TUGAY CAN / İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi’nde 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için son düzlüğe girildi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Belediye Başkan adayları büyük oranda belirlense de İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı başta olmak üzere İzmir’in ve İstanbul’un ilçelerinin büyük bir kısmı henüz açıklanmadı.

27 Ocak’ta gerçekleşecek Parti Meclisi toplantısında CHP’nin birçok belediye başkan adayının belirlenmesi beklenirken Cumhuriyet Halk Partisi’nde sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. CHP’de en son Şişli’nin eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül partisinden istifa ettiğini ve Şişli’ye yeniden aday olacağını açıkladı.

İlk kez DSP’nin adayı olarak girdiği 1999 yerel seçimlerinde Şişli Belediye Başkanı olan Sarıgül, 2004’te gerçekleşen yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden, 2009 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde DSP’den Şişli Belediye Başkanı seçilmişti. CHP’de Deniz Baykal döneminde parti içi muhalefette yer alan Sarıgül, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlığa seçilmesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılmış ve 2014 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde CHP’nin İstanbul adayı olmuştu.

Üç dönem boyunca Şişli Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş olan Cumhuriyet Halk Partisi’nde Deniz Baykal döneminde parti içi muhalefetin güçlü temsilcilerinden biri olarak bilinen Mustafa Sarıgül’ün bu istifası, kamuoyunda Sarıgül’ün CHP’den Şişli Belediye Başkan adayı olarak gösterilmeyecek olmasından kaynaklandığı olarak yorumlandı. Sarıgül’ün DSP’den ya da bağımsız olarak Şişli Belediye Başkan aday olabileceği kamuoyunda konuşulurken, Sarıgül ile birlikte hareket eden Cumhuriyet Halk Partililerin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu.

TAHİR ŞAHİN NE YAPACAK?

Sarıgül’ün istifası, siyasi kariyerinin ilk günlerinden bu yana İzmir’de birlikte hareket ettiği Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in de nasıl hareket edeceği konusunda kafa karışıklıklarına yol açtı. Sarıgül’ün siyasi kariyerinin en başından bu yana birlikte hareket ettiği Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin konuyla ilgili sessizliğini korumaya devam ediyor. Kamuoyu şimdi, Şahin’in Sarıgül için söylediği “Çok ama çok yakında Sarıgül yeniden Şişli Belediye Başkanı olacak” sözlerini konuşuyor. Sarıgül’ün CHP’den istifa etmesinin ardından DSP’ye katılacağı ya da bağımsız olarak seçimlere gireceği düşünülüyor.

İMZA HAREKETİNİ DE DESTEKLEMİŞTİ

Şahin, CHP’de geçmiş dönemlerde Sarıgül ile birlikte parti içi muhalefet hareketi içerisinde yer almış, 24 Haziran seçimlerinden sonra CHP içerisinde yaşanan Olağanüstü Kurultay tartışmalarında Muharrem İnce’ye destek veren açıklamaları ile kamuoyunda ön plana çıkmıştı.

2014 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mustafa Sarıgül, Menemen’de Tahir Şahin’i desteklemiş, ardından Şahin yeniden CHP’nin adayı olarak Menemen’de ipi göğüslemişti. Menemen’de dört dönemdir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Şahin’in, parti içi muhalefette de Sarıgül ile birlikte hareket etmesi dikkat çekmişti.

‘ÇOK AMA ÇOK YAKINDA ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI OLACAK’

Sarıgül, 2017 yılında Selçuk’ta gerçekleşen bir kahvaltıya katılmış, Sarıgül’ün katıldığı kahvaltıya yüzlerce İzmirli katılırken o gün konuşma yapan CHP’li Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in sözleri gündem olmuştu.

Selçuk’ta gerçekleşen kahvaltıda konuşan Tahir Şahin, Sarıgül için yerel seçimlere henüz iki yıl varken “Çok ama çok yakında Sarıgül yeniden Şişli Belediye Başkanı olacak.” ifadelerini kullanmıştı.

Sarıgül'ün CHP'den istifa etmesi ve Tahir Şahin'in imza sürecinde muhalefeti desteklemiş olması; yeniden Menemen Belediye Başkanı olması durumunda Şahin'in parti içi muhalefette aktif rol alacağına işaretler olarak yorumlandı. 

Editör: Haber Merkezi