Türkiye'de her yıl 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlanıyor. Ülkemizde organ bağışı ve nakli sayılarının yetersizliği son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden oluyor. Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özbaran, “Türkiye’de organ bağışı yeterli değil, ilkokuldan itibaren organ bağışı fikri topluma empoze edilmesi lazım. Organ nakil ve bağışının sürekli gündemde olması organ bağışını arttırıcı faktörlerden bir tanesidir’’ dedi.

Prof. Dr. Özbaran, “Ege Üniversitesi organ nakli konusunda Türkiye’ye önder olmuş bir üniversitedir. Karaciğer nakli yapan Türkiye’deki hekimlerin yüzde 40’ına yakını Ege Üniversitesi’nden yetişmiş, kalp naklinde rakipsiz olarak Türkiye’nin en iyisi, Avrupa’da ise ilk beş arasına rahatça girebilecek düzeydedir. Organ nakli Ege Üniversitesi’nin bir markası, bir kimliğidir ve şu ana kadar gelen tüm hekim arkadaşlarımız da bu konuya sahip çıkmıştır. Aynı zamanda burası Türkiye’nin örnek alacağı bir organ nakil merkezidir” diye konuştu.

“ORGAN NAKLİ EKİP İŞİDİR”

Prof. Dr. Özbaran, “Ülkedeki organ nakil sayısı 15 sene öncesine kadar çok düşüktü. Sağlık Bakanlığı destekli kampanyaların düzenlenmesi ile birlikte büyük bir artış gösterdi. Avrupa ülkelerine bakarsak organ bağışında onlara kıyasla beşte bir oranında düşük seviyedeyiz diyebilirim. Hatta bazı ülkelerde bu oran onda bire kadar düşmektedir, yani mevcut organ nakli bekleyen hastalarımıza göre hala yetersiz sayıda organ bağışı yapılıyor’’ dedi.

Türkiye’de gündemin sürekli değiştiği için insanların organ bağışına olan farkındalığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Özbaran, “Organ nakli organizasyonları, kanunları ve bu konuyla ilgili düzenlemeler bunu rahatça söyleyebilirim ki Avrupa’daki diğer ülkelere kıyasla oldukça iyi durumda. Türkiye’deki çoğu hastanede teknolojik olarak altyapı mevcut ancak organ nakli bir ekip işidir ve hem hastanenin iyi olması gerekir, hem de organ naklini yapacak patoloğundan cerrahına, dahiliyecisinden, kardiyoloğuna kadar hekimlerin bu konuda eğitim almış olması lazım. Bence bu konuda yeterince merkez var Türkiye’de” diye konuştu.

“YETERLİ SEVİYEDE DEĞİL’’

Türkiye’de gerçekleştirilen organ nakilleri günümüz koşulları açısından iyi bir düzeyde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özbaran, “İyi fakat şuan için yeterli değil tabi ki, ilkokuldan itibaren organ nakli organ bağışı fikri topluma empoze edilmesi lazım. Şuan maalesef bu yeterli seviyede değil. Organ nakil ve bağışının sürekli gündemde olması organ bağışını arttırıcı faktörlerden bir tanesidir’’ diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi