İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halk TV’ye, Buca Metrosu hakkında açıklamalarda bulundu.

‘KENDİ KENDİNİ FİNANSE EDECEK’

İzmir tarihinin en büyük yatırımı olarak lanse edilen Buca Metrosu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “İzmir tarihinin en büyük yatırımı… Bir milyar Euro’nun üzerinde bir maliyet, 13 buçuk kilometrelik, 11 istasyonun olan, şehrin en kalabalık ilçelerinden birinde, bir metro çalışması başlıyor. Bu, şu açıdan da çok önemli; yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının tırmandığı bir zamanda 490 milyon Euro’luk bir konsorsiyum oluşturarak bir sendikasyon kredisi ile başladığımız bir yatırım. Yüzde 3 faizle ve 12 yıl vadeli, 4 yıl ödemesiz, 8 yıl geri ödemeli bir finansman modeliyle başlattık. Tamamı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarıyla yapılacak, tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansmanı ile geri ödenecek. Dolayısıyla, belki de tarihin en verimli yatırımlardan birini yapıyoruz. Çünkü 4 yıl ödemesiz süre, aynı zamanda inşaat süresine geliyor. İnşaat tamamlanıp metro açıldığında geri ödeme başlayacak, kimsenin cebinden para çıkmadan işletme kendi kendini finanse ederek yola devam edecek” diye konuştu. Başkan Soyer ayrıca, “Bugün ok heyecanlıyız. Çünkü 340 civarında dev sütunlar var, her biri 36 metre uzunluğunda… Bu 340 kolon teker teker yerine monte edilecek. Üç ay sonunda, muhtemelen mart ayı başında tünel açma makinesini ilk istasyondan yer altına sokmuş olacağız. Üç temel açma makinesi çalışmaya başlayacak” dedi.

‘GECİKMEYİ TELAFİ EDECEĞİZ’

Buca Metrosu ile ilgili temel atmadan bugüne yaşanan sürece dair de konuşan Başkan Soyer, “Dört yıl sürecek büyük bir yatırımın ilk günündeyiz. Temeli 14 şubatta atmıştık, üzerinden 8 ay geçti, birtakım hukuki pürüzler çıktı. Ama bunların hiçbir kıymeti kalmadı. Dava açılmıştı, idaremiz itiraz etti ve kazandık. Topu topu 6-7 aylık bir gecikme yaşandı. Tüm bunları telafi edecek büyük bir hızla çalışmalar başladı. Türkiye’nin belki de içinden geçtiği en zor koşullarda İzmir tarihinin en büyük yatırımını başlatmanın gururu ve heyecanı içindeyiz. O metro Buca’ya gelecek demiştik. Evet, o metro Buca’ya gelecek” ifadelerini kullandı.

‘2026 YILI İÇİNDE AÇILACAK’

Metronun hizmete başlayacağı tarihi de açıklayan Başkan Soyer, “İlk kazık şu anda monte edilmeye başladı. İnşaat başlıyor diyebiliriz. Bugünden itibaren 4 yıl sayabiliriz. 2026 yılı içinde açmış olacağız” dedi.

‘TRAFİK RAHATLAYACAK’

Buca Metrosu’yla günde 400 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini belirten Başkan Soyer, metro açıldığında trafiği de büyük ölçüde rahatlatacağını söyledi. Soyer, şöyle konuştu: “Günde 400 bin yolcu, senede 45 milyon Euro’luk bir hasılat demek. Bu çok ciddi bir rakam. Bu aynı zamanda finansman modelinin de ne kadar sağlıklı ve tutarlı olduğunu gösteriyor. Sadece işletmenin geliriyle finansmanı da geri ödeme imkanı doğmuş olacak. Dört yüz bin yolcuyu bu hatla taşıdığınız zaman, otobüsleri geri çekiyorsunuz. Toplu taşımı, yer altına almış oluyorsunuz. Yukarıdaki trafik yoğunluğunu müthiş hafifletmiş oluyorsunuz. Bu aynı zamanda yukarıdaki kent dokusu ile ilgili de bir kalite ve rahatlama imkanı sağlıyor. Metro sadece bir ulaşım değil, aynı zamanda yaşam kalitesini yükselten bir enstrümana dönüşüyor.”

‘EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ…’

Buca Metrosu hattının aynı zamanda Narlıdere Metrosu hattına da bağlanacağını açıklayan Soyer, “İzmir’i demir ağlarla örüyoruz dediğimiz noktaya hızla ilerliyoruz. Bu metronun en önemli özelliği; şimdiye kadar İzmir’deki tüm metro hatlarımızın hepsi kıyıya paraleldi, bu ilk defa içeriye dik… Dolayısıyla tam anlamıyla bir ağdan söz etmek mümkün. Kentin çeperlerinden içeriye ve Körfez’in içine uzanan bir güzergah ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

BUGÜNÜ HEP HATIRLAYACAĞIZ’

Soyer, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Heyecanlanmamak mümkün değil, bu asla unutulmayacak bir gün. Bittikten sonra da hep hatırlayacağız. Güneşli bir günde ilk kazığı çakmıştık diyeceğiz. Çok heyecan verici… Arkadaşlarımız zor koşullarda çalışacak, uzun bir inşaat süreci yaşanacak. Hepsine sağlık diliyorum. Kazasız belasız bitirmek nasip olsun. O metro Buca’ya gelecek.”

ÇİĞLİ VE NARLIDERE’DE SON DURUM

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük bir raylı sistem atağı içerisinde olduğunu vurgulayan Soyer, “Çiğli Tramvayının bu ay içinde deneme seferini başlatacağız. Narlıdere Metrosu’nun 2023 yılı içerisinde, muhtemelen mart-nisan aylarında deneme seferlerini başlatacağız. Hedefimiz yüzüncü yıl öncesinde Narlıdere Metrosu’nu açmak. Hepsi birbiriyle paralel yürümeye devam edecek. Hepsi, İzmir’in geleceğinde önemli izler bırakacak yatırımlar” dedi.

Editör: Haber Merkezi