Fenerbahçe'nin tarihi genel kurulunda yönetim kurulu olağanüstü yetkiler aldı. Trabzonspor maçında yaşanan olayların ardından Ülker Stadı'nda gerçekleşen ve 23 bine yakın kongre üyesinin katılığı tarihi toplantıda; Fenerbahçe Yönetim Kurulu, 7 Nisan'da Galatasaray ile oynanacak olan Süper Kupa maçının tarihinin değişmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde müsabakaya çıkmama veya U19 takımıyla çıkılması konusunda yetki aldı. Öte yandan önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası'na katılmamak veya önümüzdeki 2 sezon Türkiye Kupası'nda U19 takımıyla katılmak konusunda da yönetime yetki verildi.

Fenerbahçe Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Ülker Stadyumu'ndaki Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, çoğunluğun sağlanmasının ardından başladı.

Tarihi kongrede Ali Koç'un gündeme dair açıklamalarda bulundu. Ali Koç'un açıklamaları şöyle:

"Olağanüstü katılım, olağanüstü bir kongreye. Bu şekilde tribünleri doldurmanız olağanüstü. Onun için olağanüstü diyorum. Siz bugün, bu katılımla düşmanları, trolleri boşa çıkardınız. Helal olsun size. Uzun yıllardır sadece sportif alanda değil, birçok alanda mücadele etmek zorunda bırakıldık. Bugün burada bu şekilde bulunmamızın sebebi, göz göre göre pervasızca, namertçe emeğimizin gasp edilmesine neden olan sonuçları değerlendirmek için buradayız. Son olarak Trabzonspor maçımızda dünyanın hiçbir yerinde bitirilmeyecek bir maçı oynamak zorunda bırakıldık. Bir kez daha emeklerimiz çalınmaya ve şampiyonluğumuz elimizden alınmaya teşebbüs edilmiştir.

Buraya gelip haksızlığa karşı isyanınızı gösterdiğiniz için bana hayatımın en büyük gururunu yaşattınız. Fenerbahçe'nin tek başına da kalsa dimdik ayakta duracağının en güzel ifadesi de bu topluluktur. Sizin başkanınız olmaktan iftihar ediyorum."

Ligden çekilme kararı alındı mı?

"Fenerbahçe'nin başkanı olmaktan iftihar ediyorum. Bize neyin diyeti ödetilmek isteniyor? Bu saldırılar ve haksızlıklar ne zaman son bulacak? Biz ligden çekilsek kimin otobüsüne kurşun atacaklar? Kimin kulübüne ve başkanına kumpas kuracaklar? Hangi takım linç etmeye çalışacaklar? Sizlerin huzuruna her gün ölmektense bir gün ölmek için çıktık.

Biz ne boyun eğeriz ne şampiyonluklar ne kupalar uğruna inandığımız herhangi bir değerden taviz vermeyiz. Olağanüstü çağrımıza 23 bine yakın kongre üyemizin gelmesiyle bugün Türk futbolundaki mücadele ettiğimiz bataklıkla bundan sonra nasıl bir yol haritası çizeceğimize karar vereceğiz.

Biri hiçbir şey yapmamak, diğeri de futbol faaliyetlerini askıya almak. Dolayısıyla hiçbir şey yapmamaktansa bunda sonraki süreçte itiraz bayraklarını kaldırarak, her gün ölmektense bir kere ölmeyi seçerek sizlerin huzurana çıktık. Ben ve arkadaşlarım hem dik duruz ama önemli olan bize bunu yapanlar son yıllarda Fenerbahçe camiasının kenetlenememesinden güç buluyorlar."

Yek vücut olduğumuzu göstereceğiz

"Ne sonuç çıkarsa çıksın, biz Yönetim Kurulu olarak elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz. Biz 2 Nisan kararını nasıl aldık? Çok basit, maç günü gördüklerimiz sonrası Fenerbahçe'nin yek vücut olduğunu gösterip bu kurula gitme kararı olduğuna inandık. Bu süreç öfkeyle, heyecanla, kızgınlıkla alınmadı. Bizim görevimiz sizleri temsil edenler olarak burada camiamız için en doğru kararı vermek için bir yol haritası çizmeliyiz.

Futbolcularımız, İsmail Kartal hocamız, takım menajerimiz hepsiyle bir odaya girdik ve konuştuk. Kaptanlar söz aldı, hocamız söz aldı. Onlar Trabzon'dan olağanüstü bir kenetlenmeye gelmişlerdi ve dediler ki sonuna kadar, emekleriyle, terleriyle mücadele edecekler. Şampiyon olacağız dediler."

"Esas mücadele bugünden itibaren başlıyor"

Esas mücadele bugünden itibaren başlıyor. Hep beraber bu gece karar vereceğiz. En uç opsiyonlardan biri olan "Ligden çekilme" Ligden çekilme durumunda hepinizi anlıyorum. Bu tiyatronun figüranı olmayalım diyorsunuz. En başta da ben söylüyorum. Ama figüran olmamakla meydanı boş bırakmak arasındaki dengeyi de iyi düşünmemiz gerekiyor"

"Size genel görüşleri söyledim. Şimdi YDK, eski yönetim kurulu üyeleri, gelen mektuplardan gelen görüşleri özetleyeceğim. En çok ağır basan görüş 'Ligden çekileceğimize faaliyetleri donduralım, neden bir alt lige düşüp aynı tiyatronun figüranı olalım?' diyenler oldu. 'Lige genç takımla çıkalım, Avrupa'ya A takımla çıkalım' görüşü oldu.

Futbol faaliyetlerini şu anda hiç askıya almayı değerlendirmiyoruz. Yurt dışında bir organizasyona girelim, şimdiden onun tohumunu atalım görüşü var. Ancak faaliyetleri askıya almak tekrar en alt kümeden başlamak demek. Bunun da üstünden gelebiliriz tabii. Bir diğer görüş ise üst üste ligde 2 maça çıkmamak. UEFA'yla konuştuk ve gayri resmi görüş aldık. Seneye 2. ligdeyiz ama puanlarımız kaldı. Avrupa'da oynayabilir miyiz? UEFA, bu konuda yetkilinin federasyon olduğunu söyledi. Bu alternatifte Avrupa'nın ne olacağı belli değil.

Bu durumun mali sonuçları... Öncelikle tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Hangi ligde olursak olalım, sponsorlarımız bize tam destek vermeye devam edeceklerini söylediler. Stadyum gelirlerinde bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Kombine gelirinin cevabını size bırakıyorum.

Kulübümüz, tamamen kendi inisiyatifiyle alt lige düştüğü takdirde bu stadyum daha da fazla dolacaktır. Bu tepkiyi göstermek için."

3 ay gündemimizden çıkarıyoruz

"Dolasıyla ana gelir kalemlerimizde bir sıkıntı yok. Tek sıkıntı önümüzdeki sezon için yayın gelirleri. O da önümüzdeki sezon için. Bu tarafı işin kayıp tarafı ama Fenerbahçeliler, Fenerbahçeli iş adamları olarak işin o tarafını kapatacağımızdan zerre şüphemiz yok. Önümüzdeki sezon TFF, 2. oldunuz ama alt lige düştünüz. Sizi Avrupa'ya göndermiyorum derse Avrupa gelirimiz çöpe gider. Esas konu SPK, halka açık bir şirket olduğumuz için onlar duruma bakıyorlar. Çağrı yapmak gerekebilir. Küçük yatırımcıdan bu hisseler alınabilir. Şu an Fenerbahçe'nin borsada 80-85 milyon Euro arası hissesi var. Çağrı yapıldığı takdirde herkesin gelmeyeceği net. Ben onlardan birisiyim ve hissemi bırakmam. Hatta biz gelir gider kaleminde karar bile geçebiliriz.

Yaptığımız bütün görüşmelerde en az tercih edilen opsiyon, ligden çekilme olarak ifade edildi. Buradaki sebep ne hukuk taraf ne sportif taraf. Bu opsiyonu 3 ay sonraki Genel Kurul'a kadar masadan kaldırıyoruz."

Fenerbahçe Süper Kupa maçına çıkacak mı?

Fenerbahçe'nin tarihi kongresinden tarihi bir karar alınabilir. Sarı lacivertliler Süper Kupa maçına çıkmama kararı alabilir. Peki Fenerbahçe Süper Kupa açına çıkmazsa Fenerbahçe'ye ne ceza kesilecek? Süper Kupa maçına çıkmamanın cezası ne?  

İlgili madde şu şekilde:

MADDE 6 - KULÜPLERİN GÖREV ve SORUMLULUKLARI

(1) Kupa müsabakasında yer almaya hak kazanmasına rağmen müsabakaya katılmayan kulüp, takip eden sezon Türkiye Kupası’na katılmaktan men edilir ve takip eden sezonda Süper Kupa’da yer alamaz. Ayrıca TFF tarafından Süper Kupa’nın organizasyonu için yapılan masraflar ile organizasyonun iptal edilmesi dolayısıyla TFF’nin karşılaşacağı maddi, manevi her türlü zararı (Üçüncü kişilerle yapılan sözleşmeler gereği ödenmek zorunda kalınan cezai şart, tazminat, vb. dahil) tazminle yükümlü olduğu gibi, Süper Kupa’nın ticari haklarından elde edilen gelirlerin dağıtımına ilişkin olarak hiçbir talepte bulunamaz.

2 opsiyon bulunuyor

Fenerbahçe, Süper Kupa'ya çıkıp çıkılmayacağının oylamaya sunulacağını açıkladı!

İlk opsiyon: Maça çıkmamak İkinci opsiyon: U19 ile maça çıkmak

Editör: Esra Seyirden