Gizem TABAN/İZGAZETE - Koronavirüs ile mücadele devam ederken her gün virüsle burun buruna savaşan sağlık çalışanları soruşturmalarla boğuşuyor. 

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde görev yapan sağlık çalışanları salgın sürecinde ek ödeme, döner sermaye, idari izinler gibi konularda yaşadıkları adaletsizliği 17 Haziran’da yaptıkları basın açıklamasıyla haykırmıştı. 
Sağlık emekçilerinin hak arama mücadelesinin ardından DEÜ Rektörlüğü adaletsizliklere bir yenisini ekleyerek sendikal haklarını kullanan sağlık çalışanları hakkında basın açıklamasına katıldıkları için disiplin soruşturması başlatmıştı.
DEÜ Hastanesi’nde çalışan 40’a yakın sağlık çalışanı haftalardır disiplin soruşturması baskısı altında virüse karşı savaşıyor.  

Sağlık çalışanlarının büyük baskı altında olduğunu belirten Türk Hemşireler Derneği (THD) İzmir Şube Başkanı Ebru Melek Benligül, sağlık çalışanlarının haftalardır soruşturma baskısı altında virüsle mücadele ettiğini söyledi.  Benligül, motivasyonu kıran ve kaygılara neden olan disiplin soruşturmalarının bir an önce durdurulmasını ve yapıcı yollarla çözüm üretilmesini beklediklerini ifade etti. 

SORUŞTURMA ENDİŞESİYLE VİRÜS MESAİSİ
THD İzmir Şube Başkanı Benligül İzgazete’ye yaptığı açıklamada, “17 Haziran’daki basın açıklamasına katıldığı için Ağustos ayında yaklaşık 40 sağlık çalışanı hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Pandemi ile başarılı biçimde mücadele eden ülkelerde, sağlık çalışanlarını güçlendirip motive etmeye dayalı iyileştirme haberleri aldığımız dönemde, hak arama mücadelesi vermek zorunda kalan sağlık çalışanları, basın açıklamaları ardından soruşturmalarla karşılaştı. Basında yer bulan disiplin soruşturmalarına ilişkin haberler; sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunları dile getirmesinin önünde en büyük engeli oluşturdu ve yaşanan tedirginlik derneğimize yaptıkları bilgi akışının da önüne geçti. Soruşturmalar henüz sonuçlanmadı. Arkadaşlarımız zor şartlar altında virüsle savaşırken, bir yandan da endişe ile soruşturma sonucunu bekliyor” dedi.

İŞ YÜKÜ YANINDA CEZA KORKUSU
Disiplin soruşturmalarının bir an önce durdurulmasını beklediklerini belirten Benligül, “Ülkemizde meslektaşlarımızın çok sayıda sorunu çözüm beklerken, bir de soruşturma baskısı oluştu. Oysa basın açıklamaları, kamuoyu oluşturmak için kullanılan başlıca hukuksal yollardan biridir.  Basın açıklamalarında gözetilen amaç; kamunun sağlığının, sağlık çalışanlarının özlük haklarının toplum ve çalışanlar yararına geliştirilip yürütülmesidir. Ancak; basın açıklamasına katıldığı için sağlık çalışanlarına soruşturma açılıyor. Sağlık çalışanları, artmış iş yükü yanında bu soruşturmalara cevap vermeye de zaman ayırmak zorunda kalıyorlar, ceza almaktan korkuyorlar. Başta meslektaşlarımız olmak üzere çok sayıda sağlık çalışanı haftalardır tedirgin ve gergin bir şekilde baskı altında çalışıyor, virüsle savaşıyor. Sağlık çalışanlarının bu süreçte tüm dikkatini, hastalara sunduğu sağlık hizmetinin kalitesi ve niteliğini nasıl arttırabileceğine vermesi gerekirken; motivasyonu kıran, kaygılara neden olan disiplin soruşturmalarının bir an önce durdurulmasını ve sorunların yapıcı yollarla çözümünü umut ediyoruz. Böylece sağlık çalışanları enerjilerini disiplin soruşturmalarına cevap vermek yerine, toplum sağlığına yapacağı katkılara yoğunlaştırabilir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi