Gizem TABAN ŞEBER- Bayraklı Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Serdar Sandal, düzenlediği basın toplantısında görevde geride bıraktığı 5 yıla dair değerlendirmelerde bulunurken partisinin aday belirleme sürecini topa tuttu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’na sert sözlerle yüklenen Başkan Sandal, ‘değişim’ eleştirilerinde de bulundu. Sandal, partinin aleyhine çalışacağına dair iddialara tepki gösterdi.

Vicdanen rahatım

Görevdeki 5 yılına dair açıklamalarda bulunan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, şöyle konuştu: “Seçim süreci yaklaştı, 60 güne yakın bir zaman var. İzmir adaylarımız belirlendi. Büyükşehir Adayımız Cemil Bey’e ve 30 ilçeye atanan arkadaşları kutluyor ve başarılar diliyorum. Yaklaşık 5 yıldır Bayraklı’ya hizmet ediyoruz. Bu hizmetimiz süresince kimseyi ötekileştirmeden, kimseyi ayırmadan tüm yurttaşlarımıza hizmet etmeyi asli görevimiz saydık. Bu konuda vicdanen rahatım. Geldiğimiz söylediğimiz şuydu; bu kentte biri yatağa aç giriyorsa o koltuklar bize haram olsun demiştik. Çok zorlu şartlarda göreve başladık. Geldiğimde makam aracı satılmıştı. Deprem pandemi, ekonomik kriz ve borç stokumuza rağmen Bayraklı için ne gerekiyorsa onu yaptık. Tasarruf ettik, beytülmala el uzatmadık, kamu kaynakların doğu kullandık. Bu noktada tüm belediyelere örnek olacak çalışmalar gösterdik. Bu süre zarfında Bayraklı’da bizi üzen meselelerden biri kent kimliğinin oluşmamış olması… İzmir’in kalbi Bayraklı dedik, sığ bir şekilde bizi eleştirdiler. Kentin altyapısal sorunları olabildiğince büyüktü. Bu sürecin büyük çoğunluğunu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in destekleriyle atlattık. Diğer ana mesele kentsel dönüşümdü.  Bürokratlarımıza gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ediyorum. Pandemi ve depreme rağmen Adalet, Manavkuyu’da 80 hektarlık bir alan, Onur, Yamanlar ve Nafiz Gürman’da 600 hektarlık bir alan ve Büyükşehir’den devraldığımız 60 hektarlık alanın planlarını yapıp vatandaşımızın hizmetine sunduk. Bir iş yaparken korkularla, risklerle hareket etmedik. Daha önce Büyükşehir tarafından yapılan dönüşüm vatandaşlardan gereken ilgiyi görmemişti, kentsel dönülüm tıkanmış haldeydi. Büyüklerimiz, ‘Bu meseleye girme, Büyükşehir’in çözemediğini siz çözemezsiniz, siyasi riskle karşı karşıya kalırsın’ dediler. Ama bunları elimizin tersiyle ittik. Büyükşehir’e devrettiğimiz yetkiyi iptal ettik. Bu süreçler 1 yıla yakın sürdü. Hem Bayraklı hem Büyükşehir Meclis’inden planları geçirdik, itiraz sürecini çözümledik. Bugün o bölgedeki yurttaşlarımız müteahhit firmalarla anlaşmaya başladı. Kısa bir süre sonra kentsel dönüşüm başlamış olacak”

Türkiye'ye model olduk

Deprem sürecinde örnek bir çalışma gösterdiklerini söyleyen Sandal, “Bir konuda daha alnımız ak, deprem sürecinde Türkiye’ye model olabilecek bir çalışma yürüttük. Bayraklı’da bu süreci sorunsuz bir şekilde atlattık. Çadır sürecinin 1 ay sürdüğü başka hiçbir afet bölgesi yok. Bu süreci alnımızı akıyla, pandemi olmasına rağmen çözümledik. Bize desteklerini sunan Büyükşehir Belediyemize, STK’lara teşekkür ediyorum. Sonrasında Büyükşehir’imizin ve hayırseverlerin ayarladığı konutlara vatandaşlarımızı, en küçük ihtiyacından en büyük ihtiyacına kadar temin ederek yerleştirdik. Onlara da teşekkür etmek isterim. Eski imar yönetmeliğine göre yapılmış konutların yeniden imar alması durumunda yüzde 40 kayıpları vardı. Türkiye’de tektir; K sınırları planlamasıyla bu hakkı yurttaşlarımıza geri iade ettik. Dönemin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla ada bazında yüzde 20, parsel bazında yüzde 30 emsal artışı gerçekleştirdik. Depremzedelerimizin diğer haklarıyla ilgili de hiç ödün vermedik. Hükümete eleştirilerimizi yüksek sesle dile getirdik. Büyükşehir öncülüğünde Halk Konut ile yurttaşlarımızın derdine derman olmaya çalıştık. Deprem bölgelerinde yaptığımız işin 10’da birini yapan yerel yönetim var mı? Elazığ’a giden yardım 560 milyon, Bayraklı 3 milyon…”

Ödün vermedim

Deprem sürecinin hiçbir yerinde siyasal kimliğinden de ödün vermediğini vurgulayan Sandal, “Sayın Cumhurbaşkanı o dönemki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdiğinde bir CHP’li olarak alanı terk ettik. Depremle ilgili vatandaşımızı yanlış bilgilendiren, hakkımızı yok sayanlara kamu yöneticilerine,  vekillere gerekenleri söyledik. Kimse bize ‘Görevini yapmadı, siyasal duruşundan ödün verdi’ diyemez!” dedi.

Özel sözlerini tutmadı

CHP 38. Olağan Kurultayı sonrasında parti içinde yaşananlara ve aday belirleme sürecine dair eleştirilerini dile getiren Başkan Sandal, Genel Başkan Özgür Özel’e tepki gösterdi. Sandal, şöyle konuştu: “Bizim belediye başkanı olarak bir kamusal bir de siyasal yönümüz var. Ben CHP’liyim CHP’li kalacağım. Birileri bizi bunun dışında itmek isteyebilir ama inadına CHP’de kalmaya devam edeceğiz. Hükümete sesimizi nasıl yükselttiysek bütün haksızlıklara yine cevap vereceğiz. Partinin iradesini yok saymaya kimsenin hakkı yok. Kurultayımız oldu, bu kurultayda şu anki Genel Başkanımız Özgür Özel ile önceki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu yarıştı. Özgür Özel yeni genel başkan oldu. Kendisini kutladık. Sayın Genel Başkanımızın kurultay konuşmasındaki sözleri bütün partililerimizi heyecanlandırdı, umutlandırdı. Biz de o kervana katılanlardan biriyiz. Özgür özel, ‘kayıt dışı siyaseti bitireceğim’ demişti. Yani, ‘anket yapacağım, heyetler göndereceğim, onların raporlarına bakacağım, il ve ilçe başkanlarının fikrini alacağım, bunlar açık ve şeffaf olacak’ demişti. Bayraklı Belediyesi’nin memnuniyet anketi İzmir’deki belediyeler arasında en iyilerden biri… Komisyon raporlarıyla ilgili parti yetkililerinden duyduğum; ‘belediye başkanı ile bu sürecin sorunsuz atlatabileceği, belediye başkanının güçlü aday olacağı…’ Bu 2 mesele bizim atanmamıza yeterli iken yeni bir ankete girişildi. Üç isim soruldu; Erdal Aksünger, Serdar Sandal, Ulaş Aydın… Belediye başkanı olmamızdan, bölgede yoğun çalışmamızdan, tanınırlıktan kaynaklı oranımız yüksekti. Rakamları biliyorum ama kimseyi rencide etmek istemem. Şu an ankette sorulan 3 arkadaştan biri var mı? Memnuniyet anketinden eser var mı? Heyetin raporlarından ses var mı? Yok. Çünkü Serdar Sandal Kılıçdaroğlu’na yakın, Kılıçdaroğlu’na oy verdi.”

İradeye sahip çıkamadı

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun İzmir örgütünün iradesine sahip çıkamadığını belirten Sandal, “CHP “25-26 Kasım’da tüzük kurultayı toplanacaktı. Ne oldu? Yeni bir üye sistemi getirilecekti. Ön seçimden haberi olan var mı? Yalnızca spesifik birkaç yerde… Heyetler gidiyor ama heyetlerin raporlarına uyulmuyor. Aynı heyetler İstanbul’a, Manisa’ya da gidemiyor. ‘Kurultay bitmiştir’ denildi, İzmir’de kurultayın bitmediğini hepimiz gördük. ‘İl ve ilçelere sormadan herhangi bir atama yapmayacağız’ dediler, İl Başkanına anketi göstermediler, komisyon raporlarını göstermediler, MYK’ya kimin gireceğini söylemediler. Şenol Aslanoğlu bu süreçlerde en düşük performansı gösteren il başkanıydı. İzmir’in iradesine sahip çıkamamıştır” ifadelerini kullandı.

Kaygı duyuyoruz

Kurultay’da CHP önceki dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediği için devre dışı bırakıldığını kaydeden Sandal, Ben kurultayın ilk oyunu da ikinci oyunu da Kemal Kılıçdaroğlu’na verdim. Bir vekilimiz ikinci turda oyumu değiştirmemi istedi, ben de şunu söyledim; bir söz verdim, Kılıçdaroğlu’na oy verme gerekçem sadece yakınlığım değil, onun ahlakı, vicdanı, liyakati, devlet adamlığı, toplumsal muhafeleti bir araya getirme iradesi… Çünkü Türkiye’nin ihtiyacı olan toplumsal barış… Ben toplumsal barışın mimarına oy verdim. Vekilimize şunu söyledim; ben siyasiyim, delegelere Kılıçdaroğlu’na oy vereceğime söz verdim. İkinci turda seçinin kayıp olduğunu biliyordum, yine oy verdim. Ben tavşan değilim ki ışık yakıyorsunuz, ben işimi adam gibi yapıyorum. Genel Başkanımız Özgür Özel ile görüşmemde bana, ‘Anketlerden, komisyondan geldikten sonra atarız’ denildi. Bütün bu süreç bizleri üzüyor, kırıyor. Partimiz ile ilgili kaygı duyuyoruz. Ama bir haksızlık olsa da usul hatası olsa da farklı bir yönetim anlayışı olsa da biz CHP’liyiz. Atatürk’ün emanetini kimseye teslim etmeyiz” diye konuştu.

Gaflet ve delalet içerisindedir

“Bizden partinin aleyhinde çalışmamızı bekleyen arkadaşların tamamı gaflet ve delalet içerisindedir” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Sandal, “Bizim bu partide olma meselemiz makam meselesi değildir. Üzerimize düşen görev CHP’nin ehil ellerde yeniden şekillenme sürecidir. Bu dağınıklığı, küskünlüğü, kırgınlığı bitirebilecek iradeyi yeniden ortaya koymaktır. Hesap günü değil, bu işler bittikten sonradır. Kemal Bey’e oy verdi diye belediye başkanlarını çizmek, yok saymak bu partiye yapılacak son şeydir. Cevap hakkımız saklı kalacak. Oy  verdim, pişman değilim, bugün olsa bugün de oy veririm. Kemal Bey 5 benzemesi bir arada tuttu, biz bugün 5 parçaya bölünmüş durumdayız. Bugün, sandığa gitmem diyen her arkadaş yanlış yapıyor. Bu süreci el birliğiyle yürüteceğiz. Üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Ben bireysel hırsımı siyasi aklımın önüne geçirmem. Bireysel hırslarını partinin, ülkenin önüne koyanlar da ellerini çeksinler” dedi.

Olağanüstü kurultay

Başkan Sandal, ‘Mesajlarınızdan olağanüstü kurultayı işaret ettiğiniz anlaşılıyor?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Şu an bunu işaret etmemin bir anlamı yok.  Bu partin diğer partilerle karşılaştırılmaz. Bu partiyi var edenler gelecekle ilgili kuşku duyduklarında gereğini yerine getirirler. Bugün üzerimize düşen başka bir mesele, bu süreç bittikten sonra bu sorunu tabi ki gözden geçireceğiz.  Birileri kaygıyla belediye başkanları çizmiş olabilirler ama korkunun ecele faydası yok.”

Değişimden kasıt buysa...

Değişime ilişkin gelen soruyu da yanıtlayan Başkan Sandal, “Adayları değiştirmekle değişimden söz ediyorlarsa bu adam kayırmacılık olur. Değişim başka bir şey… Değişim bu partinin köylüyle işçiyle buluşmasıyla olur, Alevi’sini, Sünni’sini, Türk’ünü, Kürdünü hepsini bir sofraya oturtmakla olur, bütün önyargılardan sıyrılarak aklın öncülüğünde partiyi yönetmekle olur.  Beni sevmeyeni ötekileştirmekle, ben yaptım oldu ile olmaz. Değişimden kasıt buysa bu değişimin karşısındayız.

Editör: Özlem Çimen Durmaz