İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile gazetemiz yazarlarının gerçekleştirdiği buluşmada Soyer’in gazetemiz yazarlarının sorularına verdiği yanıtları İz Gazete okuyucular ile paylaşmaya devam ediyoruz. Yazı dizisinin ilkinde Tunç Soyer’in Cumhuriyet Halk Partisi’nde devam etmekte olan kongre sürecine ilişkin yanıtlarını aktarmıştık. Tunç Soyer yazı dizimizin ikincisinde ise 2019’un en çok konuşulan konularından biri olan ‘Gökdelen’ tartışması hakkında Soyer’in görüşlerini okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

‘BENİM HATAM’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘Gökdelen’ tartışması hakkında yanlış bilgilendirildiğini ifade ederek “Gazetede atılan manşetlere asla kızmadım, aksine çok takdir ettim. Ancak orada bir mülakat filan vermiş değilim. Arkadaşların biraz eksik ve yanlış bilgilendirmesi söz konusu. Bana ‘Yapılacak hiçbir şey yok’, ‘Bu ruhsat asla iptal ettirilemez, edilirse çok büyük tazminat ödenmek zorunda kalınır’ dediler. Böyle denince benim adıma da söyleyecek bir şey kalmıyordu. Ama orada benim hatam, yine de daha iyi inceleyip, daha iyi irdeleyip ondan sonra bir cümle kurmak olabilirdi. Doğrusu ben de orada aceleci davrandım. Bu bir mülakat değildi, ancak böyle bir soruya bu kadar kolay cevap vermemem gerekirdi. O da benim hatam” şeklinde konuştu.

‘HAYAT BUNDAN İBARET DEĞİL’

31 Mart yerel seçimlerinde slogan haline gelen ‘Başka İzmir’den de söz eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu sloganın farklı kesimlerden farklı tepkileri de beraberinde getirdiğini ifade etti. Soyer, “Mesela kongre sürecinde şu an parti. İzmir’de ilçelerde kongrelerde taraf olmanız bekleniyor. Orada birilerinin karşısında birilerinin yanında olmanız isteniyor. Fakat hayat bundan ibaret değil. Biz başka bir Türkiye diyorsak başka bir Cumhuriyet Halk Partisi, başka bir siyaset anlayışı gibi şeyleri hayata geçirmek zorundayız. Çünkü alışkanlıklar önümüzdeki en büyük engel. O yüzden her yerde ‘başka’ sözcüğünü vurgulamaya çalışıyorum. Mevcut olan ile gidilebilinen yol belli. Delegeler üzerinden yürüyen, onların birbiri ile çatışmalarından üreyen bir siyaset var. Ama burada dört buçuk milyon insan yaşıyor. Üç-beş bin kişinin arasında dönen hikaye nasıl olur da dört buçuk milyonluk kente sirayet etmez. Etmiyor, çünkü onlar kendi aralarında yaşıyorlar bunu. Oysa hedef 4,5 milyon olmalı. Bu mesela bir baskı üzerinizde. Orada hangi tarafta duracaksın, hangi delegeyi destekleyeceksin? Çünkü delegeler geliyor ve sana soruyor. Dursan dert, durmasan dert. Ben durmuyorum. Başta bir heveslendim, ‘Şu çok iyi çocukmuş, bunu bir destekleyeyim’ sonra bir baktım. Çekiyor içine o bir girdap. Oraya girdiğin an çıkamazsın. Sonunda hiçbir biçimde girmemeye karar verdim. Çünkü ben o dört buçuk milyon insan ile siyaset yapmak istiyorum” ifadelerini kulandı.

Soyer, “ Ben arkadaki köklerimize çok güveniyorum. Bizim kadim köklerimizin bize bıraktığı köklere çok güveniyorum. Biz bugün Suriye’deki gibi birbirimizin boğazını kesmiyorsak, o kadim kültürün bize bıraktığı mirastır. Ben kadim kültürün bizim geleceğimizi aydınlatacak olan bir büyük kaynak olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

‘BİZİM NESİL BERBAT’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyaset hakikaten hayatı dönüştürme sanatı. Siyaset bugünkü sığlıkla tanımlanamayacak kadar engin bir hikaye. Ne yazık ki siyaset bugün çok sığ ve çirkin yapılıyor. Buna esir olmamak mümkün. Belediyeciliği bu sebeple çok seviyorum. Bir çocuğun yüzünü güldürüyorsun. Onun hayatına kattığın değerle siyaset yapıyorsun aslında. Bunun adı siyaset ve yapılacak şey sonsuz. Bunu değiştirecek olan gençler. Bizim nesil berbat.. Bu memlekette gençler 2013‘te, Gezi’de bir şey buldular. Bir örnek sadece bu. Bugün de yapılacak şey bu”

‘PARTİNİN DE DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’

Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu partinin de değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu siyaset anlayışının da değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ülkenin de değişmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanların siyasal tercihlerinin de değişmesi gerekir diye düşünüyorum. Toplumsal alışkanlıkların oluşturduğu bir duvar var ve sen o duvarı yıkmak istiyorsun. Bu böyle bir şey. Tabii ki zor ama mümkün. Çünkü böyle ola ola insanlık evrilmiş. Bu da olacak”

Yarın: Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde personel yapılanması ve kadrolar hakkında ne söyledi?

Editör: Haber Merkezi