Sözkesen; ‘’Diz ekleminin kıkırdak yapısı bozulup yıpranmasına, kireçlenme (artroz) denilmektedir. En sık nedenleri arasında romatizmal hastalıklar, yaşlanma, enfeksiyon ve travma yer almaktadır. Tedavi yöntemi hastanın yaşına, şikayetlerinin ciddiyetine ve kireçlenmenin düzeyine göre değişmektedir. Cerrahi tedavide en sık diz protezi tercih edilmektedir. Günümüzde en sık 2 tip diz protezi kullanılmaktadır. Hasta genç yaş, aktif ve sadece dizin iç kısmının kireçlenmesi söz konusuysa unikondiler (yarım ) protez yapılmaktadır. Hasta daha ileri yaşta, dizin hem iç hem dış hem de patellofemoral eklem kısmının kireçlenmesi söz konusu ise total (tam) protez yapılmaktadır.

15 GÜNÜN SONUNDA DESTEKSİZ YÜRÜME

Hastalar operasyonun akşamı dizine özel CPM cihazı bağlanıp dizini kıvırma hareketine başlanmaktadır. Ertesi gün walker yardımıyla yürüyebilmekte ve merdiven inip çıkabilmektedir. Hastalar 15. günün sonunda desteksiz yürüyebilmekte ve günlük bütün işlevlerini yerine getirebilmektedir. Bir ayın sonunda ağrısız ve hareketli bir yaşama geri dönmektedir.’’ şeklinde konuştu.

Hastalığın süreçleri hakkında bilgi veren Sözkesen ayrıca şikayeti olanları detaylı bilgi ve tedavi işlemleri için Özel Medifema Hastanesi, Ortopedi bölümüne davet etti.

Editör: Haber Merkezi