2024 Yılı Yatırım Programı'nın kabulü ve uygulanmasına dair Cumhurbaşkanı kararına göre Halkapınar-Otogar Metrosu için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesinden 3 bin TL kaynak ayrıldı. Böylece 10 yıldır tek çivi çakılmayan hattın yapımına yönelik 11’inci yılda da adım atılmayacağı ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sadece son 5 yılda yatırım maliyeti 40 milyar lirayı aşan raylı sistem projelerinin yapımını yürüttüklerini belirterek “5 senede İzmir’de Narlıdere metrosunu ve Çiğli tramvayını bitirdik, Buca metrosunun inşaatına başladık. Şu anda proje ve ihale aşamasında da 3 projemiz var, Karabağlar-Gaziemir metrosu, Örnekköy tramvayı ve Kemalpaşa metrosu. Hükümet’in ise tek bir sorumluluğu vardı, Halkapınar-Otogar metrosunu yapmak” diye konuştu.

Yapamıyorsa bize bıraksın


Bakanlığın taahhüt ettiği yatırımı hayata geçirmesini beklediklerini ve konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Başkan Soyer, “Hükümet yine de Otogar Metrosu’nu yapmamakta ısrarlıysa bize bıraksın. Narlıdere metrosunu nasıl yaptıysak, Çiğli tramvayını nasıl yaptıysak Otogar metrosunu da yaparız. O metro Buca’ya gelecek deyip kararlılıkla yürüdüğümüz gibi Otogar’a metro yapmayı da biliriz. Saray gölge etmesin, başka ihsan istemiyoruz” dedi.
 

 

Belediyeden 40 milyar, Bakanlık’tan 3 bin lira

İzmir Büyükşehir Belediyesi tamamlanma aşamasına getirdiği Narlıdere metrosu için 285 milyon Euro, Çiğli Tramvayı için ise araçlarla birlikte 183 milyon Euro yatırım bütçesi ayırdı.

Yapımı süren Buca Metrosu’nun ise araçlarıyla birlikte 765 milyon Euro’ya tamamlanması öngörülüyor. Şehrin yerel yönetiminin son 5 yılda toplam 1 milyar 233 milyon Euro (güncel kur üzerinden 40 milyar 690 milyon TL) raylı sistem yatırımına imza atmasına karşın merkezi yönetim üstlendiği tek metro hattı için İzmir’e sadece 3 bin TL kaynak ayırdı.

Editör: Özlem Çimen Durmaz