Köyün asıl adı Kırkınca’dır. Bu adın, kurulduğu dönemde kendini dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği söyleniyor. Bir başka söylenti de derebeyler zamanında azat edilen 40 köle tarafından kurulduğu için “Kırkınca” adını aldığı yönünde. Daha sonra Kirkice ve Kirkince şeklinde telaffuz edilen köy, yine derebeyleri zamanında halkın yerleştikleri köyün güzelliğini saklamak için köylerine “Çirkince” demesiyle, uzun süre bu adla anılmıştır. Nihayet 1926’da dönemin İzmir valisi olan Kazım Dirik’in talimatıyla köyün adı “Şirince” olarak değiştirilip resmileştirilmiştir.

İzmir'in en ünlü köyü olan Şirince, hergün yüzlere ziyaretçiyi ağırlıyor. Şirince köyünün içi ise turizm ilgisi nedeniyle artık adeta bir çarşıyı andırıyor. Çarşıda hediyelik eşyadan, yemeğe, köy ürünlerinden, oyuncağa birçok ürünü bulmak mümkün.

Şirince köyü aynı zamanda "2023 Dünyanın En İyi Turizm Köyleri" listesine girmeyi de başardı.

Peki Şirince Köyü'ne nasıl gidilir? Şirince'ye İZBAN'la nasıl gidilir? Şirince'ye toplu ulaşımla nasıl gidilir? Sizin için araştırdık.

Şirince'ye İZBAN'la nasıl gidilir?

Şirince'ye İZBAN ile gitmek çok kolay. İZBAN'ın Selçuk durağında indikten sonra 5 dakikalık bir yürüyüş mesafesinin ardından Şirince dolmuşlarına binerek köye ulaşabilirsiniz. Bu arada İZBAN'ın direkt Selçuk durağına gitmediğini bu yüzden Tepeköy'de aktarma yapmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Trenle Şirince'ye nasıl gidilir?

İZBAN dışında da Şirince'ye gitmek mümkün. Basmane-Selçuk trenine binerek Selçuk'a gidebilir ve buradan Şirince minibüsüne binebilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz