YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz yıl löseminin çok nadir görülen bir türü olan Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konulan 4 yaşındaki Öykü Arin'in tedavisi hala sürüyor. Öykü ve diğer lösemi hastası çocuklar için başlatılan 'Öykü Arin'e Umut Ol' kampanyasında uygun donör bulanamadı.

Anne Eylem Şen, geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanlığı'na, 150 bine yakın numunenin doku tiplemesi çalışması için beklediğini belirterek, eşleşmelerin bir an önce gerçekleşmesi için çağrıda bulundu.

‘AYLIK İNCELEME SAYISI 4 KATINA ÇIKTI’

'Öykü Arin'e Umut Ol' kampanyasının başından itibaren gerek sosyal medyadan gerek konserler düzenleyerek destek veren sanatçı Haluk Levent bu kez de 24 Mayıs Cuma günü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştü. Görüşme sonrası sosyal medya hesabından sevindirici bir paylaşımda bulunan Levent, Sağlık Bakanlığı'nın kök hücre sonuçları için aylık inceleme sayısını 4 katına çıkarttıklarını açıkladı. Levent, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca ile görüştüm. Bekleyen kök hücre sonuçları için aylık inceleme sayısını 4 katına çıkarttıklarını söyledi. Öykü Arin ve onun durumundaki tüm çocuklar için güzel bir haber. Kendilerine teşekkürlerimi ilettim."

CHP’Lİ BAKAN SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ

Konuyu, 12 Nisan’da TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi vermişti. Soru önergesinde “Donör bekleyen hastalar zamana karşı yarışmaktadır. Kaybedilen her gün binlerce nefes için hayati önem taşımaktadır” diyen Murat Bakan, kaç kan örneğinin doku tiplemesi çalışmasının yapılmadığını, sürecin yavaş ilerlemesinin sebebini ve çalışmaların tamamlanması için öngörülen süreyi sormuştu. TBMM’nin resmi internet sitesinde ise önergenin işlemde olduğu ve hala cevap verilmediği görüldü.

‘HALA CEVAP ALMIŞ DEĞİLİZ, BAKANLIK HASSASİYET GÖSTERMELİ’

Murat Bakan ise konuyla ilgili, gazetemize özel açıklamada bulundu. Yüz binlerce insanın, Öykü Arin ve tüm lösemi hastalarına umut olmak için seferber olduğunu dile getiren Bakan, “Bizler donör olduk ancak 150 bine yakın kan örneğinin doku tiplemesinin yapılmadığı ortaya çıktı. Hemen konuyu TBMM'ye taşıdık ve Sağlık Bakanı'na kan örneklerinin neden incelenmediğini ve eşleştirmelerin yapılmadığını sorduk. Ardından defalarca Bakanlığa çağrı yaptık; ‘Bu umuda sahip çıkın’ dedik. Hala bir cevap alabilmiş değiliz! Öykü Arin'e 1 ay önce annesinden nakil yapıldı, başarılı olacak mı olmayacak mı hala belli değil. Tüm iyi dileklerimiz onlarla… Hem Öykü Arin için hem tüm lösemi hastaları için zaman daralıyor. ‘Öykü Arin'e Umut Ol’ kampanyası kapsamında çok kısa zamanda belki de tarihinin en fazla kan örneğini toplayan Sağlık Bakanlığı, toplumun gösterdiği hassasiyet ve verdiği mücadeleden sorumluluk hissetmeli, üzerine düşeni aynı hassasiyet ve emekle yerine getirmeli. Vatandaşlarımız ise tüm Öykü'ler için donör olsun umut olsun" dedi.

Editör: Haber Merkezi