Batuhan KAYA/İZ GAZETE- 10 Agrobay işçisi ve 12 sendikacının, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanacağı davanın ilk duruşması bugün Bergama Adliyesi’nde görüldü. Haklarında dava açılan işçi ve sendikacılara destek olmak üzere Tarım-Sen İzmir Şube Başkanı Umut Kocagöz de davayı takip edenler arasındaydı. Davanın ilk duruşmasında işçi ve sendikacıların avukatlığını üstlenen Av. Kardelen Hazal Aslan, daha önce işçilere “Agrobay’a 500 metre yaklaşmama” cezası veren hâkimin bu davaya da hâkim olarak atandığını reddi hakim talebinde bulunduklarını ifade etti.

Bu reddin itirazı yapılacak

Aslan, geçmiş dönemde işçilere ceza veren hâkimin yine karşılarında olduğunu ve bu duruma itiraz ettiklerini kaydederek ilk duruşmada gerçekleşenleri, “Biz davayı gören hâkimin daha önce Sulh Ceza Hâkimi olarak görev yaptığını fark ettik, aynı hâkim Sendika Başkanı ve sendika üyelerine Agrobay’a 500 metre yaklaşmama şeklinde adli kontrol kararı vermişti. CMK’nın 23’üncü maddesine göre hâkimin kesinlik yasaklılık halleri içerisinde bulunuyor. Hâkimin davadan çekilmesini hem de reddini talep ettik ve hâkim ret kararı verdi. Bu reddin itirazı yapılacak, duruşmada ek bir gelişme olmadı” diye açıkladı.

Mahkemenin tarafsızlığı kalmamıştır

Av. Kardelen Hazal Aslan, yapılan tüm işlemlerin şirket lehine olduğunu söyleyerek, “Burada yapılan yargılama işlemi, açık bir şekilde taraf olan jandarmanın saldırıları 2911 gözaltıları sebebiyle artık tarafsızlığını tamamen yitirmiş durumdadır. Bu yargılamalarda herhangi bir soruşturmada yapılan herhangi bir işlem tarafsızlık ilkesine uymamaktadır. Burada yapılan tüm işlemler açık bir şekilde şirketler lehine karar verilerek, şirketlerin özel güvenlik güçleri gibi yapılmaktadır. Bu hukuksuzluğu açık bir şekilde teşhir etmek durumundayız. Bugün görülen dosyada da şöyle bir durum var, daha önce sendika başkanımız ve üyelerimiz hakkında verilen Agrobay şirketine “500 metre yaklaşmama” cezasını veren Sulh Ceza Hakimliği aynı zamanda bu dosyaya bakan hakimdir. Biz bu sebeple bugün hakimin çekilmesini istemek zorunda kaldık. Bu talebimiz reddedildi ancak mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz ve ne olursa olsun işçilerin tarihsel olarak kazandığı haklar uygulanmak zorunda. Yasaları da devleti de buna mecbur bırakacağız.” ifadelerini kullandı.

Ceza yargısı bir sopadır

Bugün görülen davada yargılanan Agrobay işçilerini ve sendikacıları savunan avukatlardan Av. Erdoğan Akdoğdu, iddianameyi hazırlayan savcı ve gözaltı işlemlerini gerçekleştiren kolluk kuvvetlerine “şirketlerle güç ilişkisi” içerisinde bulundukları söyleyerek, “Agrobay’da direnen tarım işçilerinin yargılandığı davadaydık. Yıllarca emek verdikleri fabrikalardan haklarını istedikleri ve sendikalaştıkları için kovulan ablalarımız, teyzelerimiz ve ağabeylerimiz burada. Bu dosyanın önemi şudur, şunu biliyoruz, bu ülkede hakkını arayan insanların tepesine biniyorlar. Ya tehdit ediyorlar ya kolluğu yolluyorlar ya da kolluğu patronun ve yargının içerisinde olduğu bir güç ilişkisinde buraya yolluyorlar. Yaklaşık 24 insanın yargılandığı dosyanın iddianamesi 1 buçuk sayfa, Cumhuriyet Savcısı çalışma gereği bile duymamış, niye? Bu insanlar köylüler, köylerden geliyorlar kasabadan geliyorlar. Devlet cipi görünce korkarlar, onu bildiği için o kadar özensiz ki 1 buçuk sayfalık iddianameyle bizi, kimimiz Kınık’tan geldi kimimiz Soma’dan kimimiz köylerden geldik bizi buraya getirdiler. Ceza yargısı bir sopadır ama bu da alın teri ve sınıf mücadelesidir. Biz buradayız, onların haklarını korumaya devam edeceğiz. Onlar sendikalı olmaya devam edecekler, yalnız değiller! Biz avukatlık yapmayı da nasıl mücadele edilmesi gerektiğini de onlardan öğreniyoruz” dedi.

Agrobay’ı koruyan bir yaklaşım var

Kolluk kuvvetleri ve yargı tarafında Agrobay’ı koruyan bir yaklaşım olduğunu ancak mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Tarım-Sen İzmir Şube Başkanı Umut Kocagöz şöyle konuştu:

“İlk gözaltına alındığımızdan, kolluk kuvvetlerinin bize ilk temasından bu yana Agrobay şirketini koruyup kollayan bir tavır görüyoruz. Biz gözaltına alındıktan sonra gördüğümüz hâkim ve savcılar da dahil olmak üzere Agrobay’ı koruyan bir tavır içerisinde, bugün de aynısını yaşadık. Bize, Agrobay’a 500 metre yaklaşmama adli kontrol şartını getiren hâkime hanımı karşımızda gördük. 1 buçuk sayfalık bir iddianameyle 22 insan yargılanıyor. Biz en başından beri söyledik, Agrobay’ı koruyan yaklaşım burada da tekrar kendisini gösterdi. Ne olursa olsun sonuna kadar hakkımızı korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz, bu tavrımız devam edecek.”

Editör: Duygu Kaya