ÜMİT KARTAL - Çarşamba günü toplanan Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi beklenenden kısa sürdü ve CHP 105 belediye başkan adayını açıkladı. Bunların içerisinde 6 ismin ise ‘Olağanüstü Kurultay Çağrısı’ döneminde Muharrem İnce’nin ‘parti içi darbe’ girişimini destekleyenlerden olması dikkat çekiyor.

O isimler şöyle:

Ardahan Hanak- Ayhan Büyükkaya 
Bilecik Gölpazarı- Vedat Kazıcı
Afyonkarahisar Sultandağı -Osman Acar 
Çorum Ortaköy Aşdavul -Dursun Uzunca
Kastamonu Daday -Hasan Fehmi Taş 
Zonguldak Alaplı -Nuri Tekin

Bu durum, Kılıçdaroğlu’nun kendisine rakip çıkan Muharrem İnce’yi Cumhurbaşkanlığı’na aday olarak göstermesinden sonra yaptığı 2. şık hareket.

Ama siyaset sadece ‘şık’ olma gayretinden ibaret olamaz. Görüldüğü üzere hiçbiri il belediyesi bile değil.

1’er hafta ara ile Ankara’ya giderek, İzmir’in halini Ankara’dan görmeye çalışıyorum. Döndüğümde soranlar oluyor. Birçok yerde söyledim ve vesile ile burada da tekrar edeyim. Ben İzmir’de ‘imza hareketi’nin içerisinde yer alan hiçbir ismin, hiçbir belediyeye başkan adayı olarak atanacağına ihtimal vermiyorum.

KOCAOĞLU ANKARA’DA YOK!

Ankara’ya son gidişimde ise şu sorunun peşinden koştum: “Kemal Bey, süreç içerisinde Aziz Bey ile masaya oturur ve süreci beraber yürütür mü?”

Onlarca görüşmeden aldığım tek popüler cevap: “Asla”

Bugün, CHP Lideri’nin 29 Ekim’de gerçekleştireceği İzmir programının iptal edildiği açıklandı. Kılıçdaroğlu’nun bu kararı Ankara’ya gelen ve kendisiyle görüşen Aziz Kocaoğlu odadan çıkar çıkmaz verdiği konuşuluyor.

Yani o defter kapandı.

Sadece tek isim vererek, Kocaoğlu’nun İzmir’deki durumuyla ilgili de not düşeyim. ‘Olağanüstü Kurultay Çağrısı’ döneminde imza hareketinin İzmir öncülerinden olan eski İl Başkanı Asuman Ali Güven bile Kocaoğlu ile hareket etmeyi bırakmış gibi duruyor. Kocaoğlu yerelde de zayıfladığına, Konak Belediye Başkan Aday Adayı olan Güven de kendisini anlatabilmek için zamanı kalmadığına yanmalı.

MEHMET GÖNENÇ NE OLACAK?

Bergama’nın başarılı ve sevilen Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in, Aziz Kocaoğlu’nun Büyükşehir için aklındaki isim olduğunu ilk ben yazmıştım. Haberi ilk yaptığımda ‘ti’ye alanlar, peşi sıra gelişmeler sonrasında ciddiyetinin farkına vardı. Ve geçtiğimiz gün Kocaoğlu’nun ağzından da duyduk bunu. Açıkçası bunu ‘gazetecilik başarısı’ olarak gördüğümü ifade etmeliyim. Tevazuya gerek yok.

Peki, Kocaoğlu’nun Genel Merkez’de kabul görmediği, CNN’deki çıkışından sonra ise art arda hatalar yaptığı koşullarda Mehmet Gönenç’in durumu ne olur?

Bence Aziz Kocaoğlu’nun Mehmet Gönenç’i düşünmesinin Gönenç için 1 olumlu 1 olumsuz yanı var.

Olumlu yanı, Kocaoğlu faktörü olmasaydı, maalesef mevcut durumda Gönenç’in ismi Büyükşehir için geçmezdi yani aday adayı olarak bile konuşulmazdı. Bu, bir kez daha Bergama Belediye Başkanlığı için aday olmayacağını açıklayan Gönenç’in politik geleceği ve tanınırlığının artması açısından ‘şans’ oldu.

Ancak, Aziz Kocaoğlu’nun önerdiği adayın atanması ise imkânsıza yakın! Bu da olumsuz yanı…

Yerel seçimlerde gerçekleşmeyeceği ilan edilen AKP-MHP ittifakı olmadan seçimlere gidilirse, Bergama CHP tarafından yeniden kazanılabilir. Ama bunu mevcut aday adayları ile gerçekleştirmek mümkün değil. Eğer iddia edildiği gibi Genel Merkez, Bergamalı olan eski Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü’yü Bergama’ya ikna edemezse, ne yapıp ne edip Mehmet Gönenç’i yeniden aday olmaya ikna etmeli.

Bu vesile ile CHP hem genç ve başarılı bir başkanı yeniden kazanmış olur hem de elinden kaçmak üzere olan Bergama Belediyesi’ni…

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLUR?

Bu soru, şu günlerin en zor sorusu.

Ara başlığı tersten cevaplayalım, kim olmaz?

Tekrar edeyim, ‘imzacı’ ve ‘kripto imzacı’ bir isim olmaz!

‘Ön seçim’ olmayacağı için, ‘ön seçim’ şartı ile aday adayı olan Musa Çam olmaz.

Belediye Başkanlığı tecrübesi olmayan milletvekillerinden Atilla Sertel, Murat Bakan ve Tacettin Bayır olmaz!

Geçmişe nazaran daha birleştirici ve İzmir siyasetine çok daha hâkim çizgide duran Tuncay Özkan kendisi istemez. İstese olamaz!

***

Sevgili okur, bir yazı daha cevaplanmamış gibi görünen bir soru ile sona erdi.

Cevabı beraber aramaya devam edeceğiz.

Editör: Haber Merkezi