Besin intoleransı (duyarlılığı) ve alerjisi arasındaki farkları anlatarak sözlerine başlayan Diyetisyen Hanife Kara, besin duyarlılığında devreye girenin sindirim sistemi olduğunu kaydederek, “Duyarlılık görülen bireylerde ne kadar sağlıklı bir besin alsalar da onu sindirecek yeterli enzim olmadığı için duyarlılık durumu gözlenebiliyor ancak alerji durumunda daha ciddi semptonlar görebiliyoruz. Yediğimiz yiyeceğin proteinine karşı bizim bağışıklık sistemimiz bir savaş haline giriyor. Bu durumda yediğimiz besin sağlıklı da olsa şoktan ölüme kadar çok ciddi semptonlar gözlenebiliyor” dedi.

Duyarlılık için kesin bir tanı yöntemi olmadığını bunu bireyin gözlemlemesi gerektiğini belirten Hanife Kara, kişilerde durumun farklı gelişebildiğini de hatırlattı. Kara, bireyin duyarlılığı olan besinler varsa muadilleri veya gerekli durumlarda takviye vitaminleri ile durumun tolere edilebileceğini söyledi.

‘HEPSİNDEN İZOLE OLAMAYIZ’

Glüten duyarlılığının çölyak hastalığı demek olmadığını belirten Kara, “Glüten çok kolay sinidirilebilen bir ürün değil. Glüten içeren bir besin tükettiğimiz zaman karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu semptonları bir anda gözlemlemediğimiz için glütene bağlayamayabiliyoruz. Glüten içeren çok fazla ürün var. Bütün ürünlerde neredeyse karşısınıza çıkıyor, elbette bunların hepsinden kendimizi izole edemeyiz ama alerji ise hepsinden uzak durmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SORULARI YANITLADILAR

Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan çölyak hastalığını tanımlayan Kara, çölyak hastalığının hemen teşhisinin konulamadığını ve genetik faktöründe etkili olduğunu belirterek, “Eğer çölyaksan riske atmamak adına kişinin yulafta tüketmesini de önermiyoruz, bunun yerine karabuğday, amarat, tef gibi yüzde yüz gluten önermeyen besinler öneriyoruz. Çölyakta bu riski göze alamayabiliyoruz” şeklinde konuştu. Gazeteci Tuğçe Kaş ve Diyetisyen Hanife Kara sosyal medya üzerinden gelen soruları yanıtlayarak programı kapattılar.

Editör: Haber Merkezi