Huzursuz bacak sendromu toplumda sık görülen ancak az bilinen hastalıklardan biri olduğunu belirten Dr. Şölen Derici, hastalık olduğunun düşünülmemesi nedeniyle insanların yıllarca tedavi edilemeden bu şekilde yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını söyledi. Dr. Derici, “Huzursuz bacak sendromu özellikle istirahat döneminde ortaya çıkan bacaklarda gerilme, uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi yakınmalarla kendini gösteren bir nörolojik hastalıktır. Hastalığın temel özelliği bacaklardaki bu rahatsızlığın hareketle geçmesi, istirahatle başlamasıdır. Hasta kalkıp hareket ettiğinde rahatlar, ancak birkaç dakika sonra tekrar aynı hissi yaşar. Uykuya dalmada güçlük yarattığı için de genellikle hastada uyku bozukluğuna neden olur. Genel nüfusta yüzde 5 ila 10 oranında görülür. Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat fazla görülmektedir" dedi.

Huzursuz bacak sendromunun sebebi belli olmayan (primer) ve başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan (sekonder) iki şekli olduğuna değinen Nöroloji uzmanı Dr. Derici şu bilgileri verdi:

“Primer formunda aile öyküsüne sık rastlanır. Sekonder huzursuz bacak sendromunun en sık görülen nedenleri demir eksikliği, gebelik ve sinirlerin hasar görmesi sonucu oluşan periferik nöropati hastalığıdır. Periferik nöropatinin en sık nedeni de şeker hastalığıdır. B 12 vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, üremi ve romatroid artrit gibi birçok hastalık huzursuz bacak sendromuna yol açabilmektedir. Bacaklarında ve ayaklarında bu tür şikayeleri olan hastalar bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve uygun tetkikler yapıladıktan sonra gerekli tedavi planlanmalıdır. Huzursuz bacak sendromunda öncelikle altta yatan bir hastalık varsa tedavi edilmelidir. Hastalığın alevlenmesine neden olan alkol, kafein ve nikotin gibi maddelerden kaçınılmalıdır. Bunlara rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa mutlaka ilaç tedavisi başlanmalıdır."

Bahri KARATAŞ/İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi