TMMOB, artı para uygulamasının ilk üç haftasında ortaya çıkan sorunlara ilişkin yaptığı açıklamada, istasyon çıkışlarına yerleştirilen iade validatörleri önünde oluşan uzun kuyruklara değindi. Yurttaşların mağdur edildiğine dikkat çekilen açıklamada her gün binlerce insanın iade işlemini gerçekleştirmeyi atladığını ve böylelikle, İZBAN işletmesinin her gün için on binlerce TL tutarında haksız kazanç yarattığını iddia edildi.

"DAR GELİRLİ YURTTAŞLAR VE ÖĞRENCİLER MAĞDUR"

"Uygulama ile herkesin kendi kartına sahip olması ve bu kartta en uzak istasyona ulaşım için yeterli bakiyesi olması zorunlu hale gelmiştir. Bunun sonucunda yurttaşların şehir dışından gelen misafirleri için ya da bakiyesi yetersiz, kartı çalışmayan başka yurttaşlar için kendi kartlarını kullandırma seçeneği ortadan kalkmıştır. Üstelik şehir dışından gelenler için gidilecek mesafe her ne olursa olsun 10 lira tutarında olan ve ücret iadesi imkânı bulunmayan 3 kontörlü bilet kullanma zorunluluğu doğmuştur." denilen açıklamada, dar gelirli yurttaşların ve öğrencilerin uygulamaya bağlı sorunlar yaşadığının altı çizildi.

"YURTTAŞLAR VE İZBAN EMEKÇİLERİ KARŞI KARŞIYA GETİRİLDİ"

Ayrıca uygulamanın, yurttaşlarla istasyonlardaki özel güvenlik görevlilerini karşı karşıya bıraktığını ve sorunun İZBAN emekçilerini de mağdur ettiği ifade edildi.

HALKÇI KAMU YARARINA BELEDİYECİLİK... 

"Bilindiği üzere, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortak olduğu İZBAN’da demiryolu hatlarının tesisi TCDD tarafından, istasyon ve bakım atölyesi gibi yapıların tesisi İBB tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu şekliyle oluşturulan ulaşım sistemi İZBAN şirketi tarafından işletilmektedir. Ayrıca, İBB tarafından da her yıl TCDD’ye dövize endeksli yüksek demiryolu hattı kullanım kira bedeli ödenmektedir. İzmirlilerin yararına bu kira bedelinin düşürülmesi gerekmektedir. Bu yüksek maliyetlerin İzmir halkının cebinden “gittiğin kadar öde” anlayışı ile karşılanmaya çalışılması kamu yararına değildir." denilen açıklamada İZBAN’da hayata geçirilen artı para uygulamasının, halkçı, kamucu belediyeciliğe aykırı olduğu belirtildi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, meclis kararı ile uygulamayı başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yurttaşların sesine kulak verme ve bu hatadan yol yakınken dönme çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi