COVİD-19'A YAKALANAN YAKLAŞIK 15 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Bilim insanları, D vitamini seviyeleri ile Covid-19’un şiddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için 11 ülkeden Covid-19’a yakanan 14 bin 134 kişinin ve hastalığı olmayan 1,2 milyondan fazla kişinin genetik varyantlarını inceledi.

Kanadalı araştırmacılar: D vitaminin Covid-19 karşı herhangi bir etkinliği yok - 2

HASTANEYE KALDIRILMA YA DA CİDDİ HASTALIĞI ÖNLEME KONUSUNDA BİR ETKİSİ YOK

PLOS Medicine adlı bilimsel dergide  yayınlanan çalışmada araştırmacılar, hastalığa yakalanan kişilerdeki D vitamini seviyeleri ile hastaneye kaldırılma veya ciddi şekilde hastalanma olasılığı arasında bir fark olmadığını buldu.

Kanadalı araştırmacılar: D vitaminin Covid-19 karşı herhangi bir etkinliği yok - 3

Çalışmanın yazarları, "Covid-19’un etkilerini iyileştirmek için bir halk sağlığı önlemi olarak D vitamini takviyesi bu çalışma tarafından desteklenmiyor. En önemlisi, sonuçlarımız Covid-19 randomize klinik denemeleri için diğer terapötik veya önleyici yollara yatırıma öncelik verilmesi gerektiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Kanadalı araştırmacılar: D vitaminin Covid-19 karşı herhangi bir etkinliği yok - 4

D VİTAMİNİN ETKİLERİ PANDEMİNİN BAŞINDAN BU YANA ARAŞTIRILIYOR

Pandeminin başlarında, birçok araştırmacı sağlıklı bir bağışıklık sisteminde kritik bir rol oynayan D vitamininin etkilerini araştırıyordu. Ancak takviye almanın genel popülasyonda Covid-19'u önleyebileceğine veya tedavi edebileceğine dair hala yeterli kanıt yok.

Kanadalı araştırmacılar: D vitaminin Covid-19 karşı herhangi bir etkinliği yok - 5

D VİTAMİNİN ETKİSİNİ ARAŞTIRMAK UZUN ZAMAN ALIR

Bu nedenle, çalışmanın yazarları, "Dolayısıyla, D vitamininin etkisi sorusuna cevap vermenin en iyi yolu, randomize denemeler olacaktır, ancak bunlar karmaşıktır ve büyük kaynaklar gerektirir Aynı zamanda uzun zaman alır" değerlendirmesinde bulundu.

Kanadalı araştırmacılar: D vitaminin Covid-19 karşı herhangi bir etkinliği yok - 6

Diğer taraftan, araştırmacılar Mendel randomizasyonu kullanarak, bilinen bu risk faktörlerinden kaynaklanan potansiyel önyargıyı azaltabildiklerini ve D vitamini ile Covid-19 arasındaki ilişkinin daha net bir resmini sağladıklarını söyledi.

Kanadalı araştırmacılar: D vitaminin Covid-19 karşı herhangi bir etkinliği yok - 7

Ancak araştırmacılar, çalışmalarının bazı önemli sınırlamaları olduğunu ifade etti. Çalışma, gerçekten D vitamini eksikliği olan hastaları hesaba katmadı. Ek olarak, araştırmada, yalnızca Avrupa kökenli bireylerin genetik varyantları analiz edildi. Çalışmanın yazarları,diğer popülasyonlarda D vitamini ve Covid-19 sonuçları ile ilişkiyi araştırmak için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kanadalı araştırmacılar: D vitaminin Covid-19 karşı herhangi bir etkinliği yok - 8

KÜRESEL SAĞLIK SORUNU

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insanın D vitamini eksikliği yaşadığı düşünülüyor. Uzmanlar, karantina uygulamaları güneş ışığı alımının azlamasıyla sayının artabileceğinden endişe ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından D vitamini eksikliği ve yetersizliği küresel bir sağlık problemi olarak kabul ediliyor.


 

Kanadalı araştırmacılar: D vitaminin Covid-19 karşı herhangi bir etkinliği yok - 9

TÜRKİYE'DE HER 10 KİŞİDEN 9'UNDA D VİTAMİNİ EKSİK

Bununla birlikte Türkiye'de her 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliği var. Uzmanlar halsizlik, yorgunluk ve sürekli tekrar eden enfeksiyonlar varsa doktora başvurulması gerektiğini söylüyor.

D vitamini, cilt güneş ışığına maruz kaldığında üretiliyor ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekiyor.

(NTV)

Editör: Haber Merkezi