Pınar Teke’nin sunduğu Sporun İzinde programının konuğu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı antrenörü Erdinç Kılıç, Koronavirüs salgını sonrası takım neler yaptıklarını ve tekerlekli basketbolunun geleceğiyle ilgili konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1996 yılında tekerlekli sandalye basketbol branşını açtığını söyleyen Kılıç, “Çıkardığı çok önemli başarılar ve rekorlar var. Kendi ligimizde en üst seviyedeyiz. Lisanslı ve profesyonel sporcularımızla en üst seviyede başarılar elde etmek adına çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 2000 yılından 2005 yılına kadar namaglûp lig şampiyonu olduk. 4 kere Türkiye şampiyonluğu var. Bu noktada iyi üretimler yapılmış. Bizden önce burada olan hocalarımız çok büyük emeğe sahipler” diye konuştu.

‘PANDEMİ KURALLARINA UYGUN ŞEKİLDE OYNANACAK’

Kovid salgını sonrası ligleri verilen arada hazırlık çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Kılıç, “Pandemiden dolayı herkes ara vermek zorunda kaldı. 1 Eylül itibariyle de çalışmalarımıza başladık. Ligin oynanacağı da açıklandı. Geçmiş zamanlardaki gibi deplasmanlı oynamayacağız. Pandemi kurallarına uygun şekilde oynanacak. Bakanlık milli olan sporculara bireysel antrenman imkânı sunmuştu. Performans olarak geriye gitmesini istediği için uygun şartların sağlandığı yerlerde bireysel antrenman yapma imkânı sağlandı. Ama pandemi nedeniyle takım antrenmanları gerçekleşemiyordu. 1 Eylül’den sonra tüm takımlara bu opsiyon tanındı” dedi.

Yapılan testlerle ilgili konuşan Kılıç, “Federasyonların kendi branşlarına özgü pandemi statüleri var. Biz faaliyetlerini Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı götüren bir şube olarak gelen bir genelge var. Tabii her branşta farklı yönetmeliklerin olması çok doğal. Biz bize gelen yönetmelik çerçevesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yine Federasyon’un ve Spor Bakanlığı’nın zorunlu tuttuğu testler var. Bu test uygulamalarında da tüm takımlar yükümlülüklerini yerine getiriyor” diye konuştu.

Motivasyonu sağlama konusunda sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Kılıç, “Herkes kendi motivasyonunu doğru şekilde sağlıyor ama pandemi nedeniyle verilen ara, getirilen birtakım kurallar, ligin de geç başlaması ister istemez motivasyon eksikliğine neden oluyor. Biz de gerekli antrenman yöntemleriyle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

‘YÜZDE 99 AYNI’

Normal basketbol ile tekerlekli basketbol arasında büyük bir fark olmadığını belirten Kılıç, “Yüzde 99 aynı olduğunu söyleyebiliriz. Saha ölçüleri, pota yüksekliği, oyuncu sayısı aynı. Biz de 5 sporcuyla oynuyoruz saha içerisinde. Hakem sayıları da aynı. Ufak tefek farklar var. Örneğin koşarak oynanan basketbolu oynadığımızda koşarak üç adım attığımız zaman steps (hatalı yürüme) yapmış oluyoruz. Tekerlekli sandalye basketbolda da çemberler arkadaşların ayağı olduğu için üç kere çember ittiğimizde steps sayılıyor. Dediğim gibi çok büyük oranda aynı kurallar geçerli” diye konuştu.

‘ÜLKEMİZDE EN BÜYÜK SIKINTI TANITIM’

Yaşanan sıkıntılara da değinen Kılıç, “Dünya genelinde şu anda engelli sporları arasında tekerlekli sandalye basketbol lokomatif durumda. En fazla maçı yayınlanan, reklam alan spordur. Altyapılar konusunda ufak tefek sorunlar var. Onların halledilmesi gerekiyor. Ülkemizde bence en büyük sıkıntı tanıtımla alakalı. Çünkü yayınlarımız geçen sene başladı. Çünkü bunu anlatıyor olmamız evinde bizi seyreden tüm engelli arkadaşlarımız için spor yapma imkânının yolunu açacaktır. Kulübümüz özelinde konuşacak olursak, büyük bir kulübüz ve birçok kulübün sahip olmadığı imkânlara sahibiz. Altyapı konusunda bazı çalışmalar başladı. Bunların gelişmesini ve meyvelerini vermesini bekliyoruz. Bu noktada engelli arkadaşlarımızın sporu talep etmelerini istiyoruz. Kulübümüz de bu arkadaşlara gerekli desteği sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

‘KENDİ SPORCULARIMIZI YETİŞTİRMEYİ TERCİH EDİYORUZ’

Altyapı çalışmaları hakkın bilgi veren Kılıç, “Kulübümüz yapı olarak dışarıdan çok fazla sporcu transfer etmek yerine kendi sporcularını yetiştirmeyi tercih ediyor. 2017’de göreve başladım ve o tarihten bugüne 2 genç kadın oyuncumuzu dünya şampiyonasına gönderdik. Kayıtlara geçti. Uluslararası Tekerlekli Sandalye Federasyonu’nun web sitesinin kapağında bir sporcumuz yer aldı. 19 yaşındaki oyuncumuz Rıdvan Aksoy, A Milli Takım forması giymeyi hak etti. 2019’daki Avrupa Şampiyonası’nda 3.’lük madalyası kazandı. Genç ve geleceği parlak sporcuları yetiştirmeye devam ediyoruz ve istiyoruz ki bu sayı daha fazla olsun” dedi.

Editör: Haber Merkezi