SERAP ATKAN/ İZ GAZETE- Türkiye’de sayıları yaklaşık 30 bin olan asistan hekimler uzun nöbet saatleri, giderek düşen eğitim kalitesi, hasta ve yakınlarının şiddeti gibi bir dizi sorunla mücadele ederken, bir yandan da “ayakta kalmak” için kendileri ile savaşıyor. Geçtiğimiz gün Bursa’da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kalp damar cerrahisi bölümünde baş asistan olarak çalışan Mustafa Yalçın’ın yaşamına son vermesi, asistan hekimlerin iş yükünü ve yaşadıkları mobbingi yeniden gündeme getirdi.
 



İz Gazete’ye konuşan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Zeynep Altın, gençlerin en verimli olduğu dönemlerde hem maddi hem manevi mobbinge maruz kaldıklarını ve 36 saate varan nöbet sisteminin dayanılacak gibi olmadığını ifade etti. Dr. Zeynep Altun şöyle konuştu: “ Asistan hekimler, 36 saat aralıksız çalışıp diğer gün mesaiye devam ediyor. Bu durum hobilerinin ve paylaşımlarının olmamasına sebep oluyor. Uzmanlık eğitimine başladıkları zaman, temel alanları için bilgi ve becerilerine teorik olarak da sahip olmaları gerekiyor, uykusuz kalarak bu teorik açığı kapatmaya çalışan asistan hekimler, psikolojik sıkıntılar yaşıyorlar”

‘ARALIKSIZ NÖBETLER, PSİKOLOİJİK SIKINTILARA YOL AÇIYOR’

Pandemi nedeniyle son dönemlerde iş yükünün ağır olduğunu, çıkan yönetmelikler ile belirsizliklerin arttığını ve yapılan nöbetlerin yönetmeliğe aykırı olduğunu vurgulayan Altın, “Henüz yeni başlayan çok deneyimsiz asistanlar, yoğun bakımlarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Yoğun bakımlar kişilerin tükenmesine yol açan yerler, yeni mezun olanlar yoğun bilgi ve beceri bekleyen alanlarda yalnız başlarına çalışmak zorunda kalıyorlar. Yasalarda yazan saatlerin çok üstünde çalıştıkları için sadece alabilecekleri maksimum parayı alıyorlar, tuttukları bazı nöbetlerin ücretlerini alamıyorlar. Pandemi nedeniyle iş yükü daha çok arttı. Ne kadar ücret alacaklar? Tamamen belirsiz koşullarında çalışıyorlar” dedi. 

'İTAAT YOKSA MOBBİNGE UĞRUYORSUNUZ!'

“Koşulsuz itaat etmezlerse, mobbinge maruz kalıyorlar” diyen Uzm. Dr. Zeynep Altın “Koşulsuz bir şekilde itaat etmezlerse, klinik içinde öğrenmelerinin engellenmesi konusunda mobbinge uğruyorlar. Asistan, cerrahi branştaysa ceza alarak ameliyatlara alınmıyor, ameliyatı görmesi engelleniyor" diye konuştu. 



BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEK İSTEMİYORUZ!

Son olarak, asistan hekimlerin asıl görevlerinin eğitim almak olduğunu kaydeden Altın, şunları söyledi:  "Asistan hekimlere ‘ucuz işgücü’ olarak bakan zihniyetten uzakbir çalışma düzenin sağlanmasını istiyoruz. Bizler asistan hekimler olarak nitelikli bir eğitim alabilmek, mobbingin olmadığı insanca çalışma şartları altında mesleğimizi icra edebilmek istiyoruz. Artık bir kişi daha eksilmek istemiyoruz" 




 

Editör: Haber Merkezi