyle CHP Genel Merkezi’ne çağrı yapan Purçu, ¨Masa başında karar değil, halkın istediği adayları seçin. Cumhuriyetin en önemli seçiminde CHP hata yaptı ve kaybetti. Bu yerel seçimlerde de masa başında belirleyeceği adayları İzmir’e getirirse telafisini hiçbir genel merkez yöneticisi yapamaz. 24 yıllık eski CHP’li olarak CHP’nin yaptığı yanlışları da söylemek istiyorum: Resmi olarak belki bağımı koparmış olabilirim ama gönül bağımızı da koparmadık. CHP emekçileri kenara itip masa başında ‘Benim adamım gelecek’ diyip aday belirlerse İzmir’e güvenmesin. İzmir, çantada keklik değil. İzmir CHP’nin değil, demokrasinin kalesi. Bunu herkes bilsin. Artık Romanlar kendisine kim kucak açıyorsa o adayın arkasında olacak. Romanlar kimden hizmet alıyorsa onun yanında olacak. Romanlar da bundan sonra çantada keklik değildir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşundan bugüne Kültür Dairesi’nde bir tane Roman çalışmıyordu. Sanatla, müzikle, kültürle yoğrulmuş bir toplumun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Dairesi’ndeki elemanları Tunç Soyer döneminde işe girdi. Cumhuriyet döneminin ayıbını Tunç Soyer kapattı, Romanlara kucak açtı. Çiçekçiler zabıtadan kaçıyordu. Tunç Başkan ile beraber yaka kartı alıp çiçeklerini satmaya başladılar. Biz bu hizmetlerin devamı için bize kucak açan adayı istiyoruz. Ben şu an siyasetçi değilim, siyaseti bıraktım. Bu cümleleri bir Roman vatandaşı olarak söylüyorum. CHP hata yaparsa yerel seçimlerde bu hatasını telafi edemez, ona göre kararını versin. Bizler Türkiye’de 600’den fazla Roman derneği ve federasyonuna sahibiz. Eğer bu dönemde Romanların inisiyatifi adaylara ve hizmetlere de yansımazsa Türkiye çapında bizler ona göre kararımızı vereceğiz. Türkiye’de örgütlü bir toplumuz, tepkimizi vermesini biliriz” diye konuştu.

Soyer’i bir dönem daha istiyoruz

CHP’nin İzmir adayını hala açıklamamasının Roman mahallelerinde endişe yarattığının altını çizen Emir Sultan Muhtarı Hüseyin Heptepe, ¨Bizler bu belirsizlik neticesinde Roman mahallelerimizde kanaat önderlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla almış olduğumuz ortak beyanatı kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Bizler, çadırlarımıza mühür vuran belediye başkanı istemiyoruz. Tunç Soyer gibi Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşümü başlatmış, Konak üzerinde 27, İzmir genelinde 117 Roman mahallesinde kentsel dönüşümü gerçekleştirecek bir başkanı bir dönem daha aramızda görmek istiyoruz” dedi.

Romanlar ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi için ismi geçen Efes Selçuk Belediye Başkanı Sengel'e de eleştirilerde bulundu.

Sokak emekçilerinden tam destek

İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin de şunları söyledi:

“Biz sokak emekçileri olarak hep Tunç Başkan’ın yanındayız. 100 yıllık geçmişimizde bugüne kadar sokaklara kimse dokunmamıştı. Dokunan bir belediye başkanı ile tanıştık o da Tunç Soyer... Biz sonuna kadar onun yanında olmaya devam edeceğiz. 100 yıllık geçmişimizde bu dönem sokaklardaki emeci kardeşlerimizi bütün meclislerde görmek isteyeceğiz. Tüm emekçileri meclislere davet ediyoruz, örgütlenelim bu belirsizlikte biz karar verelim. Masa başındaki isimlere müsaade etmeyelim.”

Editör: Duygu Kaya