Akıllı telefonlara yüklenen mobil uygulama sayesinde yolcuların taksi çağırmasını sağlayan ‘Heyy Taksi’ İzmir merkez ilçelerinde faaliyete girdi. Faaliyetlerine İzmir için özel bir tarih olan 9 Eylül’ü özellikle seçtiklerini belirten firma yetkilileri 9 Eylül’de İzmir’in en özel gününde İzmirlilere büyük kolaylıklar sunan Heyy Taksi’yi hizmete açtıklarını vurguladı.  9 Eylül 2018 tarihinde İzmirlilerin hizmetine giren ‘Heyy Taksi’ aplikasyonu kısa zamanda İzmirlilerin beğenisini kazandı. ‘Heyy Taksi’ uygulaması App Store veya Google Play üzerinden telefonlara indirilebiliyor.

TEK DOKUNUŞLA...

Yolculuk yapmak için uygulamanın indirilmesi gerektiğini ifade eden Heyy Taksi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Pala, “Kayıt yapıldıktan sonra artık dilediğiniz yere tek dokunuşla gidebiliyorsunuz. Uygulamaya ciddi bir altyapı yatırımı yaptık. Yaklaşık 1 yıl yazılım üzerine çalışmalarımız sürdü. İstanbul ve Ankara’da oldukça yoğun kullanılan mobil aplikasyonların ardından biz de İzmir’de yatırım yapma kararı aldık. İzmir’de şu anda kısa süre önce faaliyete geçmemize rağmen çok hızlı yol kat ettik. İzmir’de mobil taksi çağırma aplikasyonunu ilk faaliyete geçiren şirket olmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Güvenli yolculuk amacıyla yola çıktıklarını ve İzmir merkez ilçelerde faaliyet gösterdiklerini belirten Pala, “T plakanın olduğu tüm merkez ilçelerde uygulamamız çalışıyor. Yılbaşından sonra ise İzmir’in diğer ilçelerinde uygulamayı aktif etmeyi planlıyoruz. Öncelikle tüm İzmir ve ilçeleri daha sonra da İzmir’in çevre illerini de kapsayacak şekilde ilerlemeyi hedefliyoruz. Uygulama tamamen güvenlik esasına göre çalışıyor. Şoför de yolcu da kayıt altında. Müşteri hizmetlerimiz 24 saat hizmette talep ve şikayetlere anında çözüm odaklı şekilde çalışıyor. Dijital bir zamanda yaşıyoruz. Herşey dijitale kayıyor. Alışverişler, eğitimler dijital ortamda yapılıyor. Taksi taşımacılığı da doğal olarak artık dijitale kayıyor.” dedi.

Müşterinin gittiği güzergahı dijital ortamda paylaşabildiklerini aktaran Pala, “Heyy Taksi’de önemli bir özellik de paylaş özelliği örneğin gecenin bir vaktinde bir yerde taksiye binen bayan yolcu bulunduğu yeri, taksiyi ve konumu eşiyle, anne ve babasıyla paylaşabiliyor. Yakınları yolcunun nerede olduğunu ve hangi araçta olduğunu görebiliyorlar. Eşya kaybetme gibi bir durum olduğunda geçmiş yolculuklar kayıt altına hangi saatte hangi plakalı araç hangi şoförle nereye gidildiği kayıt altında ister yolcu kendisi taksiciye ulaşabiliyor, isterse müşteri hizmetlerini arayıp heyy taksi aracılığı ile eşyasına ulaşabiliyor.”

UYGULAMA NASIL ÇALIŞIYOR

Uygulama hakkında bilgi veren Pala şöyle devam etti: “Uygulama yolcudan gelen taksi talebini aplikasyona kayıtlı en yakın taksiye yönlendiriyor. En yakın taksilerden en müsait olan taksi yolcuyu kabul ediyor. Sonra şoförde navigasyon açılıyor. Bu navigasyon taksiyi yolcunun konumuna götürüyor. Eğer istenirse yolcu ya da şoför birbirini sistem üzerinden telefon numaralarını görmeden arayabiliyorlar. Taksi Şoförü eşleşme yapıldıktan sonra profilinize eklemiş olduğunuz profil fotoğrafınızı ve adınızı görebilir. Soyadınızın sadece baş harfini görüyor. Şoför yolcuyu alınca hizmeti başlatıyor. Bu seferde navigasyon yolcunun gideceği yerin güzergahını açıyor. Adres bulma sorunu ortadan kalkıyor. Yolcunun ineceği yerde hizmet sonlanıyor.”

İSTER NAKİT İSTER KARTLA…

Şu anda İzmir’de yüzlerce taksi şoförünün heyy taksi üyesi olduğunu ve akıllı telefon kullanmayan taksicilerinde akıllı telefon almaya başladıklarını anlatan Pala şöyle devam etti: “Yolcu istediği yere ulaştıktan sonra taksimetrede yazan ücret ister nakit olarak ister kredi kartıyla ister de bkm express kartlarıyla da ödenebiliyor. Saniyenin binde biri hızıyla gerçekleşen uygulama ile ödeme kart ile yapılıyorsa anında şoförün uygulamasına ödendi olarak düşüyor. Ayrıca taksi gelinceye kadar uygulama üzerinden hangi güzergahtan geldiğini hangi taksinin geldiğini yolcu görebiliyor.

"TEDBİRLERİMİZİ ALDIK"

Pala, “Biz sadece T plakalı araçlarla çalışıyoruz. Bu araçların hepsinin yolcu taşıma yetkisi var. Uygulamamız kesinlikle korsan taksiye karşıdır. Korsan taşımacılığın önlenmesi üzerine tasarlanmıştır. Bir taksiye bir gündüzcü şoför, bir gececi şoför ve bir de pazarcı şoför tanımlanmaktadır. Bir şoförün mesai saatleri içerisinde araca tanımlı diğer şoförlerin uygulamaları çalışmaz. Bu nedenle art niyetle T plaka dışında bir araçla yolcu taşımaya sistem izin vermez.” diye konuştu. Kısa mesafe sorunu Heyy Takside yaşanmıyor. Sürücü yolcuyu araca alıncaya kadar yolcunun nereye gideceğini öğrenemiyor. Ancak yolcu araca bindikten sonra nereye gideceğini öğreniyor ve uygulama navigasyonundan nereye ve hangi yoldan gidileceği otomatik olarak açılıyor.

SÜRÜCÜ PUANLAMA SİSTEMİ VAR

Yolcu taksiyi çağırmadan önce gideceği yerin tahmini ne kadar tutacağını yolcunun uygulamadan öğrenebildiğini de aktaran Pala, “Ayrıca sistemde sürücü puanlama sistemi var. Şu anda bir veri tabanı oluşturuyoruz. Bu veri tabanına göre en yüksek puanlı şoförlere ilerleyen zaman diliminde daha fazla yolcu yönlendirerek kaliteyi artırmayı amaçlıyoruz. Yolcu şoförün tavırlarını kullanışını beğenmediğinde bir daha o yolcu o şoförle eşleşmiyor. Bu şekilde bir uygulamamız da var. Uygulama da yorum bölümü de bulunuyor. Şoföre 1-5 arası puan verildiği gibi gerek araçla ilgili gerekse şoförle ilgili yorum da yapılabiliyor. Mesela araç çok eskiydi, araç çok kirliydi, şoför çok hızlı kullandı gibi yorumlar yapılabiliyor.” Yazılımın tamamen İzmir kökenli olduğunun altını çizen Pala, “Sistem Dokuz Eylül Üniversitesi Depark’ta bulunan 17 mühendis tarafından tam bir yılda yazıldı. Sürekli gelişen ve taleplere göre de yeni özellikler eklenecek şekilde tasarlandı.

EGETELGRAF

Editör: Haber Merkezi