NİL KAHRAMANOĞLU / İZ GAZETE - Sağlık çalışanlarına karşı son dönemde artan şiddet olaylarını durdurmak ve taleplerini dile getirmek için miting yapmaya hazırlanan Türk Tabipler Birliği (TTB), taleplerinin karşılanmaması durumunda 17 Nisan’da ‘görevdeyiz’ diyerek iş bırakma eylemleri yapacaklarını duyurdu. İzmir Tabip Odası olarak TBB’nin çağrısını yinelediklerini dile getiren İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Çamlı da, “Sağlık çalışanları olarak sabrımız kalmadı. Bu yüzden 15 Mart’ta büyük bir miting yapacağız. Eğer taleplerimiz yine dikkate alınmazsa 17 Nisan’da iş bırakacağız” dedi.

‘DİKKATE ALINMADI’

Yaşanan şiddet olaylarının hekimler ve sağlık çalışanları için can yakan bir hal aldığını ifade eden Çamlı, “Günde ortalama 50 sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor. 2 yıl önce bu sayılar 30’lar civarındayken bile biz buna çok tepki gösteriyorduk. Bu şiddet giderek artıyor. Biz defalarca eylem yaptık, taleplerimizi dile getirdik. Ancak dikkate alınmadı. TBB olarak Meclis’e önergeler de verdik. Onlar da dikkate alınmadı. Artık günlük açıklamalarla bu işlerin ertelenmesi ve geçiştirilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

‘YETKİLİLERİ UYARIYORUZ’

Sağlıkta dönüşüm politikalarının hastalarda büyük beklenti yarattığının altını çizen Çamlı, “Geçen hafta Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde acil serviste çalışan acil hekimimize şiddet uygulandı. İşin kötüsü bu şiddet giderek aleni hale geliyor. Sağlık çalışanları açık açık tehdit ediliyor. Biz yetkilileri uyarıyoruz. Sağlıkta dönüşüm politikalarıyla ‘hasta memnuniyeti’ adı altında politikalar oluşturuldu. Bu politikalar da hastalarda büyük beklentiler yaratıldı. Bu beklentiler karşılanmayınca da hastalardan büyük tepkiler gelmeye başladı” dedi.

'SUÇ DOKTORA KALIYOR'

En ufak bir olumsuzlukta doktorların hedef alındığını belirten Çamlı, “Doktorlar günde 80 hasta bakıyor. Ve bu 80 hasta da o odalardan mutlu bir şekilde ayrılmak istiyorlar. Ancak böyle bir durum mümkün olabilir mi? 5 dakikada bir randevu ile çalışan bir sistemden verim alınabilir mi? Ancak doktor ve hastayı bu kadar zor durumda bırakan sistemde suç doktorun üzerine kalıyor. Ama bunun sorumlusu doktor değil. Sistemi dizayn eden siyasetçiler ve Sağlık Bakanlığı’dır” şeklinde konuştu.

BEKLENTİLER ÇOK YÜKSEK

İzmir Tabip Odası olarak göreve geldikleri günden beri sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını söyleyen Çamlı sözlerini şöyle tamamladı; “1 buçuk yıldır bu sorunları duymaktan ve çözüm aramaktan yorulduk. 10 Şubat’ta Katip Çelebi Üniversitesi Hastanesi’nde jiletle boğazı kesilen sağlık çalışanının davası var. Biz TBB olarak tüm sağlık çalışanlarını bu davaya çağırıyoruz. Çünkü bu olayın yaşanmasının tek nedeni hastanın doktordan usulsüz bir reçete istemesidir. Yani doktordan mevzuat dışı bir iş yapmasını istiyor. İstediği olamayınca da doktorun boğazını kesiyor. Çünkü hastaların beklentileri o kadar yüksek ki bu usulsüzlük yapılmayınca cezayı kesmeyi kendinde hak görüyor. Biz tüm bu şiddet olaylarına karşı 15 Mart’ta büyük bir mitingle taleplerimizi tekrar dile getireceğiz. 17 Nisan’da ise görevdeyiz diyerek iş bırakma eylemi yapacağız.”

Editör: Haber Merkezi