İZ GAZETE - "Büyük şehirden kaçıp gelmenin bize avantajı oldu. Bu yüzden bizim için çok değerli bir yer" dediği Foça'da türlü sosyal sorumluluk projelerinde ve STK'larda çalışan, belli süreçten sonra yolları kent konseyi ile kesişen Özlem Duvan Temizel, Foça Kent Konseyi'nin ilk kadın başkanı olma özelliğini de taşıyor. 'Bu cenneti kaybetmemek için elimizden bir şey gelir mi?' şiarıyla yola çıktığını ifade eden Temizel Foça Kent Konseyi olarak çalışmalarını İz Gazete‘ye anlatı.

'BELEDİYE İLE HALK ARASINDA BİR KÖPRÜYÜZ'

Kent Konseyi olarak neler yapıyorsunuz? Kent Konseyi'nin işlevi ve çalışmaları nelerdir?

Kent konseylerinin kuruluş amacı kentim bütün işleyişleri hakkında hesap sorma, gerekirse hesap verme, ortak akılla yönetime katkı koyma ve önerilerini, dileklerini, şikâyetlerini bu yolla resmi kurum olan belediyeye iletmektir. Burada kent konseyi belediyeyle halk arasında bir köprü görevi görüyor. Tüm kent konseylerinde kurulması zorunlu olan meclisler var. Kadın, gençlik, engelli, kültür-sanat, turizm gibi meclisler kendi aralarında alt gruplar halinde iş bölümü yaparak çalıma grupları oluşturuyorlar. Şu anda kurulu 5 meclisimiz var. 3 tane daha kurulacak meclisimiz var. En önemlisi mahalle meclisleri. Burada mahalleli kendi mahalle meclisinde söz hakkına sahip olacak. Oradan temsilcisini kendi seçeçek. Dolayısıyla mahalle mahalle Foça halkına daha çabuk ulaşma, isteklerini daha çabuk yerine getirme, eksikliklerini daha çabuk giderme konusunda aracı olacak. Mahalle meclisinden alıp direkt belediyenin gerekli birimlere iletip çözüm çözecek. Yani insan odaklı bir platformdur. Kurulu meclislerimiz ne yapıyor? Adından da anlaşılacağı üzere her meclis kendine has çalışmalar gerçekleştiriyor. Örneğin kadın meclisi, kadınların sosyal hayatları, şikayetleri, aile yaşantısıyla ilgili, evlilik hayatlarıyla ilgili, hayattaki haklarıyla ilgili bilmedikleri şeyleri onlara anlatan, kadının hakkını kadına veren, bunu savunmasına ön ayak olan küçük bir platform.

'FOÇA'YA BİOGAZ TESİSİ İSTEMİYORUZ'

Kent Konseyi bünyesindeki çevre meclisi olarak Foça Belediyesi'yle birlikte çok ciddi tehditler altındayız. Özellikle Aliağa'dan dolayı iki kere petrol sıkıntısı yaşadık. Onun için ciddi eylemlerde bulunduk. Yaptığımız eylemler baya da ses getirdi. Bir de Ilıpınar bölgesinde başımızın belası bir cüruf dağı var. Onun için de avukatlarımızla birlikte şu an en 13 tane devam eden davamız var. En son da Biyogaz Katı Yakıt Yakma Tesisi yapmak istediler. Karşı çıktık ve eylem yaptık. Sonrasında bilirkişiyle toplantılar yaptık. Fakat nihayetinde olumsuz karar çıktı ve yapılması yönünde onay geldiği söylendi. Mücadelemize yeniden başlıyoruz. Foça'ya biyogaz tesisi istemiyoruz. Bunun için tüm STK'lardan destek de görüyoruz. Bu konuda eylemlere devam edeceğiz ve o tesisi buraya yaptırmayacağız. Çünkü sadece Foça'ya değil, tüm İzmir'imize, havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunmayın diyoruz.

'KADINLAR İTİCİ GÜÇ KONUMUNDA'

İlk kadın başkansınız. Tepkiler nasıl oldu?

Foça'da kadın çok önemli. Çok demokratik, ileri görüşlü, kadınına sahip çıkan bir ilçedir. O yüzden tepki değil tam tersi çok büyük destekle karşılaştım. Burada her türlü olayda kadın çok ön sırada. İtici güç konumunda. Biraz da kadın dayanışması, pozitif ayrımcılıkla kadınlar daha bir istekli, daha yan yanayız. Kurduğumuz çalışma grupları ve meclislerle çok aktif durumdalar. Çok hızlı başladık. Bu gönüllülük esasına dayalı bir iş olduğu için hepsi birer Foça gönüllüsü ve Foça gönüllülerinin bir araya geldiği bir platform.

'EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ BELEDİYEMİZ'

Destekçileriniz kimler? Başkan Fatih Gürbüz ile iletişimiz nasıl?

Tabii bileşenlerimiz içinde burada var olan tüm STK'lar, bazı kamu kuruluşları, en büyük destekçimiz, sağ kolumuz belediyemiz var. Çok da duyarlı bir belediye başkanımız var. O yüzden işleyiz daha kolay oluyor. Çünkü Kent Konseylerine belediyelerin bakışları çok önemli. Bu Fatih Başkan'ın da seçim döneminde söylediği ortak akılla, katılımcılıkla yürütülecek belediyecilik anlayışı olduğu için bunu Kent Konseyi ile çok güzel bir şekilde başarıyoruz. Yaptığımız projeler, öneriler dikkate alınıyor. Kentliler olarak belediyemize sunuyoruz. Türlü aktiviteler yapıyoruz ve hep destek alıyoruz. Önerilerimiz dikkate alınıyor. Evet, ortak akılla kenti birlikte yönetiyoruz.

'FOÇA'NIN KİMLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARACAK FESTİVALLERE İHTİYAÇ VAR'

Kent Konseyi olarak en önemli hedefleriniz nelerdir?

Foça'nın ciddi bir festival eksikliği var. Foça'nın kimliğini ortaya çıkaracak festivallere ihtiyacımız var. Burası hafta sonu gelip balık yenecek bir yer mi, denize girilecek bir yer mi, aslında değil. Buranın 5 bin yıllık bir tarihi var. Biz bu tarihle birlikte daha çok kültür-sanat üzerine festival önerilerimiz olacak. Biz seçileli 6 ay oldu ama meclisler kuruldu. Çok şanslıyız ki burada çok değerli insanlar var. Emekli olan, buraya yerleşen insanların kültür seviyeleri çok yüksek. Herkes bu cennete nasıl bir katkı kolayım diye canla başla çalışıyor ve çok güzel projeler geliyor. Gelen proje önerilerini Ocak ayında toplanacak genel kurulumuzda değerlendirmeye alıp Fatih Gürbüz başkanımıza sunacağız. Tarih kimliğini ortaya çıkarmaya yönelik çok güzel projeler var. Önceliğimiz budur. Geçen sene ilk adımlar atıldı. Fatih Başkan'ın yeni dönemine denk geldi. Çok güzel bir Caz Festivali yaşandık. Çok yeniydi ve sahiplenilmesi gereken bir projeydi. Yine belediyenin öncülüğünde arkeolojik film günlerimiz var. Foça'nın festival önerileri böyle olacak. Buraya bir kültür-sanat kenti kimliği yerleştirmek bu meclislerin önceliğidir.

Editör: Haber Merkezi