İZ GAZETE-  Diyetisyen Hanife Kara ve Gazateci Tuğçe Kaş’ın sunumuyla gerçekleşen ‘Biz Bize Sağlık’ programında, gebelik ve gebelik sonrası süreçte beslenmenin nasıl olması gerektiği konuşuldu. 

Diyetisyen Hanife Kara, 'Gebelik süreci psikolojik olarak da çok önemli çünkü anne adayları nasıl besleneceğim paniği yaşayabiliyor. Normal beslenmeden bir tık daha dikkatli olmamız gereken bir sürece giriyoruz. Besin ve kalori alımını bir tık daha arttırmak gerek, bebeğin fiziksel ve beyin gelişimini tamamlaması için. Bunun ay ay takip edilmesi gerek" dedi.

'BU YANLIŞ BİR METOD'

Gebelik sürecinde zayıflama diyetini önermeyen Kara, "Ama kişi çok yüksek kilodaysa bu süreçte çok fazla kilo almamalı. Beden kitle endeksiniz zayıflık derecesindeyse daha fazla kalori almalısınız, normal kilodaysaniz 9-12 kilo almalısınız ve eğer kiloluysanız da 8 kilo civarı almalısınız. Kişi bu süreçte kaloriyi  takıntı haline getirebilir, kalori saymaya girişen danışanlarım da oldu. Bu yanlış bir metod. Kesinlikle uygulanmamalı" dedi. Kara, ek takviyenin doktor tavsiyesiyle alınmasını belirtti. 

DOĞUM SONRASI BESLENME RUTİNİ NASIL OLMALI?

Doğum sonrası beslenme rutininin nasıl olması gerektiği hakkında konuşan Kara," Bu dönem kalori kısıtlaması yine doğru değil çünkü bebeği bizden çıkan bir besinle besliyoruz. Bu süreç, bazı vitamin ve minerallerin önemli olduğu bir süreç. Gebelik sonrası dönemde anne, çoklu öğünlerle az az beslenebilir" dedi. 

Süt arttırıcı takviyelere yönelik konuşan Kara, "Sütün en çok salgılanmasını sağlayan besin elbette su, su alımına dikkat etmemiz, günde 1,5- 2 litre civarı içmemiz gerek. Diğer yandan sıvı alımı olarak, organik meyve suyu, çorba gibi besinler de oldukça önemli. Bulgur, karabuğday gibi tahıllar süt salınımını arttırmada rol oynuyor. Kuru baklagiller de önemli ama gaz yapıcı olduğundan çok önermiyorum. Süt salınımı için, çok kilo probleminiz yoksa tahin pekmez karıșımını yoğurtla beraber önerebilirim" diye konuştu. 

'KAFEİN ERKEN DOĞUM VE ÖLÜM RİSKİ BARINDIRABİLİR'

Emzirme öncesi dönem ve emzirme süresince kafeini kesinlikle önermediğini ifade eden Kara, "Eğer anne çok fazla kahve seviyorsa bu ihtiyacını kafeinsiz kahvelerden alabilir, çünkü kafein, erken doğumu, erken ölüm riskini barındırabilir" dedi. Kara, hamilelik döneminde metabolizma hızlandırıcı çayların da zararlı olduğunu ifade etti. 

Kara, gebelikteki sarkmayı engelleyecek bir diyet olmadığının altını çizerek, "Sağlıklı bir şekilde kalori alarak, protein alımını destekleyebilir, hafif egzersizlerle hareketi arttırabilirsiniz. Böylelikle göbek bölgesindeki yağlanmayı çözebilirsiniz" dedi. 

'ANNE SÜTÜNÜ KARŞILAYABİLECEK BİR BESİN YOK AMA...'

Ek gıda sürecinde, bebeğe keçi sütü verilmesinin doğru olduğunu, eğer keçi sütüne ulaşılamazsa laktozsuz süt verilebileceğini aktaran Kara, "6 aya kadar sadece anne sütü verilebilir. Emziremeyen anneler; özel katkısız mamalardan, sütlerden tercih edebilir. Anne sütünü karşılayacak bir besin ne yazık ki yok ama buna en yakın besinlerden yararlanmak,  bebek için çok daha sağlıklı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi