İZMİR'de, katıldığı basın açıklamasında sokağa çıkma yasaklarını eleştiren Türk Tabipleri Birliği adına yaptığı resmi temaslar hakkında bilgi veren Dr. Fatih Sürenkök, valilik tarafından çalıştığı hastanedeki görevinden alındı. Hakkında hiçbir savcılık soruşturması olmadığı, ifadesini dahi vermeden görevden alınmasının hukuksuz olduğunu söyleyen Sürenkök, “Bu bene korkutma amaçlı biri girişim ama korkmuyorum. Ben değil yılda ameliyatını yaptığım 400, tedavi ettiğim 3 bin çocuk cezalandırıldı. Benim bana atfedilen suçlarla ne ilgim olabilir?" dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan sokağa çıkma yasakları, İzmir'de de çeşitli tarihlerde protesto edildi. Geçen 15 Aralık 2015 tarihinde, emek, barış ve demokrasi güçleri adına da, basını açıklaması yapıldı. Bu açıklamadan sonra konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Fatih Sürenkök, hakkında idari soruşturma açıldı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk ortopedisi bölümünde görev yapan Dr. Fatih Sürenkök, idari soruşturmada, görevlendirilen başhekim yardımcısına ifadesini vermeden valilik kararıyla açığa alındı. Gerekçe olarak, savcılığın başlattığı soruşturma gösterildi.

BENİ YILDIRAMAZLAR, BENİM SLOGANLARLA NE İŞİM OLUR?

Görevden alınma yazısının eline ulaşmasıyla büyük şok yaşayan Dr. Fatih Sürenkök, 26 yıldır aynı hastanede görev yaptığını ve hakkında hastalarının şikayetiyle açılmış bir tek bile soruşturma bulunmadığını söyledi. Görevden alınmasına neden olan basın açıklaması hakkında da bilgi veren Dr. Sürenkök, “Doğuda sokağa çıkma yasağı kararları alınmıştı. Sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili bizde demokrasi emek güçleri adı altında basın açıklaması yaptık. Ben de geçen Ağustos ayında TBB adına resmi olarak o bölgeye ziyaret yaptım. O bölgedeki sokağa çıkma yasaklarının, sağlığa kavuşmayı engellendiğini, kronik hastalıkları olanların diyaliz şeker gibi tedavilerinin aksadığını, devlet eliyle sağlığa erişimin engellendiğini söyledim. Zaten bunu bir halinde Sağlık Bakanlığı'na da gönderdik. Ayrıca TBB'nin internet sitesinde de bu tespitlerimiz var zaten. Orada resmi olarak kaymakamlarla, belediye başkanlarıyla görüştük. Konuşmayı yaptığımız sırada slogan atılmış ben ne anlarım, o sloganlardan? Zaten sloganlar atıldığı sırada da, konuşmamı bitirdim" dedi.

CEZALANDIRILAN HASTALARIM

Ancak bu konuşmanın gerekçe gösterilip bağlı bulunduğu Kuzey Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nin kendisine soruşturma açtığını, ancak idari soruşturmada ifade dahi vermeden valilik kararıyla görevden alındığını öğrendiğini anlatan Fatih Sürenkök, “Hakkımda bitmiş bir soruşturma yok. Bugün elime bu soruşturma sırasında görevden uzaklaştırmam yazısı verildi. Ben görevli olduğum hastanede, bir gün ameliyat bir gün poliklinik yapıyorum. Günde 3-4 ameliyat yapıyorum. 100 hasta çocuğa bakıyorum. Ben değil o çocukları mağdur ediliyor. Eğer söylediğim suçsa, savcılık gereğini yapar. Bana tedbiren görevden el çektiriyorlar. O söylediğim sözler neyi karartacak? Tamamen gözümü korkutma amaçlı ama gözüm korkmuyor. Ameliyat edip kontrole gelemeyecek hastalarıma üzülüyorum. Yılda 400 ameliyat ediyorum, 3 bin poliklinik yapıyorum. Benim yerime yapacak başka bir arkadaşım da yok. Hukuksuz bir karar görevden alınma gerekçem, bir gözdağı olarak görüyorum. Umursamıyorum. Hemen hukuki olarak itirazlarımı yapacağım. Ülkede hala hukuk varsa adalet yerini bulacaktır. Ayrıca savcılığa ifade vermedim. Savcılıktan bir çağrı yazısı da gelmedi" dedi.

TABİP ODASI'NDAN AÇIKLAMA

Görevden alınmadan sonra İzmir Tabip Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada ise “Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Odamız üyesi meslektaşımız Dr. Fatih Sürenkök 15Aralık 2015 günü Alsancak Sevinç Pastanesi önünde yaptığı basın toplantısında söylediği sözler nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve soruşturma sonucu beklenmeden Valilikçe görevinden alınmıştır. Basın açıklamasında söylenen sözler nedeniyle soruşturma açılması ve görevden alınma kararı fikir özgürlüğüne aykırıdır. Hukuka da aykırı olduğunu düşündüğümüz bu kararı kınıyor ve acilen geri alınmasını diliyoruz" denildi.


Taylan YILDIRIM / İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi