31 Mart 2024 yerel seçimleri, CHP’ye iki görevi ve sorumluluğu birlikte verdi.

CHP; yerelde ‘’İKTİDAR’’, ülke siyasetinde ANA MUHALEFET
Siyasi partiler sıralamasında da 47 yıl aradan sonra birinci parti.
CHP’ye, 31 Mart 2024 yerel yönetim seçimlerini kazandıran Ak Parti’ye de kaybettiren nedenleri şöyle formüle edebiliriz.

  • 16 milyon emeklinin büyük bir bölümünün 10 bin TL maaşla ‘’açlık sınırında’’ yaşam mücadelesi vermesi,
  • Ekonomik krizin geniş toplum kesimlerine hayatı çekilmez hale getirmesi,
  • İşsizlik, barınma, fahiş kiralar, pahalılık ve beslenme krizi,
  • Devletle vatandaşın seçim yarışına sokulması,
  • Ak Parti’nin vatandaştan kopması,
  • CHP’de başlayan ‘’DEĞİŞİM SÜRECİ’’ demokrasi, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünde gerileme,

Bu arada: CHP’li belediyeler, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 73’ünün yaratıldığı büyükşehir ve illeri yönetecek, AK Partili belediyeler ise Gayri Safi Yurt İç Hasılanın ancak yüzde 19’unun yaratıldığı büyük şehir ve illeri yönetebilecek.
Bu tablo; aynı zamanda CHP’ ye ağır bir bir görev ve sorumluluk yüklüyor.

Öte yandan; ekonomisinin yüzde 21.2’ sinin sanayi, yüzde 57.6’sının da hizmet sektöründen oluştuğu ülkemizde iş dünyasının krediye erişimde zorlanması, iflasın artış eğilimini sürdürmesi, diğer toplum kesimlerinin olduğu gibi iş dünyasını da AK Parti’ den uzaklaştırdı.

Ayrıca; ülkemizde istihdam edilenlerin yüzde 14.8’ i tarım, yüzde 21.2’ si sanayi, yüzde 6.3’ ü inşaat ve yüzde 57.6’sı da hizmet sektöründe yer almaktadır.
Bu bağlamda; 86 milyon nüfusa sahip ülkemizde çalışma çağında olan 65 milyon kişi var. SGK, Bağ-Kur ve emekli sandığı’na kayıtlı çalışan sayısı, Ocak 2024 tarihi itibariyle 22.8 milyon kişi, emekli sayımız 16 milyon kayıt dışı istihdam edilen yaklaşık 10 milyon kişi.

Ortalama ücret haline gelen asgari ücret ‘’AÇLIK SINIRI’’nın altında.16 milyon emeklinin büyük bölümü de açlıkla mücadele ediyor.
Yaklaşık çalışma çağında olan 2 kişiden biri ne işte ne de eğitimde.

Bu tablo; sanayiciyi d, işçiyi d, işsizi de, emekliyi de AK Parti’ den uzaklaştırdı.

Örneğin; Bursa, Balıkesir, Manisa ve Denizli gibi tarım, sanayi ve turizm kentlerinde vatandaş, AK Parti’ den uzaklaştı.

CHP’nin sorumluluğu arttı

Her son yeni bir başlangıçtır. Her başlangıç umudu, sorumluluğu ve riskleri de beraberinde getiriyor.
Bu yeni dönemde CHP’ nin sorumluluğu, umudu ve karşılaşacağı riskleri de arttı.

Yeni dönemde CHP’ nin ‘’HATA’’ yapma, vatandaşın beklentilerini boşa çıkarma, parti içi iktidar mücadelesini önceleme ve rehavete kapılma lüksü yoktur.
CHP’ nin genç, dinamik, mücadele ruhlu lideri Özgür Özel; 47 yıl sonra CHP’yi birinci parti yaptı. Yerele yönetimde de iktidarı elde etti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir ‘de 8 önemli ilçede kadınları adaylaştırarak ilçe Belediye Başkanlıklarını kazandırdı.
CHP Genel Başkanı Özel; memleketi olan Manisa’yı 78 yıl, Soma’yı da 35 yıl sonra, yerel iktidar yaptı.

Öte yandan; siyasi yaşamda çatışmayı, gerilimi değil; yumuşamayı ve uzlaşmayı önceleyeceğini söyleyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’nin birinci parti olduğu seçim başarısını kutlamadığını ancak kendisinin , bayramda Erdoğan’ı, arayarak kutlayacağını anlattı.

SONUÇ OLARAK:

31 Mart 2024 yerel yönetim seçimleri, CHP ‘ye başarı kazandırdığı gibi ağır görev ve sorumluluk da yükledi. CHP’nin bu aşamadan sonra atacağı adımlar; umudu örgütlemek ve sorumluluğu ana gündem yaparak 2028’ de iktidarı hedeflemek olmalıdır.