TUGAY CAN / İZ GAZETE – Koronavirüs tehdidi sebebiyle sosyal hayatın kısıtlanması ve insanların daha fazla içlerine kapanması; sonu belli olmayan geçici bir ev hayatını da beraberinde getiriyor. Bu ev hayatı yeni yeni ve küçük küçük sorunları da beraberinde getiriyor. İşlerini eve taşıyanları; koronavirüsten sonra bekleyen en büyük büyük problem olarak kapalı alanda uzun süre kalmanın getirdiği metal ve fiziksel açıdan yaşayacakları problemler karşılıyor.

‘YORUCU EGZERSİZLERE DİKKAT’

Spor Hekimliği uzmanı ve Türkiye Spor Hekimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Ergün ise evde çalışmakta olanların haftanın 4-5 günü 45 dakikalık düşük ve orta şiddette spor aktiviteleri ile hem fiziksel hem de mental olarak vücut dirençlerini koruyacaklarını ifade ediyor.

Düşük ve orta şiddetteki fiziksel aktivitelerin bağışıklık sistemini virüs ve bakterilere karşı güçlü tutucağını ifade eden şiddetli, uzun ve yorucu egzersizlere karşı ise uyarıyor:

“Bu tip egzersizlerden sonra birkaç gün vücut enfeksiyonlara açık hale gelmektedir ki buna ‘açık pencere’ dönemi denir. Bu nedenle evlerde yapılacak egzersizlerin yüksek şiddetli, uzun ve çok yorucu olmasından kaçınılmalıdır”

Temizlik açısında bireysel egzersiz kıyafetleri ve bireysel egzersiz ekipmanları kullanmanın önemli olduğunu dikkat çeken Ergün, ayrıca evde iyi bir havalandırma olması gerektiğini belirterek şunları söylüyor:

“Kuvvet egzersizleri kollar, bacaklar, sırt, karın ve bel kaslarına yönelik olarak vücut ağırlığı ile uygulanabileceği gibi egzersiz lastikleri, topları veya küçük ağırlıklarla günde 2-3 set, 10-15 tekrar olacak şekilde yapılabilir. Gövde kasları için kor stabilizasyon egzersizlerine ve büyük kas gruplarına yönelik germe egzersizlerine programda yer verilebilir. Evde koşu bandı, bisiklet ergometresi, eliptik ve kürek ergometresi gibi bir ev tipi egzersiz makinesi varsa kardiyo çalışmaları yapılabilir, yoksa ev içerisinde yapılabilecek kısa yürüyüşler de faydalı olacaktır. Ayrıca yönlendirmelerle evde Aerobik, Tai-Chi, Yoga, Pilates mat egzersizleri gibi programları uygulanabilir”

‘IŞIKTAN FAYDALANIN’

Virüsten korunmak için vitamin ve mineral dışında takviye bir besine ihtiyaç olmadığını kaydeden Ergün, egzersizlerin ardından oluşacak sıvı kaybının yerine konması ve dengeli beslenmenin sürdürülmesi gerektiğine vurguda bulunuyor.Spor Hekimliği uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, “Biyoritme uygun olarak uyku saatleri ve düzeni sağlanmalıdır. Geç saatlere varmadan uyunmalı ve yaklaşık sekiz saatlik uyku sonrası sabah aynı saatlerde kalkılmalıdır. Gün kaybedilmemeli, gün ışığından faydalanılmalı fizikselin yanı sıra ruhsal zindelik de hedeflenmelidir” diyor.

Ülkemizde spor müsabakalarının ertelenmesinin ardından Türkiye Spor Hekimleri Derneği de sporcuların evlerinde bireysel antrenmanlara başlaması yönünde bir açıklama yayınladı. Açıklamada sporculara antrenmanlarına bireysel olarak devam etmeleri belirtiliyor. Türkiye Spor Hekimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Ergün ise antrenman sahaları, ortak kullanılan spor alanları, salonları, soyunma odaları ve toplu şekilde yapılan sportif aktiviteler virüs bulaşma riskini barındırdığını ifade ederek spor ile uğraşanlara “evde kal, bireysel antrenmanını evde yap, sağlıklı kal” mesajını vermek istediklerini söylüyor.

 ‘KİLO ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ HEDEFLENMELİ’

Ergün, evlerinde bireysel olarak çalışacak sporculara ise şu tavsiyeleri veriyor:

“Vücut ağırlığı, egzersiz lastikleri, topları, ek ağırlıklar ve varsa egzersiz makineleriyle bu programlar haftada 4-5 gün, günde 45-60 dk. süreyle ve %80’e varan yüklenme düzeylerine çıkılacak şekilde yapılabilir. Böylece hem sağlığın hem de sportif performans düzeylerinin korunması ve kilo kontrolünün sağlanması, kilo artışının önüne geçilmesi hedeflenmelidir”

Editör: Haber Merkezi