İzmir'in ilçelerin tarihi zenginlikleri ile de dikkat çekiyor. Bu ilçelerden biri de Bayraklı ilçesi. Şimdilerde merkez ilçe konumunda olan ve yüksek binaları ile dikkat çeken Bayraklı, İzmir'in kurulduğu yer olarak biliniyor.

İzmir'i ilk kuranlar MÖ 3000'de Tunç Çağı'nda yaşayan ve şimdiki Bayraklı bölgesinde oturan bir halktı. Yapılan kazı çalışmaları ile bu kanıtlansa da İzmir civarında Yontma Taş Devri'ne ait olan bulguların da bulunduğu belirtilir.

İlk İzmirlilerin kentlerini Bayraklı'da kurdukları bilinmektedir. Bugünkü Bayraklı'nın hemen yanında bulunan Tekel Şarap Fabrikası bağlarının sınırları içindeki 150 dönüm büyüklüğündeki Tepekule isimli höyük, bundan 5.000 yıl önce Luwi veya Lelej denilen en eski İzmir yurttaşlarınca kurulan ilk yerleşme bölgesi idi. Daha sonra kent, MÖ 1000'lerde Tepekule, kayalık bir zemine sahipti. İzmirliler, evlerini bu kayalık yere inşa ettiler. Megaron tipi denilen evlerin alt yarısı taştan, üstü kerpiçtendi. Yer döşemeleri ve duvarları, çok enfes bir harçla sıvanmıştı. 370 metre yükseklikteki Tepekule Uygarlığı, Troya-2 Uygarlığı ile yaştaştır.

Bayraklı'da gezilecek yerler

Bayraklı'da görmeniz gereken ilk yerlerden biri Eski Smyrna Bayraklı Ören yeri. İzmir'in ilk kurulduğu yerlerden biri olan bu yerin adını Amazon Kraliçesi Smyrna'dan aldığı düşünülür. Burada, Athena Tapınağı, Athena Caddesi, Çifte Megaron, Sur, Anıtsal Çeşme, Gömü Alanı ve Tantalos Mezarı yer alır.

Eğer doğa tutkunu biriyseniz de size tavsiyemiz Yamanlar Dağı ve Karagöl'ü ziyaret etmeniz. Yamanlar Dağı kışın özellikle kar topu oynamak isteyenlerin uğrak noktası olurken, Karagöl ise piknik ve kamp yapmak isteyenlerin tercihi oluyor.

Dünya Barış Anıtı'na gidip buradan da İzmir'de panoramik seyredebilirsiniz.

Saint Antoine Katolik Kilisesi, Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı, Folkart Sanat Galerisi’de gezip görebileceğiniz yerler arasında.

Bayraklı'ya nasıl gidilir?

Bayraklı'ya İZBAN'ı kullanarak gidebilirsiniz. Ayrıca çok sayıda otobüs Bayraklı'dan geçmektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz