YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - İzmir'in köklü kulüplerinden Altay, 106'ncı kuruluş yıldönümü kutlamalarına sabahın erken saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törenle başladı. Altay Kulübü Başkanı Özgür Ekmekçioğlu'nun askerde olması nedeniyle katılamadığı törene eski futbolcular, eski ve yeni yöneticiler, altyapı oyuncuları, antrenörler ve taraftarlar katıldı. TFF 1’nci Lig’in ikinci devresine hazırlanan futbolcular ise Antalya’da kampta olmaları sebebiyle törenlere katılamadı. Saat 19.14’te ise yüzlerce taraftarın katılımıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi.

Kutlamalar, Altay Sosyal Dayanışma Derneği’nin akşam düzenlediği 106’ıncı yıldönümü etkinliği ile Tarihi Havagazı’nda sona erdi. Etkinliğe kulüp yöneticilerinin yanı sıra Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, önceki dönem Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da katıldı. Birçok ödülün dağıtıldığı etkinliğin sunumunu Murat Ünlü yaptı.

MİLLİ MÜCADELEYE KATKI

Altay’ın, İzmir’de spor yapan gençleri aynı çatı altında toplamak için 16 Ocak’ta kurulduğunu dile getiren Ünlü “Büyük Altay, Türk futbolunun 100 yılını devirmiş büyük kulüplerden biri. Yalnızca spor için değil Milli Mücadele için de görev almış. Kurucularının birçoğu ilk Mecliste görev alanlardan oluşan bir kulüp. 1925’te Atatürk, Altay’ı ziyaret ediyor ve gençleri takdirle selamlıyor. Profesyonel ligin başladığı 1952 yılına kadar ‘Büyük Altay’ ismini hak eden bir kulüp oluyor. 1959’dan sonra en üst liglerde (sonradan Süper Lig) 41 yıl mücadele ederek en çok oynayan kulüplerden biri oluyor. 60’lı yıllardan sonra birçok kupayı müzesine götüren Altay, binlerce sporcu ve antrenör yetiştirerek Türk futboluna armağan etti.” ifadelerini kullandı.

‘KÜLTÜR MİRASI’

Altay Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Aybars Akoğlu ise yaptığı konuşmada, Altay’ı bir kültür mirası olarak kabul etmek gerektiğini vurguladı. Destekleri için belediye başkanlarına teşekkür eden Akoğlu, Altay’ın sadece futbol takımı olmadığını dünyadaki nadir kulüplerden biri olduğunun altını çizdi.

‘ŞAMPİYON OLACAĞIZ'

Etkinlikte ise birçok ödül dağıtıldı. Altay’ın futbol takımının gol yollarındaki önemli isimlerinden bir olan Marco Paixao’ya, eski başkan Erdoğan Tözge adına başarı ödülü verildi. Antalya’da kampta olduğu için törene katılamayan Paixao’nun video görüntüsü, sahnedeki ekrana yansıtıldı. Ünlü futbolcu, “Şu an kampta olduğumuz için aranızda değilim ama olmayı çok isterdim. Ödüle layık gören herkese çok teşekkür ederim. İzmir’e döndüğüm zaman ödülümü gururla alacağım. Bu sene hep birlikte çok çalışarak şampiyon olacağız” diye konuştu.

Ödülü ise Erdoğan Tözge’nin oğlu Galip Tözge, Paixao adına kulüp başkan yardımcısı Zeki Sökmen’e verdi. Galip Tözge, “Altay büyük bir aile ve her ailede olduğu gibi iyi zamanları da kötü zamanları da oluyor. Rahmetli babama gösterdiğiniz değerden ötürü bütün Altay ailesine teşekkür ederim. Şampiyonluklarla dolu uzun yıllarımız olsun. Nice yüz yıllarımız olsun” şeklinde konuştu.

‘UMARIM SÜPER LİG’E DE ÇIKACAK’

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a da spora ve sporculara sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ödülü takdim edildi. Batur, tüm Altay ailesine teşekkür ederek birlikte olmaktan dolayı onur duyduğunu ifade etti. Batur, “Altay, önemli bir değer bizim için. Bu değerleri yaşatıp gelecek kuşaklara aktarmak da yerel yönetimlerin en önemli sorumluluklarından birisidir. Üzerimize düşen ne varsa hepsini yapmaya hazırız. İZVAK ile birlikte Altay ile ilgili çok güzel projelerimiz var önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. Altay inşallah Süper Lig'e de çıkacak. Bu sene Menemen İlçe Stadı'na gidince bir şeyler oldu ancak Süper Lig yolunda önemli işler yapmaya başladılar. Umarım biran önce kendi statlarına, yuvalarına da dönerler. Ligin ikinci yarısında Bornova Aziz Kocaoğlu Stadı’nın kapısını Altay’a açtığı için Bornova Belediye Başkanımız Mustafa iduğ’a da teşekkür ederim. Büyük Altay’a çıktığı yolda başarılar diliyor ve nice seneler diyorum” şeklinde konuştu.

‘ÖDÜLÜM BÜYÜKLERİMİZ İÇİN’

Etkinlikte ‘Genç Yönetici Teşvik Ödülü’nü ise Altay Sosyal Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özdil aldı. Aynı zamanda İZ Web Tv’de ‘Barış Özdil ile Şeffaf Dosya’ programının sunuculuğunu yapan Özdil, ödülünü veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a teşekkürlerini iletti. Derneğe katkı koyan arkadaşlarının emeğine de teşekkür eden Özdil , “Ben Altaylı bir dedenin ve babanın oğlu olarak dünyaya geldim. Dünyada olsaydı dedem bugün benimle gurur duyardı. Ben bu ödülü artık aramızda olmayan tüm Altaylı büyüklerimiz için alıyorum. Biz gençler burada olduğumuz sürece bu Altay arması göklerden asla inmeyecek” diye konuştu.

4 FEDAKAR TARAFTAR

Altay’ın evinde ve deplasmanda oynadığı tüm maçlara kendi imkanları ile katılan 4 Altay taraftarına ise ‘Fedakar Taraftar Ödülü’ verildi. Ödüle layık görülen taraftarlar Cihat Şengül, Kemal Bulunur, Mustafa Bulunur ve Ali Kızılırmak da tüm Altay ailesine teşekkür etti.

SOYER’DEN MESAJ

İzmir Büyükşehir Belediyesi adına sahneye çıkan Kültür Daire Başkanı Kadir Efe Oruç ise “Burada olmak büyük bir şeref. Yüz altı değil inşallah bin altı yıllar olsun”diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in programı dolayısıyla etkinliğe katılamadığını belirten Oruç, Soyer’in selamını ve başarı dileklerini iletti.

BORNAVA’DAN DESTEK

Sahneye son olarak Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ çıktı. Geçmişte Altay kulübünde oynadığını aktaran İduğ, belediye başkanı olarak da Altay kulübü ile stat için protokol imzaladıklarını söyledi. İduğ, Altay’ın Bornova’daki pilot takımı olan Yeşilova’nın da önemine değinerek pilot takımının devam etmesini temenni etti. İduğ, Altay’ın bu sene Bornova Aziz Kocaoğlu Stadı’nda şampiyonluk yaşayarak Süper Lig’e çıkacağına inandığını da sözlerine ekledi.

‘HAK ETTİĞİMİZ YERE…’

Kulüp Başkanı Özgür Ekmekçioğlu’nun ise Kütahya’da askerliğini yaptığı koğuştan bir video mesaj gösterildi. Ekmekçioğlu, Altay’ın hak ettiği yere Süper Lig’e çıkacağını ve bunun için var güçleri ile çalıştıklarını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi