Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB), Uzundere’de sürdürdüğü kentsel dönüşüm projesinin üçüncü etabını başlatmak için Belediye şirketi İZBETON ile sözleşme imzaladı. Tören kapsamında, proje alanında bölge halkının hizmetine sunulacak, içinde kreş, etüt merkezi ve kütüphanenin bulunduğu sosyal tesislerin de temeli atıldı.

Toplamda bin 422 konutun hayata geçeceği projenin sözleşme imza ve temel atma törenine İBB Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcıları; Ali Öztunç ve Ahmet Akın, CHP İzmir Milletvekilleri; Murat Bakan ile Özcan Purçu, İBB Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, CHP İzmir İl Başkan Yardımcıları ve hak sahipleri katıldı. 

‘YENİ VE KALICI ÇÖZÜMLER’

Törende açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Tunç Soyer, “Geçtiğimiz haftalarda art arda gerçekleştirdiğimiz imza törenleriyle Örnekköy’de üçüncü ve dördüncü etap çalışmalarımızı başlattık. Kooperatifçiliğe verdiğimiz önemi tarımın yanı sıra inşaat sektörüne de taşımış olduk. İBB, ülkedeki zorlu ekonomik koşullar altında yeni ve kalıcı çözümler üretiyor. Kentsel dönüşümde İZBETON'u devreye sokarak yıllardır adım atılamayan projelerin tümünü aynı anda devreye soktuk. Daha önce düşünülmemiş bu fikirler üretmemizin nedeni çok çalışmamızın yanında halktan aldığımız fikirleri halkın çıkarı için kullanma çabamızdır.  Kimseyi mağdur etmeden, kimseye muhtaç olmadan, depreme dayanıklı, sağlıklı, güvenilir binaları oluşturuyoruz. Kimse bunu kendi yağında kavrulmak olarak düşünmesin. İBB kurumsal gücünün yarattığı güvenle dünyanın önemli bankalarından düşük faizli kredi bulabiliyor. İzmir’in sorunları teker teker çözüme kavuşturuyoruz. Bugün İZBETON ile imzalayacağımız sözleşme ile Uzundere’de üçüncü etaba başlıyoruz. Dördüncü etabın kuraları mart ayında çekiliyor, yapımını da hızla hayata geçireceğiz” diye konuştu.

‘ENGELLERİ AŞMAYA DEVAM’

Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla sadece binaları depreme dayanıklı hale getirmiş olmuyoruz, Uzundere hak ettiği olanaklara kavuşacak. Kıyı ilçelerimizdeki yaşam standartları ne ise arka mahallere yaymaya devam edeceğiz. Tüm ihmal edilmiş yatırımları katlayarak büyüteceğiz. Birçok mahallemiz, dönüşüm çalışmaları tamamlandığında yaklaşık 20 bin 600 hane depremde dayanıklı, konutlar, sağlıklı bir altyapı ve sosyal donatı alanlarına kavuşacak. Doğal felaketlere, ekonomik krize rağmen Buca Metrosu, Narlıdere Metrosu, yeni tramvay hatları, yüzlerce kilometre yol, kentsel dönüşüm, yağmur suyu ayrıştırma kanalları, on binlerce metrekare yeşil alan ve nicelerini hayata geçirmeye devam edeceğiz. Kim ne dersin İzmir’in tüm sorunlarını çözmeye muktediriz vatandaşlarımız bize güveniyor. Önümüze konan tüm engelleri aşıyoruz, aşmaya devam edeceğiz.”

‘BU MODELİ TÜM TÜRKİYE’YE YAYACAĞIZ’

İBB’nin, çalışmalarıyla tüm Türkiye’ye örnek olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise şöyle konuştu: “İzmir’de uygulanan kentsel dönüşüm “İzmir’de güzel şeyler oluyor. İBB, Türkiye’ye örnek projeleri tek tek tamamlıyor. Tüm CHP’li belediyeler tıkır tıkır çalışıyor. Bölgeniz de değer kazanıyor. Belediye başkanlarımız bölgenize hizmet ediyor. Kentsel dönüşüme afet riskine karşı ciddi bir hazırlık olarak bakıyoruz. Doğal ve sosyal alanlar, en önemli görevlerimizdendir. Bunu da yapıyoruz. Asla ranta odaklı değil, insan ve çevre odaklı bakıyoruz. Çünkü önce insan diyoruz. Esas olanda yerinde dönüşümdür. Belediyelerimizin uygulamalarından önce, insanlarımız kentsel dönüşüm uygulamalarına korku ile bakıyorlardı. Belediyelerimiz insanlarımızı bu korkudan kurtardı.  İktidarımızda her bölgemize kendi ihtiyaçlarına göre asla ve asla ilkelerimizden sapmadan aynı anlayışı egemen kılacağız. Adalet içiresinde, uzlaşı içerisinde, bütün belediyelerimizde yapacağız. Yaşanabilir kentsel dönüşüm projelerimizi Türkiye’nin her noktasında uygulayacağız.”

‘KARABAĞLAR’IN MODERN YÜZÜ…’

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Karabağlar bugün çok mutlu. İzmir’in ilk kentsel dönüşümü, Karabağlarda başladı. Tunç başkanımızın destekleriyle hızla devam ediyor. Kentsel dönüşümün temel ilkelerini Türkiye’ye örnek bir şekilde uygulayan İBB’dir. Bu, kentsel dönüşümü sadece rant olarak görenlere ters gelmektedir. Bizim gördüğümüz kadarıyla İBB’nin dönüşüm anlayışı içerisinde; mülk sahipleri var, kamu var ve bu işi yapacak yüklenici var. Buradaki temel değer artışından bu üç kesim, özellikle de mülk sahipleri yararlanmaktadır. Daha önceki uygulamalarda bilindiği gibi yurttaşlarımız haklarını en iyi şekilde alıyor. Hakka, hukuka uygun dönüşüm anlayışlı uygulanıyor. Bu model, İzmir modelidir. Kim ne derse desin Türkiye’ye örnek dönüşüm modeli İzmir’de uygulanıyor. Tunç başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Biz de bu projenin sonuna kadar arkasındayız, destek olacağız. Karabağlar’ın modern yüzü buradan ortaya çıkacak. Bu projeye entegre çalışmalarımız var, geçtiğimiz aylarda temelini attığımız Atatürk Gençlik Merkezi de Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesine entegre olacak. Modern Karabağlar’ın yüzü herkes tarafından fark edilecek. Hakkın, hukukun, adaletin nasıl uygulanması gerektiğini bu projelerle tüm İzmir ve Türkiye bilecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

ÜÇ BİN 800 BAĞIMSIZ BİRİM OLACAK

Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı'nda birinci ve ikinci etabı tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, 744 konut ve 73 işyeri olmak üzere 817 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim etti. Dördüncü etapta ise hak sahipleri ile sözleşme imzalanarak tapu devirleri yapıldı, kura çekim hazırlıkları devam ediyor.

Uzundere’de etaplar halinde süren proje tamamlandığında toplamda 3 bin 800 birim konut, ticaret, ofis ve otel kompleksi olacak. Proje kapsamında bölge iki sosyal kültürel merkez ve açık pazar alanı, yaklaşık 67 bin metrekare büyüklüğünde rekreasyon alanı ve yeşil alan, 81 bin metrekare yol ve otopark alanı kazanacak.

Editör: Haber Merkezi